Ръководство за кето диета. Видове кето диети, ползи, странични ефекти

Ръководство за кето диета. Видове кето диети, ползи, странични ефекти

Кетогенната диета (или кето диетата, за кратко) е диета с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини, която предлага много ползи за здравето. Многобройни проучвания показват, че този вид диета може да ви помогне да отслабнете и да подобрите здравето си (1). Кетогенната диета може дори да има полза при диабет, рак, епилепсия и болест на Алцхаймер (2, 3, 4, 5)

 


Съдържание на статията

 


Научете всичко, което трябва да знаете, преди да започнете Кето диета, включително историята, видове кето диети, насоките, ползите, както и цялата наука, която стои зад нея.

Ето подробно ръководство за начинаещи на кето диетата. Всичко, което трябва да знаете за нея.

Какво е кетоза?

Кетогенната диета е диета, която се възползва от един много интересен аспект на човешката физиология, а именно кетоза.

Кетозата е метаболитно състояние, което се случва, когато консумираме въглехидрати в малки количества, окислението на мастни киселини става основен източник на гориво. С други думи казано, използваме мазнините за енергия, тъй като нямаме запаси от въглехидрати и по този начин отслабваме.

Когато метаболизмът на мазнините достигне ниво, при което ключовите субстрати за цикъла на Кребс се изчерпват (а именно оксалоацетат), тялото, по-специално черният дроб, започва да произвежда кетонни тела (бета-хидроксибутират, ацетоацетат и ацетон), които след това стават съществен източник на гориво за определени тъкани в тялото (напр. сърцето и мозъка (67)) .

От еволюционна, биохимична и физиологична гледна точка, кетозата изглежда е стратегия / механизъм за оцеляване.

Ако използваме кетогенната диета като инструмент за загуба на мазнини, фокусна точка на този тип хранене е, че ни позволява да живеем дълго време на практика без прием на въглехидрати и теоретично по-ниски нива на инсулин от нормалното.

Тъй като се предполага, че инсулинът играе роля в състава на тялото чрез регулиране на съхранението на мазнини, това е една от ключовите точки, от които кетогенната диета се опитва да извлече полза.

Кетогенната диета може да доведе до значително намаляване на нивата на кръвната захар и инсулина. Това, заедно с повишените кетони, има много ползи за здравето (8, 9, 10, 11). 

Кето диетата е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Този вид хранене понижава нивата на кръвната захар и инсулина и има редица други ползи за здравето.

 

Източник на снимката

Как да влезем в кетоза?

Ето седемте най-важни неща за повишаване на нивото на кетоза, класирани от най-важното до най-маловажното

 1. Ограничете въглехидратите до 20 грама на ден или по-малко. Фибрите не трябва да бъдат ограничавани, даже е добре да се приемат и като хранителна добавка. Имайте предвид, че често ограничаването на въглехидратите до много ниски нива води до кетоза. Така че това може да е всичко, което трябва да направите. Останалата част от списъка по-долу ще Ви помогне да се уверите, че сте успели.
 2. Ограничете протеините до умерени нива. Кето диетата не е много високо протеинова диета. Трябва да се стремите да ядете необходимия протеин, но не много повече. Това е така, защото излишният протеин се превръща в глюкоза в организма, намалявайки кетозата. Ако е възможно, приемайте около 1,5 грама протеин на ден, на килограм телесно тегло - около 100 грама протеин на ден, ако сте 70 кг.
 3. Яжте достатъчно мазнини, за сметка на въглехидратите. Кето диетата не е глад, мазните засищат. 
 4. Избягвайте леките закуски, когато не сте гладни. Ако се храните се по-често, отколкото ви е необходимо, просто ядете за забавление и защото има храна наоколо, намалява кетоза и забавя загубата на тегло.
 5. Ако е необходимо, добавете периодично гладуване или Intermittent Fasting (IF). Например, пропуснете закуската и яжте само 8 часа на ден, гладувайки 16 часа. Това е много ефективно за повишаване на нивата на кетона, както и за ускоряване на загубата на тегло.
 6. Добавете упражнения - добавянето на каквато и да е физическа активност, докато сте на ниско съдържание на въглехидрати, може да повиши умерено кетоновите нива.
 7. Спете достатъчно - за повечето хора средно поне седем часа на нощ - и поддържайте стреса под контрол. Лишаването от сън и хормоните на стреса повишават нивото на кръвната захар, забавят кетозата и загубата на тегло. 

