Ресвератрол – ползи и източници на този силен антиоксидант

Ресвератрол – ползи и източници на този силен антиоксидант

Ресвератролът е един от най-мощните естествени антиоксиданти. Намира се основно в черното грозде, но е наличен и в боровинки, червени плодове, горски плодове, какао, но също и във фъстъци. Според проучванията, ресвератролът се отделя от кожата и семките на гроздето по време на процеса на ферментация. 

 

Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е съединение, принадлежащо към клас стилбеноиди. Веществото е полифенол, произвеждан от различни растения, особено тъмни плодове, като черно грозде, касис, боровинки, къпини и малини.

През последните години проучванията показват мощната антиоксидантна роля на ресвератрола и ефектите, които той може да има върху тялото. Сред най-познатите положителни ефекти е схващането, че ресвератролът може да забави процеса на стареене на кожата и да защити здравето на сърцето, както и да подобри когнитивните функции.

Когато е включен в хранителна добавка, ресвератролът също може да донесе значителни ползи за здравето, като е в състояние да модулира или контролира определени физиологични процеси. Следователно антиоксидантният капацитет на ресвератрол не трябва да се пренебрегва от всеки, който се интересува от здравословен начин на живот. В нашия онлайн магазина 4Fitness Shop може да намерите голямо разнообразие на качествени хранителни добавки с резвератрол на много достъпни цени.

Естествени източници на ресвератрол

Ресвератролът се намира в растения и плодове с тъмна, лилава, червена или тъмносинкава ципа. Сред храните, които съдържат ресвератрол са:

 • червено грозде (съдържа най-висока концентрация) и червено вино, получено от тях;
 • горски плодове (касис, боровинки, боровинки, къпини и къпини);
 • родия;
 • сливи;
 • червен боб;
 • червено зеле;
 • домати;
 • соя;
 • шам фъстък;
 • фъстъци и фъстъчено масло;
 • чай Итадори, приготвен от растението Юлиска;
 • какао на прах или тъмен шоколад.

 

Какви са ползите от ресвератрол?

През последните години ресвератролът стана обект на множество изследвания за проучване на неговите терапевтични свойства и въздействие върху здравето. Например в началото на 80-те ресвератролът става основна тема в изследването „Френският парадокс“ – проведено от изследователя Серж Рено в университета в Бордо.

Изследването започва от факта, че французите, въпреки диетата си с високо съдържание на мазнини, имат много по-ниска смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания, отколкото другите народи. Смята се, че ресвератролът е „отговорен“ за ниската честота на сърдечни заболявания сред французите, въпреки факта, че те имат много рискови фактори, като диети с високо съдържание на мазнини, тютюнопушене и висока консумация на кафе.

 

Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система

Както по-горе обяснихме, в случая с французите, ресвератролът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания поради своите противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че храните и напитките, богати на ресвератрол, намаляват риска от атеросклероза, кръвни съсиреци или миокардна фиброза.

Забавя процеса на стареене

Когато имунитетът е повишен, тялото има способността да се защитава срещу вируси, бактерии или оксидативен стрес, поради протеина, наричан още „протеин за дълголетие“. SIRT1 е протеин, чиято роля е да защитава и поддържа непокътнати клетките на ДНК и да поправя молекули, които са били засегнати от свободните радикали. По този начин ресвератролът стимулира производството на този вид протеин, SIRT 1, като помага за поддържане на клетъчното здраве и забавя процеса на стареене.

Защитава мозъчните функции

Благодарение на същите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, естественото вещество може да забави дегенерацията на мозъчните клетки. По този начин, умерената консумация на червено вино може да помогне за намаляване на риска от дегенеративни заболявания, причинени от стареенето, и може да намали окисляването на амилоидните плаки, които са отговорни за болестта на Алцхаймер. Някои проучвания показват, че ресвератролът намалява риска от болестта на Паркинсон или синдрома на Хънтингтън.

 

 

 

Ролята на хранителните добавките съдържащи ресвератрол

Ресвератрол може да се намери в определени хранителни добавки на базата на екстракт от грозде, горски плодове или Polygonum cuspidatum. Тези естествени добавки имат силно антиоксидантно действие, което предпазва тялото.

Когато ресвератролът се приема като добавка, експертите споделят, че не се препоръчва превишаване на концентрация от 500 mg на ден. Веществото може да се прилага под формата на капсули и таблетки, но може да се намери и под формата на гелове или мехлеми.

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.