Как да използване BCAA за оптимални резултати

Как да използване BCAA за оптимални резултати

В тази статия ще обърнем внимание на всичко, което трябва да знаете за BCAA и тяхното въздействие върху изграждането на мускулите, възстановяване, загуба на мазнини и производителността.

В стремежа си да изградят мускули, културистите не могат да получат достатъчно протеин. Ние се храним с обилно количество пиле, стекове, яйца и риба, за да ги получим. Ние извличаме различните видове протеини като суроватка и казеин, за да ги направим в прахове, за да ги направим по-бързо усвоими. Ние не спираме дотук обаче, тогава извличаме отделни аминокиселини, които изграждат протеините и ги консумираме отделно.

Дори и най-сериозните атлети са се чудели, защо трябва да приемат допълнително аминокиселини, след като те вече консумират достатъчно аминокиселини с протеиновите шейкове. Истината е, че отделните аминокиселини могат да повлияят на растежа на мускулите чрез различни пътища.

 

Трите BCAA

BCAA са лецин, изолевцин и валин. Името „аминокиселини с разклонена верига“ идва от структурата на тези съединения. Трите ВСАА са изключително важни и всъщност попадат в категорията на незаменими аминокиселини. Незаменими аминокиселини са аминокиселини, които тялото не може да синтезира само по себе си и следователно трябва да получи достатъчни количества чрез хранителни източници. В действителност, въпреки че има около 20 аминокиселини, които мускулите използват за растеж, ВСАА съставят приблизително една трета от аминокиселините в мускулната тъкан. Така че, ако целта ви е покачване на мускулна маса, приема на BCAA е задължителен.

Метаболизъм

Истината е, че начинът, по който се усвояват аминокиселините, играе голяма роля на техните функции в тялото. Метаболизмът на BCAA е различен от метаболитните процеси на други аминокиселини. Какво наистина прави ВСАА специални, е как те се усвояват. Докато повечето аминокиселини се усвояват в черния дроб, BCAA се усвояват главно от мускулите. Въпреки техните структурни прилики трите аминокиселини с разклонена верига имат различни метаболитни пътища. Усвояването на левцин се осъществява единствено чрез мастните пътища. Валин се усвоява единствено чрез въглехидратни пътеки, а изолевцин чрез двете.

BCAA, за разлика от повечето други аминокиселини, се усвояват в рамките на мускулна тъкан, което им позволява да се окислят (да се използват като енергия) от мускулните клетки за производство на клетъчна енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ). АТФ е основният източник на енергия, който осигурява гориво за мускулните контракции и ви позволява да вдигате тежести.

Фактът, че левцин, изолевцин и валин се усвояват в рамките на мускулна тъкан им позволява да бъдат бърз източник на енергия, когато тялото се нуждае от нея. Това прави BCAA невероятно ефективни, когато се приемат преди и по време на тренировка.

 

 

BCAA и ефективността

Подобряване на ефективността по време на тренировка е от първостепенно значение, без значение какви са вашите цели. Подобрената производителност (ефективност) е много важна за културистите, тъй като това ще им помогне да вдигат по-големи тежести, да правят повече повторения, което в крайна сметка води до повече мускулен растеж.

BCAAs са доказани в много изследвания, че са мощен стимулатор на производителността, и както вече беше споменато, BCAAs стимулира производството на енергия за работещите мускули поради уникалния си метаболизъм. Това може да има положително въздействие върху производителността. Освен като енергиен източник, BCAA подобряват окисляването на мазнините. Това позволява на хората да тренират по-тежко, по-дълго, без да усещат умора. Това се отнася както за високо интензивни тренировки, така и за тренировки за издръжливост.

Друг начин, по който BCAA може да подобри производителността е способността им да запазят глукогена по време на тренировка. Гликогенът е съхранен въглехидрат в мускулната тъкан и черния дроб, който е източник на гориво за работещите мускули по време на високи интензивни тренировки. Това прави наличността и съхраняването на гликоген жизнено важно, ако искате да продължите да тренирате усилено за по-дълги периоди от време.

Изследвания са показали, че чрез приемането на ВСАА преди и по време на тренировка, нивата на гликоген може да бъдат запазени с 25%. Смята се, че поглъщането на BCAA повишава кръвните нива на аланин, който се превръща в глюкоза в черния дроб и след това се изпраща обратно към работните мускули, за да се използва като гориво. Този съхраняващ гликогена ефект на ВСАА ще позволи не само за по-дълги и по-интензивни тренировки, но също така дава възможност за по-бързо възстановяване, което води до по-добра следваща тренировка.

 

 

Ефекти на хормони

Те са основният определящ фактор за това колко мускулна маса някой ще изгради. Те са това, което отделя най-добрите културисти от останалите, елитните спортисти от всички останали, и е причината за мускулните разлики между мъжете и жените. Те са хормони! Хормоните, които са от голямо значение за нас като сериозни бодибилдъри и силови атлети са анаболните хормони. Анаболни хормони са хормоните в организма, които стимулират синтеза на протеини (мускулния растеж), и най-забележителните анаболни хормони са тестостерон, инсулин и растежен хормон (GH). Тези хормони играят голяма роля в контролирането на мускулния растеж. За щастие това е доказано, че приемът на BCAA може да има положителен ефект върху освобождаването на анаболни хормони.