Как да останем в кетоза и как да сметнем калориите?

За да влезете и да останете в кетоза, приемът на въглехидрати трябва да остане под определен праг. Този праг варира от човек на човек, но доброто ръководство за повечето хора е между 5-15% от общия дневен прием на калории, което трябва да служи като отправна точка. Тук е момента да отбележим, че 1 грам въглехидрат е равен на 4 ккал. Т.е. ако трябва да приемате само 20 грама въглехидрат на ден, това ще рече, че трябва да консумирате само 80 ккал от въглехидрати.

Обикновено проверката на нивата на кетоните може да помогне на всеки човек да намери своя диапазон на прием, който им позволява да останат в кетоза.

Консумацията на протеини също трябва да остане ниска, за да останете в кетогенно състояние. Поглъщането на протеин над определени количества е глюкогенно, което означава, че може да произвежда глюкоза, която тялото ви ще използва за гориво. Това може ефективно да „изгони” вашето тяло от кетоза.

На практика, консумирането на протеин над 20% от общите Ви дневни калорични разходи може да бъде достатъчно, за да направи вашата кетогенна диета не-кетогенна. Ако е възможно, приемайте около 1 грама протеин на ден, на килограм телесно тегло - около 70 грама протеин на ден, ако сте 70 кг. Тук е момента да отбележим, че 1 грам протеин е равен на 4 ккал Т.е. ако трябва да приемате 105 грама протеин на ден, това ще рече, че трябва да консумирате около 280 ккал от протеини. 70 х 4 = 280 ккал. 

И не на последно място да не забравим мазнините. Един грам мазнина е равен на 9 ккал. Така че ако диетата ви се състои от 75% прием на мазнини, не означава, че трябва да приемате 4 пъти повече мазнини от протеини като грамове. Опитайте се да приемате по 1.5 грама мазнини на килограм телесно тегло. Ако сте 70 килограма, трябва да приемате около 105 грама мазнини на ден. Респективно това е равно на 105 х 9 = 945 ккал. На практика като процентно съдържание изглеждат така: мазнини - 75%, протеини 20% и въглехидрати 5%.

Ще дам пример за 90 килограмов човек, за да ви стане по-ясно. Да речем, че оставате въглехидратите константа - 20 грама на ден, 80 ккал (4 х 20). Протеин - 90 килограма по 1 е равно на 90 грама протеин - 360 ккал от протеини (4х 90) . Мазнините - 90 килограма по 1.5 е равно на 135 грама мазнини - 1215 ккал (9х135). Общо калориите възлизат на 1655 за целия ден. Ако сметнем процентно, възлиза на 73% мазнини, 22% протеини и 5% въглехидрати. 

Трябва да знаете, че всеки човек е различен и че няма универсален хранителен режим. Това са примерни грамажи и калории. От голямо значение е дали сте мъж или жена, дали спортувате или не, колко процента от килограмите ви са от мазнини и мускулна маса и много други неща.  

Тъй като приемът на въглехидрати трябва да се поддържа между 0-10% от дневния енергиен прием, храни като ориз, картофи, хляб, тестени изделия, плодове и други храни, богати на въглехидрати, стават практически невъзможни за включване в храната, освен в много малки количества. Освен това, протеинът трябва да се поддържа сравнително нисък, между 15-20% от дневния енергиен прием, за да остане в кетоза. 

Как да знаем, че сме в кетоза?

