Какво е таурин? Положителни и отрицателни ефекти

Какво е таурин? Положителни и отрицателни ефекти

Когато става въпрос за здравословно състояние и ефективност, тауринът е един от най-недооценените основни хранителни вещества в организма - може би ще го познаете като съставка в енергийните напитки или добавка за бодибилдинг, но колко наистина знаете за неговите ефекти?

 


Съдържание на статията

 


Тауринът всъщност е втората най-разпространена аминокиселина в организма (първата е глутамин), намираща се във високи концентрации в скелетните мускули и мозъка, където подпомага транспортирането на калий, калций, натрий и магнезий, което почти я (таурина) квалифицира като невротрансмитер.

До сега тауринът се счита за неесенциална аминокиселина, тъй като значително количество от нея се произвежда в черния дроб и мозъка. Но тъй като тауринът се изчерпва при тежък физически стрес, можем условно да го квалифицираме като есенциална аминокиселина. Тъй като количеството на естествено произвеждания таурин в организма не е достатъчно, за да се постигне оптимално ниво на това хранително вещество, хората трябва да се стремят да го получат чрез диетата си (най-вече от месо и морски дарове) и качествени хранителни добавки.

Тауринът може значително да подобри цялостното ви здравословно състояние и затова се смята, че спазвайки диета с високо съдържание на таурин е една от основните причини за дълголетие, наблюдаващо се в част от японското население. Това не е изненадващо, тъй като много изследвания доказват голямото влияние на таурина върху много психически и физически състояния.

Едно проучване направено през 2012 г. показва, че тауринът е една от най-важните аминокиселини в човешкото тяло и приемането на допълнителни количества под формата на хранителни добавки, може да осигури значителни ползи за здравето като възстановяване на инсулиновата чувствителност, предпазване от сърдечно-съдови заболявания и предотвратяване на развитието на чернодробно заболяване.

По-малко стрес, по-малко складиране на мазнини

Тауринът улеснява производството на невротрансмитера GABA, като по този начин помага за регулирането на тревожността и стреса, предотвратявайки покачването на кортизола (хормона на стреса) и адреналина. Изследванията показват, че ниските нива на таурин водят до хронично свръх възбудена нервна система, което е свързанo с високи нива на кортизол и увеличаване на телесните мазнини.  Tауринът подпомага процеса на метаболизиране на мазнините, което води до по-релефна и по-дефинирана физика. Това означава, че приемането на таурин може да ви помогне да намалите нивото на тревожност и да отслабнете по-успешно по едно и също време.

Повече сила и издръжливост

Много проучвания доказват, че ако приемате по 4 г. таурин на ден ще имате повече сила, издръжливост и ще се уморявате по-малко. Тауринът позволява по-голямо освобождаване на калций, което от своя страна усилва контракциите в тренирания мускул. Освен това тауринът намалява мускулната умора и подобрява процеса на възстановяване. В същото време е доказано, че тауринът повишава производството на тестостерон, което е от съществено значение за развитието на мускулната маса.

Подобрено възстановяване

Тауринът притежава антиоксидантни свойства. Той е много ефективен при елиминирането на свободните радикали и поддържането на клетките здрави и правилното добавяне на таурин значително ще намали оксидативния стрес и умората в мускулната тъкан, като намали възпалението, свързано с клетъчните увреждания. Приемайки между 1,500-3,000 милиграма таурин на ден ще ви помогне да се възстановите по-бързо след интензивна тренировка.

Оксидативният стрес се предизвиква, когато равновесието в организма се наруши и след изчерпването на антиоксидантите нивото на свободните радикали се повиши. Той може да доведе до много проблеми и увреждания на клетките. Това, от своя страна, е сред основните причинители на стареенето и развитието на различни заболявания.

Балансира нивата на кръвната захар и кръвното налягане

Тауринът е основната добавка за подобряване на чувствителността към инсулин, поради анорексигенния му ефект върху хипоталамуса, който подобрява метаболизма, както и антиоксидантния му ефект. Тауринът действително осигурява много благоприятни ефекти върху глюкозния метаболизъм чрез антиоксидантните му действия, противовъзпалителни ефекти,  и ефекти върху глюкозната хомеостаза.

Също така, добавянето на таурин води до значително по-малко артериална скованост и по-добър кръвен поток и подобрява производството на благоприятен азотен оксид (eNOS), който отпуска циркулационната система и балансира кръвното налягане. 

Заключение

Както се вижда в тази статия, ползите за здравето и производителността при употребата на таурин са големи, което го прави една от най-важните аминокиселини за вашия тренировъчен режим. Ползите от употребата на таурин са по-малко стрес, по-малко складиране на мазнини, повече сила и издръжливост, подобрено възстановяване, балансира нивата на кръвна захар и кръвното налягане. Заедно с правилното хранене, не забравяйте да приемате качествена добавка, която ще ви помогне да достигнете препоръчаното дневно количество таурин. Таурин е доста безопасен и няма значителни странични ефекти.

Бъдете сигурни, че ако поддържате изобилие от таурин в организма ви, това  ще доведе до скок на силовите ви постижения и производителност!

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.