Селен - всичко, което трябва да знаете за ролята му в организма

Селен - всичко, което трябва да знаете за ролята му в организма

Селенът е минерал с ключово значение за правилното функциониране на тялото, като приемът му се осъществява чрез хранене и прилагане на добавки, когато е необходимо. Тук ще откриете полезна информация за ролите на селена в организма, източниците на храна, богата на този минерал, оптималния прием и възможните ефекти от недостиг и излишък.

 

Обща информация за селена

Селенът е основен микроелемент с важно значение за редица биохимични процеси в организма. В тялото селенът се набавя чрез различни растителни и животински храни, като може да се добавя към определени храни, а също и се предлага и под формата на хранителни добавки.

Селенът съдържа над 20 селенопротеина , най-важните от които са: глутатион пероксидаза (GPX), селенопротеин Р, и тиоредоксин редуктаза.

Човешкото тяло се нуждае от сравнително малки количества селен, но точно това количество е от съществено значение за правилното му функциониране, особено за метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, когнитивните функции, имунната система, плодовитостта, защитата срещу оксидативен стрес.

 

Ролята и свойствата на селена в организма

Селенопротеините са от основно значение за здравето на тялото. Най-известният сред тях - глутатион пероксидаза, участва в защитата на клетъчните мембрани от свободните радикали. Селенът работи с други антиоксидантни хранителни вещества, като витамин Е , за защита на клетките и тъканите от оксидативен стрес.

Селенът играе ключова роля и за правилното функциониране на имунната и ендокринната система, като подпомага производството на антитела и участва в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Заедно с това селенът е от изключително значение при синтеза на ДНК.

Селенът също така подпомага репродуктивните функции, като участва в подвижността на сперматозоидите.

 

Източници на селен

Селенът е минерал и в този смисъл приемът му в организма се осъществява чрез храната, или често с помощта на хранителни добавки, когато това е необходимо.

 

Хранителни източници на селен

Селенът може да бъде открит и в растителни, и в животински храни. Най-богатите и най-познатите източници на селен са бразилските орехи, рибата и животинските органи. Селенът се намира и в други храни, но в по-ограничени количества.

Количеството селен в растителните храни е в пряка зависимост от количеството селен в почвата, в която са отглеждани растенията.

 

Богати на селен хранителни източници:

Растителни храни - бразилски орехи (най-богатият естествен източник на селен), ориз, зърнени храни и зърнени производни, чесън;

Животински храни – риба и морски дарове, червено месо, черен дроб, яйца, пиле, млечни продукти.

 

Хранителни добавки със селен

На пазара най-често добавките със селен се комбинират или с други витамини и минерали (в мултивитамини), но и самостоятелно (таблетките съдържат само селен). Препоръчително е приемът на такива добавки да става само по съвет на лекар, след тестове, които показват необходимостта от допълнителна доза селен.

 

Ползите от селена

В допълнение към ролята на селена в организма, има редица предположения, че приемането на селен би имало благоприятен ефект при определени заболявания и здравословни проблеми.

Селенът е не по-малко важен от витамините от групите А, С и Е. Техните свойства носят безценни ползи за човешкия организъм, подобрявайки благосъстоянието. В същото време полезните съединения, съдържащи селен, имат неоспоримо предимство пред обикновените витамини, защото учените са успели да докажат, че освобождават по-активно свободните радикали, увреждат бактериите и пречистват клетките.

Тъй като има силен антиоксидантен ефект, но и важна роля в възстановяването на ДНК, функционирането на имунната и ендокринната системи, се предполага, че селенът може да има противораково действие, че може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да помогне срещу мъжкото безплодие и срещу HIV инфекцията.

Различни изследвания показват, че селенът намалява и противодейства на токсичните странични ефекти, които химиотерапията може да има при пациенти с рак.

 

 

Дефицит на селен - причини, симптоми, рискове

Дефицитът на селен е рядък и когато се появи, обикновено може да отнеме години, за да се развие. Обикновено се среща в райони, където почвата, в която растат растителна храна, е бедна на селен.

Дефицитът на селен предизвиква редица биохимични промени в организма, които предразполагат към развитие на определени заболявания. Тежкият дефицит на селен се свързва с три заболявания:

Болест на Кешан - ендемична кардиомиопатия, чието име идва от провинция в Китай, където това състояние е често срещано поради недостиг на селен в почвата. Липсата на селен води до увреждане на миокарда при децата, с ускоряване на сърдечната честота и нарушена функция.

Болест на Кашин-Бек е заболяване на костите и ставите, което засяга ръцете, пръстите, лактите, коленете и глезените при деца и юноши.

Ендемичният микседематозен кретинизъм е състояние, което води до умствена изостаналост при деца, родени от майки със селен и йоден дефицит.

Наблюдавано е също, че дефицит на селен може да възникне при болни хора, които се хранят интравенозно (парентерално хранене) за дълги периоди, без да приемат добавки със селен.

Дефицитът на селен се открива чрез кръвни изследвания.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.