Може да разберете, че сте в кетоза чрез тестване на урина, кръв или проби от дишане. Но има и сигнални симптоми, които не изискват тестване:

 • Суха уста и повишена жажда
 • Повишено уриниране
 • Кето дишане - дъхът ви мирише на ацетон

Основни начини за измерване на кетони

 • Чрез ленти урина
 • Измерване на кетони в кръвта 
 • Анализатори на кетони за дишане

Кой не трябва да спазва кето диета

 • Хора, които приемат лекарства за диабет
 • Хора, които приемат лекарства за високо кръвно налягане
 • Кърмачки

Видове кетогенни (кето) диети

 • Стандартна кетогенна диета: тази диета с много ниско съдържание на въглехидрати, умерено количество протеини и високо съдържание на мазнини. Обикновено съдържа 75% мазнини, 20% протеин и само 5% въглехидрати (1) .
 • Циклична кетогенна диета: тази диета включва периоди на хранене с по-високо съдържание на въглехидрати, като например 5 кетогенни дни, последвани от 2 дни с високо съдържание на въглехидрати.
 • Насочена кетогенна диета: тази диета ви позволява да добавяте въглехидрати преди и след тренировка.
 • Високо-протеинова кетогенна диета: Това е подобно на стандартна кетогенна диета, но включва повече протеини. Съотношението често е 60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати.

Въпреки това, широко се изследват само стандартните и високо-протеинови кетогенни диети. Цикличните или насочени кетогенни диети са по-напреднали методи и се използват предимно от културисти.

Ползи от кетогенни (кето) диети

Кетогенната диета може да ви помогне да отслабнете

Кетогенната диета е ефективен начин да отслабнете и да намалите рисковите фактори за заболявания (891011, 12, 13). Всъщност, изследванията показват, че кетогенната диета е много по-добра от често препоръчваната нискомазнинна диета (14, 15, 16).

Едно проучване установи, че хората на кетогенна диета са загубили 2,2 пъти повече килограми от тези на диета с ниско съдържание на мазнини. Нивата на триглицерид и HDL (лош) холестерол също се подобряват (17).

Повишените кетони, по-ниските нива на кръвната захар и подобрената инсулинова чувствителност също могат да играят ключова роля (18).

Кето диетата е много по-ефективна от диета с ниско съдържание на мазнини Освен това при кето диетата не се гладува, тъй като мазните засищат и не усещате глад.

 

Кетогенната диета може да ви помогне при диабет и преддиабет

Диабетът се характеризира с промени в метаболизма, високата кръвна захар и нарушената функция на инсулина

Кетогенната диета може да ви помогне да загубите излишните мазнини, които са тясно свързани с диабет тип 2, преддиабет и метаболитен синдром (19, 20). 

Едно проучване установи, че кетогенната диета подобрява инсулиновата чувствителност с невероятни 75% (21).

Друго проучване при хора с диабет тип 2 установи, че 7 от 21 участници са били в състояние да спрат да използват всички лекарства за диабет (22).

Кетогенната диета може да повиши чувствителността към инсулин и да причини загуба на мазнини, което води до значителни ползи за здравето на хората с диабет тип 2 или преддиабет.

Други ползи за здравето от Кетогенната диета

 • Сърдечно заболяване: кетогенната диета може да подобри рисковите фактори като телесна мазнина, HDL (лош) холестерол, кръвно налягане и кръвна захар (23).
 • Рак: понастоящем кето диетата се използва за лечение на няколко вида рак и бавен растеж на тумори (24).
 • Болест на Алцхаймер: кето диетата може да намали симптомите на болестта на Алцхаймер и да забави развитието му (25).
 • Епилепсия: проучванията показват, че кетогенната диета може да доведе до значително намаляване на гърчовете при деца с епилепсия (3).
 • Болест на Паркинсон: едно проучване установи, че кето диетата е помогнала за подобряване на симптомите на болестта на Паркинсон (26).
 • Акне: по-ниските нива на инсулин и по-малко хранене с захар или преработени храни могат да помогнат при борбата с акнето (27). 

