Набирания (Pullups)

Набирания (Pullups)

Набиранията са едно от най-добрите упражнения за изграждане на мускулна маса в областта на гърба. Може да се прави както от начинаещи, така и от напреднали. Препоръчвам Ви да го включвате във всяка една ваша тренировка за гръб.

Ако нямате сила да се набирате, почнете с Пулдаун отпред/отзад с широк хват (Pull down). Набиранията се правят с цел разширяване на гърба. Можете да се изпълнява в тесен или широк хват, в подхват, надхват, зад врат или пред гърди.

Техника на изпълнение

 1. Хванете се за лоста, свийте си краката в коленете и кръстосайте глезените
 2. Започнете да се набирате като се стремите гърдите Ви да са изпъчени и да усещате натоварването в гърба, а не в бицепса
 3. След като брадата Ви мине нивото на лоста задръжте за секунда.
 4. След което бавно се върнете в изходна позиция.

 

Препоръки

 • Не разгъвайте ръцете до край в долно положение. Така ще натоварите излишно лактите. Това не означава, че не трябва да ги отпускате само до половината.
 • Не се люлейте.
 • Преди да започнете да се набирате загрейте добре. Подходящото упражнение за това е Пулдаун отпред/отзад с широк хват (Pull down).
 • Старайте се да се набирате правилно. В противен случай ще натоварите повече бицепсите, от колкото гърба.

 

nabiraniq-pullups

 

 

nabiraniq-s-tesen-hvat

 

Приложение

Набиранията са едно от най-доброто упражнение за изграждане на мускулна маса в областта на гърба. Може да се прави както от начинаещи, така и от напреднали. Препоръчвам Ви да го включвате във всяка една ваша тренировка за гръб. Ако правите повече от 10 повторения може да си сложите тежест. Има специални колани, на който можете да сложите диск.

 

 

 

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова вие се нуждаете индивидуална тренировъчна програма съобразена с начина Ви на живот, вашите цели, тренировъчния Ви стаж и свободното време, с което разполагате. Ние може да изготвим специално за вас тренировъчна програма. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.