Витамини A-Z

Необходим дневен прием на витамини. Предозиране
0

Необходим дневен прием на витамини. Предозиране

Въпреки че много хора са загрижени, че не получават достатъчно витамини, всъщност е много сериозен риска от предозирането на тези хранителни вещества.

Витамините от група B и C са разтворими във вода, които не могат да се съхраняват в организма, така че ако вземете повече от това, от което тялото ви се нуждае те просто ще се отделят.

Мастно-разтворимите витамини, като витамините А, D, Е и К  се съхраняват в мастните депа на организма, така че те могат да се натрупват и да доведат до сериозни странични ефекти.

Ако разгледаме например сокът от моркови, обикновено се смята, че е безвреден, но ако се предозират някои витамини и минерали може да има сериозни странични ефекти. Гаденето, повръщане, диария и обрив са общи симптоми за предозиране. Говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате всякакви допълнения.

Предозиране с витамин А

Основната причина, за която трябва да внимавате от предозирането на витамин А, е че той е мастно-разтворим, което означава, че може да се натрупа в организма и да доведе до много странични ефекти.

Консумирането на повече от препоръчваната дневна доза на витамин А може да доведе до състояние, известно като хипервитаминоза А. Първите признаци са замъглено зрение и главоболия. Други ефекти на предозиране включват повръщане, диария, гадене, виене на свят, шум в ушите, умора, безсъние, раздразнителност, кожен обрив , косопад, болки в ставите, менструални проблеми, увреждане на черния дроб, нарушение в растежа на костите или остеопороза и увреждане на нервната система .

Ако бременни майки вземат излишните количества витамин А, може да доведе до вродени дефекти. Говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате някакви хранителни добавки.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Предозиране с В комплекс

B витамините са набор от хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкия живот. Витамини, или B комплекс витамини B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9 и B-12. Тези витамини са наричани също тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолиева киселина и кобаламин. Обикновено излишните витамини от група В се отделят чрез бъбреците. Както при другите витамини, така и В витамините могат да се предозират.

Предозиране с витамин В1 - тиамин

Витамин В1 е част от В комплекс и е необходими за правилното хранене. Тъй като витамин B1 е разтворим във вода, може да се съхранява в организма, така че ако вземете повече от него организма ще изхвърли излишъка чрез урината. Предозиране с витамин В1 се среща много рядко. Въпреки това, витамин В1 може да причини нежелани реакции, дори и когато се приема в малки дози. Както при всяка друга хранителна добавка, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете да приемате витамин В1.

Един от симптомите на приемането на прекалено много витамин В1 е разстроен стомах. Разделете една голяма доза на няколко по-малки дози през целия ден, за да намалите риска от стомашно разстройство. Прием на витамин В1 с храна също може да помогне.

В редки случаи предозирането с витамин В1 може да предизвика алергична реакция. Най-честите симптоми на алергичната реакция са дразнене на кожата, сърбеж или обрив. Други симптоми, но в редки случаи могат да бъдат гадене, виене на свят, задух и подуване на ръцете, лицето, устата или гърлото.

 

Предозиране с витамин В2 - рибофлавин

Има няколко потенциални странични ефекти от високи дози на рибофлавин. Най-сериозните нежелани реакции са повишена честота на алергични реакции при пациенти, приемащи високи дози на рибофлавин. Симптомите на алергични реакции включват подуване на лицето или езика, треска и затруднено дишане. Консултирайте се с лекар, ако имате такива симптоми след прием на витамин B-2. Рибофлавин също може да причини безвредно жълто-оранжево оцветяване на урината ви.

Предозиране с витамин В3 - ниацин

Предозирането на ниацин, витамин B-3, може да доведе до редки нежелани реакции. Най-очевиден симптом на ниацин предозиране е замъгляване на зрението. Можете да получите стомашно-чревни симптоми като гадене, стомашни болки и повръщане.

Предозиране с пантотенова киселина - витамин В-5 и биотин - витамин B-7

Пантотенова киселина - витамин В-5 и биотин - витамин B-7 са необходими за нормалната обмяна на веществата и разграждането на протеините и въглехидратите. Високите дози на витамин B-5 може да доведе до тежка диария. Не са известни токсични ефекти, свързани с прием на биотин.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Предозиране с витамин В6 - пиридоксин

Витамин B-6 се намира в три свързани форми в храните - пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин - всички от които са приложени към фосфата група, когато те влязат в тъканите. Подобно на други витамини от група В, витамин B-6 е разтворим във вода, което означава, че е лесно да се елиминира в урината. Затова е малко вероятно токсичност, дължаща се на приема на витамин В-6 в разумни дневни дози, но редовната консумация на повече от 200 мг може да предизвика нежелани реакции.