 

Кетогенната диета може да осигури много ползи за здравето, особено при метаболитни, неврологични или свързани с инсулин заболявания.

Източник на снимката

Храни, които трябва да се избягват

Всяка храна с високо съдържание на въглехидрати трябва да бъде ограничена.

Ето списък на храни, които трябва да бъдат намалени или елиминирани на кетогенна диета:

 • Захарни храни: газирани напитки със захар, плодов сок, шейкове, торта, сладолед, бонбони и др.
 • Зърна или нишесте: продукти на основата на пшеница, ориз, макаронени изделия, зърнени култури и др.
 • Плодове: всички плодове, с изключение на малки порции плодове като ягоди.
 • Фасул или бобови растения: грах, боб, леща, нахут и др.
 • Корени зеленчуци и грудки: картофи, сладки картофи, моркови, пащърнак и др.
 • Нискомаслени или диетични продукти: те са високо обработени и често с високо съдържание на въглехидрати.
 • Някои подправки или сосове: те често съдържат захар и нездравословни мазнини.
 • Нездравословни мазнини: ограничете приема на преработени растителни масла, майонеза и др.
 • Алкохол: поради съдържанието на въглехидрати, много алкохолни напитки могат да ви изхвърлят от кетоза.
 • Диетични храни без захар: те често са богати на захарни алкохоли, което в някои случаи може да повлияе на нивата на кетоните. Тези храни също са силно преработени.

 

Източник на снимката

Числата на снимката са грамове чисти въглехидрати на 100 грама продукт.

Храни, които трябва да се консумират

 • Месо: червено месо, стекове, шунка, наденица, бекон, пиле и пуйка.
 • Мазни риби: като сьомга, пъстърва, риба тон и скумрия.
 • Яйца
 • Масло
 • Сирене: необработено сирене (чедър, козе, синьо или моцарела).
 • Ядки и семена: бадеми, орехи, ленени семена, тиквени семки, семена от чиа и др.
 • Здравословни масла: главно маслиново масло от екстра върджин, кокосово масло и масло от авокадо.
 • Авокадо
 • Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати: повечето зелени зеленчуци, домати, лук, чушки и др.
 • Подправки: можете да използвате сол, пипер и различни здравословни билки и подправки.

 

 

Източник на снимката

Числата на снимката са грамове чисти въглехидрати на 100 грама продукт.

Най-важното нещо за достигане на кетоза е да се избегне яденето на твърде много въглехидрати. Вероятно ще трябва да държите приема на въглехидрати под 50 грама на ден, в идеалния случай под 20 грама. Колкото по-малко въглехидрати, толкова по-ефективна е постигането на кетоза и намаляване на теглото.

 

Напитки, които трябва да се консумират

 • Кафе
 • Чай
 • Вода
 • Чаша червено вино 

Водата, кафето или чаят са най-добрият избор. В идеалния случай не използвайте подсладители, особено без захар. Малко количество мляко или сметана в кафето или чая е ОК (но внимавайте за кафето!).Понякога чашата вино не е проблем.  

 

Източник на снимката

Време / честота на хранене. През колко време трябва да се приема храна?


По принцип, кетогенната диета изрично не предписва специфично време за хранене, нито определя честотата на хранене. Тъй като често е по-лесно да се поддържа кетоза по време на глад, много хора комбинират кетогенни диети с типове гладуване, обикновено метода на хранене перидично гладуване.  Прочетете повече за периодично гладуване или Intermittent Fasting (IF)

Примерен седмичен план за хранене при кето диета

Понеделник

 • Закуска: Бекон, яйца и домати.
 • Обяд: Пиле, салата със зехтин и сирене фета.
 • Вечеря: Сьомга с аспержи, приготвени в масло.

Вторник

 • Закуска: Омлет от яйца, домати, босилек и козе сирене.
 • Обяд: Скумрия, зелена салата с авокадо и зехтин.
 • Вечеря: Кюфтета, сирене чедър и зеленчуци.

