Кверцетин: какво представлява и какви са ползите за здравето ви

Кверцетин: какво представлява и какви са ползите за здравето ви

Може би не сте чували често за кверцетин, без да знаете какво точно представлява той и какви са ползите от него. Най-вероятно обаче го консумирате ежедневно, тъй като храните, които го съдържат, са многобройни. Събрахме за вас списък с ползите и свойствата на кверцетина, както и информация за източниците, където можете да го намерите.

 

Кверцетинът е флавоноид - вещество, което е част от семейството на полифенолите - молекули, които се произвеждат естествено от растенията, за да се защитават от различни причинители на болести в тялото. Флавоноидите са причина за оцветяването на цветовете и плодовете и имат антиоксидантно действие, т.е. поддържат целостта на жизненоважните молекули в клетките на организма.

Какво представлява кверцетинът?

Флавоноидите, съединения, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, имат антиоксидантни и балансиращи възпалителния отговор свойства и са полезни като помощно средство за организма при определени състояния. През 1814 г. ученият Мишел Еужен Шеврьол за първи път изолира флавоноиди. Но едва през 1937 г. биохимикът Алберт Сент-Гьорги ги идентифицира, като кверцетинът е открит заедно с витамин С.

През същата година унгарският учен получава Нобелова награда за медицина за своите открития. Първоначално той нарича флавоноидите витамин Р, тъй като те имат способността да намаляват пропускливостта на кръвоносните съдове. По-късно се стига до заключението, че флавоноидите не притежават основната характеристика на витамините, а именно, че са необходими за живота.

В природата съществуват хиляди флавоноиди, но през последните десетилетия някои от тях станаха много популярни. Сред "звездите" са катехини от зелен чай, рутин от елда и цитрофлавоноиди от цитрусови плодове.

 

Какво представлява кверцетинът, за който може би чувате все повече и повече?

Естествено производно на рутина, това е вещество, съдържащо се в растителните храни, което им придава червен цвят. Кверцетинът е агликонът на рутина, като агликонът е отговорен за полезните му свойства.

 

 

Какви са естествените източници на кверцетин

Кверцетинът очевидно е един от флавоноидите, които се срещат в изобилие в човешката диета. Този горчив на вкус флавоноид се съдържа в плодове и зеленчуци като:

 • Чесън
 • Червен лук
 • Зелен фасул
 • Зеле
 • Домати
 • Каперси
 • Ягоди
 • Ябълки
 • Зелен чай
 • Орехи

 

Кверцетинът се съдържа и в елдата и меда. Няколко билки - като гинко билоба и жълт кантарион - съдържат кверцетин и му дължат някои от полезните си свойства. По отношение на концентрацията най-добрите източници на кверцетин са каперсите (180 mg на 100 g), лукът (170 mg на 100 g), червеният лук (до 100 mg на 100 g, в зависимост от сорта).

Други по-богати източници са лютите чушки, черният бъз, черният шоколад, боровинките, черешите и суровите броколи.

Кверцетинът е чувствителен към високи температури. Например лукът и доматите губят от 75 до 80 % от първоначалното си съдържание на кверцетин след варене в продължение на 15 минути, около 65 % след микровълнова печка и 30 % след пържене.

В заключение, тъй като кверцетинът се разгражда по време на готвене, си струва да консумирате тези храни сурови. Като цяло се хранете балансирано и разнообразно, тъй като това е сигурен начин да се възползвате от антиоксидантните свойства на флавоноидите, които могат да намалят действието на свободните радикали.

За да осигурите на организма необходимите дози кверцетин, които да му помогнат да се справи с появата на алергични или възпалителни прояви, ако приемът на храна не е достатъчен, можете да приемате качествени хранителни добавки с кверцетин. В нашия онлайн магазин може да намерите голямо разнообразие на хранителни добавки с кверцетин на много достъпни цени? Вижте ги ТУК

Кверцетин - ползи и свойства

Диетата, богата на растителни храни, предлага многобройни ползи за организма. Тези, които съдържат фитонутриенти, като флавоноидите, имат антиоксидантно и противовъзпалително действие и действат като защитен щит за клетките срещу съединения с окислителни свойства.

Свободните радикали са източник на много заболявания, като сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и различни форми на деменция.


Ето какви са ползите от приема на кверцетин:

 • Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
 • Балансира усложненията от рак;
 • Балансира проявите на алергии;
 • Успокоява болката;
 • Подпомага храносмилателната система;
 • Съюзник в поддържането на здравето и целостта на костите;
 • Полезен в процесите на подмладяване;
 • Може да има антивирусно действие в контекста на настоящата КОВИД пандемия.

 

 

Кверцетин - странични ефекти и противопоказания

Въпреки многобройните ползи от кверцетина, има няколко случая, в които не се препоръчва приемането на този флавоноид. Например хората с нарушения на щитовидната жлеза трябва да избягват приема на добавки с кверцетин.

Той може да има и странични ефекти като главоболие или болки в корема, както и леки бъбречни проблеми, ако се приема твърде висока доза дневно за по-дълъг период от време.

Кверцетинът може да повлияе на ефективността на някои антибиотици от групата на хинолоните и да засили ефекта на антикоагулантите, затова избягвайте приема му в дните преди операция.

Той може също така да засили действието на доксорубицин и цисплатин, използвани при химиотерапия, и на кортикостероиди. Ето защо се препоръчва да потърсите лекарски съвет, преди да започнете прием на хранителни добавки.

От друга страна, кверцетинът взаимодейства положително с витамин С, като увеличава усвояването му от организма и забавя елиминирането му. Именно затова на пазара се предлагат продукти, в които двете субстанции са комбинирани.

Витамин С играе важна роля в поддържането на имунитета, като участва в правилното функциониране на естествените защитни сили на човешкия организъм. Ако решите да се лекувате с кверцетин, не използвайте добавки за повече от няколко седмици и правете почивки.

Полезен за подпомагане на имунната система в борбата с бактериите, вирусите и алергиите, кверцетинът е естествена антиоксидантна активна съставка, чиято консумация има малко странични ефекти върху организма.

За да се възползвате максимално от предимствата на кверцетина и да намалите риска от странични ефекти, избирайте качествени продукти с внимателно подбрани съставки, които да допълват диетата, богата на съдържащи го храни.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.