Тестостеронът може би е най-популярният от анаболните хормони. BCAA могат да имат положително въздействие върху нивата на тестостерон, когато се консумира преди тренировка. По време на интензивна тренировка е нормално за нивата на тестостерон да се повишат. След тренировка нивата на тестостерон ще започнат отново да спадат до нормалните изходни нива. Изследвания са показали, че когато спортисти са приемали ВСАА преди тренировка, след тренировка нивата на тестостерон остават повишени в продължение на няколко часа, докато хората, които не са приемали BCAA са забелязали значителен спад на тестостерона веднага след тренировка.

Приемането на BCAA не само увеличава тестостерона в периода след тренировка, но също така изгражда мускулите чрез подобряване на съотношението на тестостерон и кортизол. Докато тестостеронът е анаболен хормон и стимулира растежа на мускулите, кортизол е катаболен хормон и разгражда мускулна тъкан. Всеки, който иска да изгради мускули ще искате нивата на тестостерон да останат високи, като същевременно минимизират отделянето на кортизол. Напоследък е установено, че приема на BCAA докато нива на тестостерон са високи, предотвратява отделянето на кортизол. Това води до изграждането на повече мускулна маса и по-малко разграждане на мускулната тъкан.

Накрая, амино киселината левцин спомага за повишаване на инсулиновата чувствителност. По същество, инсулинова чувствителност гарантира, че инсулина в тялото ви поддържа своята ефективност. Това води до по-лесна загуба на мазнини, по-голям растеж на мускулите, както и защита срещу диабет.

Като натурален бодибилдър е важно да се възползвате от всяка възможност да стигнете до оптимизиране на анаболните нива на хормоните. BCAA са безопасен и ефективен начин да се манипулира по естествен път хормоналните нива, което води до по-добри резултати.

 

 

BCAA и изгаряне на мазнини

Ефектите от приема на BCAA за загуба на мазнини е нещо, което е изследвано само в последните години. По-нови изследвания показват, че ВСАА могат да имат положителен ефект върху загубата на мазнини. Това не значи, че може да ядете пица с всяко хранене и мазнините просто ще изчезнат. BCAA изглежда, че увеличават загубата на мазнини, когато човек е вече на диета за отслабване. При всяка диета за загуба на мазнини, ще трябва да бъдат намалени въглехидратите до известна степен. Както споменахме по-горе BCAA има способността да запазва гликогена и да увеличи чувствителността към инсулин, което може да играе роля в ускоряването на резултатите за загуба на мазнини.

BCAA също трябва да се използват като добавка по време на всеки план за загуба на мазнини, тъй помага да се запазят мускулните. Загубата на мускулна тъкан е сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание. Всички положителни ефекти, които BCAA имат върху мускулния растеж също така ще служат за защита на мускулите по време на период за загуба на мазнини(когато сме ограничили калориите). Винаги е важно да се помни, че всичко, което изгражда мускулите също ще запази мускулите.

BCAA като сигнални молекули

Последно, но със сигурност не на последно място, BCAA има способността да действат като сигнални молекули в тялото. За да разберете колко важно е това, първо трябва да се разбере ролята на протеина в тялото.

Отдавна е известно, че аминокиселини действат като субстрат за мускулна тъкан. Това по същество означава, че когато се консумира протеини, тялото ви ще вземе аминокиселините от този протеин, за да изгради мускулната тъкан. Ето защо хората често казват, че аминокиселините са градивни блокове. BCAA са доказали, че са много повече от прости градивни елементи. В последните години е открито, че ВСАА, особено левцин изпраща сигнали към тялото, които го информират за изграждането на мускули.

Много хора ще се питат: "Ако левцин има най-голям ефект върху растежа на мускулите, тогава защо да не се вземе само левцин, без изолевцин и валин?" Доказано е, че най-големите резултати в протеиновия синтез са, когато съотношение 2:1:1 левцин, изолевцин, валин. Когато левцин се приема самостоятелно може да намали концентрациите на другите две аминокиселини.

 

 

Препоръчителни дози

Най-важните моменти за приемане на BCAA са преди, по време и след тренировка.

Телесна маса и прием на BCAA

 • 70 или по-малко килограма - 3 грама преди, по време и след тренировка.
 • 70 или повече килограма - 5 грама преди, по време и след тренировка.

Въпреки, че най-важните моменти за приемане на BCAA са преди, по време и след тренировка, може да приемате допълнителни количества през другото време на деня. Това допълнително ще увеличи синтеза на протеини и ще намали разграждането на мускулна тъкан. Тези доза трябва да се разделят през целия ден и взети по време на закуска, между храненията и преди лягане.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.