Сряда

 • Закуска: Млечен шейк с ядково мляко, фъстъчено масло и какао
 • Обяд: Салата от скариди със зехтин и авокадо.
 • Вечеря: Свински котлети с пармезан, броколи и салата.

Четвъртък

 • Закуска: Омлет с авокадо, чушки, лук и подправки.
 • Обяд: Салата с козе сирене и авокадо 
 • Вечеря: Пиле, пълнено с песто и крема сирене, заедно със зеленчуци.

Петък

 • Закуска: Кисело мляко с фъстъчено масло, какао на прах и стевия (по избор).
 • Обяд: Говеждо месо, приготвено в кокосово масло със зеленчуци.
 • Вечеря: Пълнено авокадо с бекон и яйце.

Събота

 • Закуска: Омлет със зеленчуци и шунка.
 • Обяд: Прченца шунка и сирене и ядки.
 • Вечеря: Бяла риба, яйце и спанак, приготвени в кокосово масло.

Неделя

 • Закуска: Пържени яйца с бекон и гъби.
 • Обяд: Скумрия, зелена салата с авокадо и зехтин.
 • Вечеря: Козе сирене със салата и шепа ядки

Винаги се опитвайте да сменяте зеленчуците и месото в дългосрочен план, тъй като всеки тип осигурява различни хранителни вещества и ползи за здравето.

 

Източник на снимката

 

Здравословни кето междинни хранения

В случай, че гладувате между храненията, тук има някои здравословни кето междинни хранения:

 • Тлъсто месо или риба
 • Сирене
 • Шепа ядки или семена
 • Сирене с маслини
 • 1–2 твърдо сварени яйца
 • 90% тъмен шоколад
 • Млечен шейк с ниско съдържание на въглехидрати с бадемово мляко, какао на прах и орехово масло
 • Пълномаслено кисело мляко, смесено с орехово масло и какао на прах
 • Ягоди и сметана

Странични ефекти и как да ги сведете до минимум

Въпреки че кетогенната диета е безопасна за здрави хора, може да има някои първоначални странични ефекти, докато тялото ви се адаптира, особено през дните между 2 и 5.

Това често се нарича кето грип и обикновено е в рамките на няколко дни.

Кето грипът включва лоша енергийна и психическа функция, повишен глад, главоболие, проблеми със съня, гадене, храносмилателен дискомфорт и сърцебиене.

За да намалите това, можете да опитате обикновена диета с ниско съдържание на въглехидрати за първите няколко седмици. Това може да научи тялото ви да изгаря повече мазнини, преди да елиминирате напълно въглехидратите. Затова ви препоръчваме да спрете захарта и нишестето наведнъж. 

Кетогенната диета може също да промени баланса на водата и минералите в тялото ви, така че добавянето на допълнителна сол към храната или приемането на минерални добавки може да помогне.

За минерали, опитайте се да приемате 3000-4000 mg натрий, 1000 mg калий и 300 mg магнезий на ден, за да минимизирате страничните ефекти.

Обикновено, кетогенната диета причинява загуба на тегло без умишлено ограничаване на калориите.

 

hranitelni-dobavki

 

Препоръчителни хранителни добавки при кето диетата

 • MCT oil: MCT осигурява енергия и спомага за повишаване на нивата на кетони. 
 • Минерали: Добавената сол и други минерали могат да бъдат важни при кето диета поради промени във водния и минералния баланс. Опитайте се да приемате 3000-4000 mg натрий, 1000 mg калий и 300 mg магнезий на ден
 • Фибри - Psyllium Husks / Псилиум Хуск
 • Кофеин: Кофеинът може да има ползи за повече енергия, загуба на мазнини и производителност.
 • Креатин: Креатинът осигурява многобройни ползи за здравето. Ще имате повече сила и по-добро възстановяване.
 • Суроватъчен протеин: Използвайте половин лъжичка суроватъчен протеин в шейкове или кисело мляко, за да увеличите дневния си прием на протеин. 

