Витамини за коса, кожа и нокти: Наистина ли действат?

Витамини за коса, кожа и нокти: Наистина ли действат?

Един бърз поглед на Инстаграм или препълнения рафт с витамини за коса, кожа и нокти в аптеката, ни е напълно достатъчен, за да се убедим, че те определено са „горещ” артикул в момента. И в това наистина има смисъл! Коя жена не иска по-здрава коса, по-сияйна кожа и твърди без гел лак нокти?

 

Въпреки това, може би се питате дали наистина действат витамините за коса, кожа и нокти? И ако това е така, вероятно се чудите кои от тях са най-добрите и ще имат ли ефект при вас? В крайна сметка, не е задължително да действате на принципа „проба-грешка”, след като можете да „уцелите” от първия път, нали така?

 

Действат ли витамините за коса, кожа и нокти?

 

Нашият организъм е устроен така, че да дава приоритет на по-важните процеси в тялото ни. Когато пазим диета обаче, или просто не се храним пълноценно, той насочва хранителните вещества към жизненоважните органи.

За съжаление, организмът ни не намира косата, кожата и ноктите за приоритетни. Това означава, че те ще започнат да страдат от липса на хранителни вещества. Космените фоликули включват най-бързо делящите се клетки в тялото, а те се нуждаят от мощна хранителна подкрепа. В противен случай косата започва да расте по-бавно и изглежда слаба, фина и без блясък.

Да разгледаме, например, недостига на цинк. Той е пряко свързан с добрия външен вид на косата, кожата и ноктите.

Цинкът помага на мастните жлези около фоликулите да функционират правилно, което е свързано с растежа на косата и нейното възстановяване. Той също така подпомага производството на колаген и действа противовъзпалително, което означава, че е важен и за кожата.

Да не забравяме и приносът му за силните и здрави нокти. Цинкът насърчава растежа им и ни гарантира, че те няма да се чупят лесно.

Ако той е недостатъчен в организма, съвсем нормално първо ще пострадат косата, кожата и ноктите ни.

Разбира се, няма спор, че винаги е за предпочитане да получим необходимото по естествен път. Колкото и да се стараем да го постигнем, понякога това се оказва твърде трудно.

Точно тук влизат в „играта” добавките с витамини за коса, кожа и нокти. Те гарантират здрави космени фоликули, чиста кожа и силни нокти.

Да се върнем на основния въпрос: наистина ли действат въпросните добавки? Ако оплакванията ви се дължат на дефицит, те наистина могат да помогнат. Имайте предвид че ако става въпрос за хормонални или други здравословни проблеми, добавките едва ли ще бъдат достатъчни. Ето защо не е лоша идея да си направите изследвания при изявен косопад.

 

Ползи от приема

След като разбрахме как и при кого действат добавките с витамини, нека научим повече за преките ползи от тях.

Когато приемате витамини „3 в 1” – за коса, кожа и нокти, вие осигурявате нужното „гориво” за тяхното обновяване, възстановяване и растеж.

Разбира се, можете да взимате поотделно различни продукти с витамини, но това най-малкото е по-скъпо, по-непрактично и неудобно.

 

Комплексният продукт значително ще ви улесни в ежедневието и със сигурност ще ви спести пари. В него обикновено има:

 • Витамин А - за еластична и гладка кожа. Той намалява акнето и стимулира отстраняването на мъртвата кожа, което предпазва от запушени пори.
 • Биотин – за красива кожа и коса. Той укрепва косата и увеличава нейната плътност.
 • Витамин С – за повече колаген и по-малко пигментация на кожата.
 • Мед – за нормалната функция на кожата
 • Селен и цинк – за силни нокти
 • Селен – за борба с оксидативния стрес
 • Фолиева киселина – за добро клетъчно делене
 • Омега-3 мастни киселини – за еластична кожа. Те правят косата и ноктите блестящи и красиви. Ако кожата ви е увредена от слънцето, те ще ви помогнат по-бързо да се възстанови.
 • Витамин В2 – за здрава кожа. Той дори предпазва от рак на кожата и предракови състояния.
 • Витамин Е – може да предотврати ранното побеляване на косата, нацепените краища, защитава кожата от вредните UV лъчи и я поддържа здрава.

 

Горепосочените хранителни вещества без съмнение ще окажат мощна подкрепа за косата, кожата и ноктите. При редовен прием ще забележите, че косопадът намалява, косата цъфти по-малко и изглежда по-бляскава, силна и здрава. Кожата ви придобива приятен тен, чувствате я по-еластична и хидратирана. А ноктите са по-розови, по-твърди и с гладка повърхност.

Добавките с витамини за коса, кожа и нокти поддържат естествената им красота и ги защитават от оксидативния стрес. С тях подкрепяте косата, кожата и ноктите отвътре, като ги правите по-силни, устойчиви и здрави.

Повечето добавки с витамини за коса, кожа и нокти могат действително да помогнат за стимулиране на растежа на косата и ноктите.

Витамините, като цяло, играят огромна роля в регулирането на функциите на организма, като по този начин са от полза за кожата, косата и ноктите. Те биха ви били от полза при чупливи и меки нокти, косопад и суха кожа.

Дефицитът на биотин, заедно с други хранителни вещества, често водят до влошено състояние на косата, кожата и ноктите.

Когато приемате добавки с подходящи витамини за тях, осигурявате по-добра регенерация на клетките.

 

Колко време е необходимо на добавките за коса, кожа и нокти да заработят?

Ако сте решили да пиете витамини, вероятно нямате търпение да разберете кога ще забележите положителна промяна? За щастие, те започват да действат веднага, още от първия прием.

За да очаквате оптимален ефект обаче, трябва да ги приемате редовно поне четири седмици. Ако имате изявени симптоми, можете да направите пълен курс от 3 месеца.

 

След първия месец ще забележите някои окуражаващи промени в косата като:

 • Повече серум, което води до подхранване и овлажняване на косата и скалпа
 • Косата става по-лъскава и здрава
 • Накъсването намалява.

 

Кога ще видите подобрение на състоянието на кожата, много зависи от това колко време й е нужно, за да ексфолира. При този процес епидермисът се отделя и заменя с нов. Обновяването зависи и от възрастта ви.

Ефект при ноктите обикновено се забелязва по-късно, не по-рано от два месеца след започване на приема. Той обаче и се запазва по-продължително, когато преустановите приема на добавките.

При всички положения, ако имате оплаквания, свързани с косата, кожата и ноктите, добавките с витамини са едно добро решение.

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.