Как азотните буустери ще ви превърнат във „фитнес машина”

Как азотните буустери ще ви превърнат във „фитнес машина”

Случвало ли ви се е да нямате желание за тренировка, да нямате сила и издръжливост? На помощ в този момент идват т.нар азотни напомпващи буустери, които ще ви мотивират преди тренировка, ще ви дадат повече сила, издръжливост и напомпване, все важни неща за една хубава и качествена тренировка. В тази статия ще разгледаме какво са азотните буустери, какви са ползите от тях, какво трябва  и не трябва да съдържат и кога трябва да се пият.

 

Азотният оксид е „посредник” в човешкото тяло, който има значителен ефект върху здравето и работоспособността. Той участва активно в борбата с патогените, подкрепя образуването на нови кръвоносни съдове и помага при транспортирането на кислород и хранителни вещества до клетките.

Какво прави азотния оксид толкова необходим за човека?

  NO се състои от азот и кислород и е изключително необичайна молекула. Той “работи” като хормон, но е в газообразно състояние и включва само два атома. Преди години никой не е предполагал, че тази мини-молекула ще участва в редица биологични процеси и ще има положително въздействие върху здравето.

Азотният оксид влияе на човешкото тяло по различни начини. Той е от съществено значение за имунната система, кръвоносните съдове и сърцето. Увеличавайки притока на кръв към клетките, той отпуска кръвоносните съдове и по този начин ги разширява. Това от своя страна е отлична превенция срещу инфаркт и инсулт.

 

Свързана статия:Азотен оксид (Nitric Oxide) - напомпване, сила, мускулна маса

 

Каква роля играят азотните буустери в спортното хранене?

Азотните буустери са хранителни добавки с изненадващо добър ефект върху атлетичните постижения. Смята се, че „електроцентралите” на клетките работят по-ефективно под въздействието на азотния оксид. Те произвеждат повече аденозинтрифосфат – „горивото” за всички клетки в нашето тяло. Общата консумация на кислород намалява при същото натоварване, докато работоспособността се увеличава.

Подобреното кръвообращение означава оптимално снабдяване на мускулните клетки с необходимите хранителни вещества. Това има положителен ефект върху работоспособността и възстановяването им след натоварване.

Когато приемате азотен буустер преди тренировка, не само че ставате по-издръжливи, енергични и силни, но и стимулирате растежа на мускулите. Има голяма разлика в това да тренирате уморени и на прага на силите си, което е неизбежно в натоварения ви график и това – да кипите от енергия във фитнес залата, подобрявайки собствените си постижения.

В първия случай вероятно скоро ще се откажете от липсата на резултати, а във втория – много скоро ще постигнете и най-високите си спортни цели.

 

Основни съставки в азотните буустери

Азотният буустер реално не съдържа азотен оксид, а съставки, които стимулират организма да го произвежда. Когато избирате такава добавка, е важно да обърнете внимание на това какво съдържа и в какво съотношение. Има хранителни добавки с богат състав, но в малки неефективни дози. Това ще рече, че за да има ефект от азотния буустер, той трябва да включва не само точните съставки, но и в „работещи” дози.

Някои добавки включват „патентовано съдържание”, което означава, че няма как да разберете коя съставка в точно какво количество е. По възможност избирайте такива, които съдържат само ефективни съединения без безполезни „пълнители”. Тези висококачествени съединения трябва да бъдат дозирани правилно, за да ви дадат резултатите, които търсите. Най-добре да избирате азотни бустери, на които пише всяка една съставка колко грама е. 

Също така, е препоръчително да избирате азотни буустери, които са тествани от лаборатории от трети страни. Това означава за конкретния производител е важно да ви увери в безопасността на предлаганите от него добавки.

 

1. Аргинин

Аргининът е аминокиселина, която е най-известна като освобождаващ хормон на растежа. Неговото намаляване с възрастта е основна причина за натрупването на повече телесни мазнини и мускулната загуба. В тялото тази аминокиселина се променя в азотен оксид, поради което е широко използвана в хранителните добавки за „напомпване” на мускулите.

За ефективен мускулен растеж и по-бърза регенерация работещата доза на аргинина е 3-5 грама. Имайте предвид, че това зависи от пола, активността и килограмите. Ние можем да ви дадем безплатна консултация каква ще е работещата доза за вас.

 

2. Цитрулин

Още една изключително важна съставка на азотните буустери. Тя стимулира кръвооснабдяването, протеиновия синтез и също така ограничава разграждането на аминокиселините. По този начин цитрулинът допринася за мускулния растеж и помага на мускулите да се възстановят по-бързо. Другата важна функция на цитрулина е че той подобрява издръжливостта, като прави тренировките ви по-интензивни и по-дълги. Предотвратява натрупването на млечна киселина, която е води до умора.

Работещата доза цитрулин е 4-6 грама. Тук отново се взима под внимание килограмите, пола и активността на спортиста.

 

3. Кофеин

Азотните буустери съдържат кофеин в големи дози заради ергогенния му ефект. Кофеинът увеличава издръжливостта и мускулната сила, стимулира бързината на движенията, влияе пряко дори на концентрацията и бдителността. Всичко това го прави изключително полезен при по-продължителните тренировки.

Работещата доза кофеин е 150 - 200 мг. Тук е момента да отбележим, че дози по-големи от 200 мг могат да доведат до безсъние, разтреперване, сърцебиене. Затова ако кофеина ви влияе зле не приемайте от него високи дози или си изберете пред-тренировъчен азотен буустер без кофеин и други стимуланти. 

 

 

4. Бета-аланин

Тази неесенциална аминокиселина е особено популярна сред спортистите, защото има бърз ефект. Организмът я използва за производството на карнозин, който подобрява ефективността на упражненията. Карнозинът ограничава задържането на млечна киселина в мускулите ви по време на физическо натоварване, с което спомага за добрите ви атлетични постижения. С други думи казано бета аланина, подобрява силата, издръжливостта и възстановяването.

Работещата доза бета-аланин е 2-4 грама. Тук отново важат всички по-горе посочени фактори.

 

5. Креатин

Креатинът е ендогенно вещество, което се образува от аминокиселините аргинин, глицин и метионин. Намира се главно в мускулните клетки. Това азотно съединение подпомага изграждането на мускули и енергийния метаболизъм.

Креатининът ви позволява да тренирате по-дълго и по-ефективно, да вдигате по-големи тежести и да изпълнявате по-дълги серии.

Азотните буустери с креатин засилват усещането, че „помпите” мускулите си, тъй като хранителните вещества се доставят по-бързо до клетките, а отпадъчните продукти се отстраняват по-ефективно. Това ви позволява да се възстановявате оптимално в почивките между сериите и да се представяте по-добре по време на упражненията.

Работещата доза креатин в азотния буустер е 2-4 грама.

 

Има ли значение кога ще вземете азотен буустер?

Ако вашата цел е да увеличите своята издръжливост, сила и енергичност във фитнес залата, приемайте хранителната добавка половин час преди посещението си там. За да се възползвате максимално от положителния й ефект, я приемайте на празен стомах. Хубаво е да има поне час, два от последното ви хранене, което ви гарантира, че тя ще се усвои оптимално.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.