Често задавани въпроси

Ето отговорите на някои от най-често задаваните въпроси за кетогенната диета.

1. Колко килограма ще сваля от кето диетата?

Резултатите варират значително. Повечето хора губят 1-2 кг през първата седмица. Това е основно вода. След това често се сваля около 0.5 кг от излишната мазнина на седмица. Въпреки това, някои губят много по-бързо (често по-млади мъже), някои малко по-бавно (често жени над 40 години).

2. Как да следя приема на въглехидратите?

Хранете се само с храните посочени по-горе в списъка с позволени храни и няма да се налага да броите въглехидратите. 

3. Какво се случва след като постигна целите си (тегло и здраве)?

След като постигнете целите си, можете или да продължите да спазвате кето диетата (за да запазите ефекта), или да опитате да добавите малко повече въглехидрати. Във втория случай ефектът от кето диетата ще бъде малко по-слаб и вие може да си възвърнете част от предишното теглото.

Ако напълно се върнете към старите си навици, ще се върнете бавно към състоянието на теглото и здравето, което сте имали преди. Това е подобно на тренировките - ако спрете да го правите, бавно ще загубите ползите. Както може да очаквате, кето диетата, подобно на упражненията, работи само когато се прави / спазва.

4. Мога ли да ям отново въглехидрати?

Да. Въпреки това е важно да се намали значително приема на въглехидрати първоначално. След първите 2-3 месеца можете да ядете въглехидрати при специални поводи - просто се върнете към диетата веднага след това.

5. Ще загубя ли мускули?

Съществува риск от загуба на мускулна маса при всяка диета. Въпреки това, високият прием на протеини и високите нива на кетони могат да помогнат за намаляване на загубата на мускули, особено ако вдигате тежести.

6. Мога ли да изграждам мускули на кетогенна диета?

Може да качите мускулна маса, но няма да е същия резултат както при диета с високо съдържание на въглехидрати.

7. Необходимо ли е да се зарежда или зарежда с въглехидрати?

Не е необходимо.

8. Колко протеин мога да ям?

Протеинът трябва да бъде умерен, тъй като много високият прием може да доведе до повишаване на нивата на инсулина и по-ниските кетони. Около 30% от общия прием на калории е вероятно горната граница. 

9. Чух, че кетоза е изключително опасна. Това истина ли е?

Хората често бъркат кетоза с кетоацидоза. Първият е естествен, докато последният се среща само при неконтролиран диабет.

Кетоацидозата е опасна, но кетозата на кетогенна диета е напълно нормална и полезна.

10.  Безопасна ли е кето диетата за бъбреците?

Да. Хората често се чудят за това, защото вярват, че диета с високо съдържание на протеин може да бъде вредна за бъбреците. Този страх обаче се основава само на две недоразумения:

 • Кето диетата е богата на мазнини, а не на протеин.
 • Хората с нормална бъбречна функция се справят с прекомерния протеин.


Така че няма причина да се притесняваме. Всъщност, кето диетата може дори да предпазва бъбреците ви, особено ако имате диабет.

Кето диета е върши страхотна работа, но не и за всички

Кетогенната диета може да бъде чудесна за хора с наднормено тегло, диабетици или за подобряване на тяхното метаболитно здраве.

Тя може да бъде по-малко подходяща за елитни спортисти или тези, които желаят да качат големи количества мускули или тегло.

И, както при всяка диета, тя ще работи само ако сте последователни и се придържате към нея в дългосрочен план.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

Източници

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17332207
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633336/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11581442
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819381/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367001/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14525681
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6865776
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14769483
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14769489
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11122785
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12079835
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1373635/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC333231/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23632752
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175736
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679447
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645852
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16318637
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15767618
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15767618
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16318637
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18700873
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25666556
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20687386
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16505339
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22327146
 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.