Всичко което трябва да знаем за витамин Е

Всичко което трябва да знаем за витамин Е

С общото наименование “Витамин Е” всъщност се обозначава група от 8 витамина, познати още като токоферол. Витамин Е играе основна роля като антиоксидант, подпомагащ премахването на свободните радикали - химикали, увреждащи клетките в организма.

Защо витамин Е е важен за моето здраве?

Витамин Е в ролята си на антиоксидант е ключов за предпазване на тялото от проблеми, свързани с влиянието на вредните вещества в околната среда от всякакво естество. Витамин Е също играе роля за поддържане и подсилване на имунната система на организма, като особено положително влияние оказва за здравето на зрението, кожата и сърцето.

Различни изследвания показват, че витамин Е в комбинация с витамин С, бета каротин и цинк, осигурява известна защита срещу очното заболяване AMD (свързана с възрастта макулна дегенерация ) при хора, които са изложени на висок риск от развитие на това състояние.

Кои са някои добри естествени източници на витамин Е?

Витамин Е се намира в животински продукти, зеленчуци и семена, които съдържат мазнини и масла. Можете да си набавите витамин Е, като включите в диетата си месни продукти, ядки и семена, здравословни масла (като авокадо) или непреработени зърнени и пълнозърнести храни.

Богати на витамин Е храни

По-долу посочваме храните, които имат високо съдържание на витамин Е

 

 • Масло от пшеничен зародиш: 21,8 mg на супена лъжица (или 135% от дневната ви стойност)
 • Слънчогледови семки: 7,4 mg на порция от 30гр. (или 49% от дневната ви стойност)
 • Бадеми: 7,4 mg на порция от 30гр. (или 49% от дневната ви стойност)
 • Авокадо: 4,2 mg на авокадо (или 28% от дневната ви стойност)
 • Пъстърва: 4 mg на средна пъстърва (или 26% от дневната ви стойност)
 • Спанак: 3,7 mg на една чаша (или 25% от дневната ви стойност)
 • Плодове киви: 2,6 mg на една чаша (или 18% от дневната ви стойност)
 • Броколи: 2,3 mg на една чаша (или 15% от дневната ви стойност)
 • Зехтин: 1,9 mg на супена лъжица (или 13% от дневната ви стойност)
 • Скариди: 1,9 mg на порция от 100гр. (или 13% от дневната ви стойност)

 

Трябва ли да приемам добавки с витамин Е?

Естествено, препоръчителният начин да осигурите организма си с витамините, от които се нуждае, е да се храните разнообразно и качествено, с диета, която включва здравословни протеини (като постно месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, бобови растения) и задължително пресни плодове и зеленчуци. Не винаги обаче това е възможно в забързаното съвременно ежедневие.

Приемането на една добавка с витамин Е може да даде шанс на тялото ви да получи необходимото количество от този специфичен витамин в ситуации, когато балансираната диета е трудно постижима.

Може да разгледате подбраните гарантирано качествени добавки с Витамин Е, предлагани в нашия онлайн магазин.

Ако сте на ограничителна диета (например веганска диета) или имате здравословно състояние, което влияе върху начина, по който ядете храни или как усвоявате хранителни вещества, може да се наложи да приемате витаминни добавки, за да избегнете дефицит и да останете здрави.

Преди да вземете каквато и да е витаминна добавка - и особено ако сте на ограничителна диета - говорете с вашия лекар или акредитиран диетолог.

Каква е препоръчителната доза за витамин Е?

Адекватният прием на Витамин Е варира в зависимост от пола и възрастта на човека - от 4 mg дневно за бебета на възраст 0-6 месеца, до 10 mg дневно за мъже и 7 mg дневно за жени. За бременни и кърмачки е препоръчителна консултацията с диетолог или лекар за конкретни съвети относно храненето.

Има ли опасност от предозиране на витамин Е?

Няма доказателства за сериозни вредни ефекти от витамин Е, консумиран естествено чрез храни.

Наличието на твърде много витамин Е в тялото ви обикновено се причинява от приема на добавки в нива над препоръчителните дози. Това понякога може да се случи, ако приемате мултивитамини (с витамин Е) заедно с друга добавка с витамин Е.

Експертите препоръчват мъжете и жените да приемат не повече от 300 mg витамин Е всеки ден.

Ако се притеснявате, че може да сте консумирали твърде много витамин Е, например, като сте взели комбинация от различни добавки, съдържащи витамин Е, може да се консултирате с вашия личен лекар.

Яденето на набор от здравословни цели храни (плодове, зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни и зърнени храни) е най-добрият начин да осигурите на тялото си баланса от витамини, от който се нуждае, за да остане здраво.

Може ли витамин Е да причини наддаване на тегло?

Различни проучвания, изследващи ефекта от приема на витамин Е върху теглото, са дали смесени резултати, така че няма единно мнение за негативно влияние върху теглото на хора, приемащи Витамин Е.

Кога е препоръчително да приемам витамин Е - сутрин или вечер?

Смята се, че приемането на витамин Е вечер намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като витамин Е е мастноразтворим витамин, вероятно е по-важно да го приемате с малко мазнини, така че да се абсорбира добре от тялото ви.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.