Извесно е, че предозирането на витамин В6 - пиродоксин причинява различни мускулни или нервни проблеми. Може да изпитате болки, непохватност, загуба на мускулна координация и дори парализа.

Предозиране с витамин В9 - фолиева киселина

Приемането във високи дози на витамин В-9 или Фолиевата киселина е опасно. Обикновено фолиева киселина се дава, за да запазите нервите здрави и да осигури здравословна бременност. Въпреки това в дози по-големи от 15000 мкг на ден, витамин B-9 може да доведе до увреждане на централната нервна система, предупреждава Американската асоциация за бременност. Това може да се прояви като двигателни нарушения, парализа, болка или изтръпване.

Предозиране с витамин В12 -кобаламин

Прекомерния прием на кобаламин, или витамин B-12, може да доведе до някои симптоми при пациенти. Може да се образуват кръвни съсиреци, сърбеж, диария и сериозна алергична реакция. За да избегнете тези симптоми на витамин B-12, консултирайте се с вашия лекар.

 

Предозиране с витамин С

Витамин С е водно-разтворим витамин, който се намира в много плодове и зеленчуци. Витамин С играе важна роля в образуването на колаген, а също така действа като антиоксидант и като част от имунната система. Въпреки, че трябва да се консумират витамин С всеки ден, твърде много може да бъде токсичен. Допустимата горна граница за витамин С е 2000 мг на ден, или 2 г, което означава, че дози над тази сума може да се счита за предозиране.

Някои от най-честите симптоми на предозиране на витамин C са свързани с храносмилателния тракт. Ако консумирате повече от 2000 мг витамин С, може да се развие тежко стомашно-чревно дразнене и диария. Продължителни епизоди на диария или повръщане могат да доведат до дехидратация, което води до изключителна жажда, умора, ниско отделяне на урина и понижаване на кръвното налягане. Диария и повръщане, също могат да причинят електролитен дисбаланс. Предозирането на витамин С може да доведе до камъни в бъбреците. Това е много опасно за хора, които вече са имали проблеми с това.

Предозиране с витамин D

Предозирането на витамин D се нарича хипервитаминоза D, или витамин D токсичност. Ефекти на витамин D предозиране включват стомашно-чревни нарушения, повишено кръвно налягане и повишени нива на калций в кръвта (хиперкалциемия), което може да доведе до нередовен сърдечен ритъм и други медицински проблеми.

Безопасната горна граница за прием на витамин D определена от Института по медицина се определя на 2000 международни единици (IU) на ден. Говорете с Вашия лекар за най-добрия доза, ако възнамерявате да приемате добавки с витамин Д за каквато и да е причина.

Гадене, повръщане, запек и загуба на апетит са всички симптоми на предозиране с витамин D, които могат да повлияят на стомаха и стомашно-чревния тракт. Въпреки, че те не са най-сериозните странични ефекти на витамин D токсичност, стомашно-чревни проблеми могат да бъдат ранни индикатори на хиперкалциемия, които могат да доведат до допълнителни здравословни проблеми.

 

 

Предозиране с витамин К

Витамин К се отнася към семейството на мастно-разтворимите витамини, които доказват, че са от съществено значение за правилното здраве. Вашето тяло може да абсорбира витамин К от храната или от бактерии, които синтезират витамин в храносмилателния ви тракт. Витамините К-1 и К-2, които идват от естествени източници са безопасни дори и при високи нива, докато при консумация на синтетична форма на витамин К, наречен витамин К-3, може да доведе до нежелани реакции, когато се консумира в големи количества.

Един потенциален страничен ефект на витамин К предозиране е окислително увреждане на клетките и тъканите. Окислително увреждане възниква в резултат на наличието на реактивни кислородни видове, или свободни радикали. Генерирани в рамките на вашите клетки след излагане на радиация, или дори като страничен продукт на клетъчния метаболизъм, реактивни кислородни видове ще повредят вашите клетки като реагират с вашето ДНК, протеините и клетъчните мембрани. В крайна сметка се увеличава риска от редица заболявания, включително и рак.

Друг потенциален страничен ефект на витамин К предозиране е увреждане на черния дроб при бебета, които приемат добавки под формата на витамин К . Витамин К е мастно-разтворим витамин, което означава, че ще се окаже невъзможно да се отделят излишните количества витамин в урината. Вместо това, излишък на витамин К ще се съхрани в мастните клетки и черния дроб. Това натрупване може да се окаже особено вредно за кърмачета, чиито ниско телесно тегло ги прави податливи на токсични реакция. Линус Паулинг институт показва, че инжектирането на витамин К-3 може да доведе до увреждане на черния дроб, в крайна сметка води до намаляване на функционирането на черния дроб и жълтеница при новородени. Винаги се консултирайте с медицински специалист преди предоставянето на бебе или дете с витамин всяка добавка, за да се избегне увреждането на органите.

 

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.