Креатин. Видове креатин

Креатин. Видове креатин

Креатинът е аминокиселина, която се състои от три свързани аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Той е един от основните суплементи в културизма. Основната му функция е увеличаване на силата, което води до повишаване на мускулната маса и издръжливост.

Креатинът стимулира силата и повишава вдиганите тежести с около 10%, даже и при спортисти, които тренират с много големи тежести. Повишава издръжливостта. Подобрява възстановяването между сериите. Покачването на мускулна маса 1-2кг на седмица е съвсем нормално. Някои атлети качват дори 5кг чиста мускулна маса.

Видове креатин

Креатин монохидрат

Както в България така и по света Креатин - монохидрат е една от най-продаваните хранителни добавки. Това си има своето обяснение. Най-важната причина е цената - това е една от най-евтините добавки. При цена от около 8-10 лв. за 100 грама и дневна доза от 10 гр. креатина става достъпен за всеки билдер. Другото важно нещо е, че за сега не са установени никакви здравословни проблеми в следствие на употребата. 

Креатин монохидрат е суплемент за повишаване на силата, увеличаване на мускулната маса и подобряване на възстановяването. Дневният прием на креатин монохидрат е 10 грама. Зареждащата доза от 20 грама на ден според мен е предимство. Тя се състои от прием на креатин по 5 грама по 4 пъти на ден за период от една седмица. Последните изследвание показват, че приемът на креатин монохидрат за един месец повишава силовите постижение на трениращия с около 10 процента.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Кре-алкалин

Kре - алкалин представлява буферен креатин, което значи, че не се превръща в креатин преди да достигне скелетната мускулна тъкан. Един грам кре-алкалин се равнява на 10 грама чист креатин. Другото предимство на кре-алкалинa е, че не задържа вода благодарение на своето PH. Също така кре-алкалин може да се приема без зареждаща фаза, каквато има при креатина монохидрат. Кре-алкалинът има същите ползи като креатин монохидрат. Той помага и за намаляването на телесните мазнини.

Препоръчителни дози от 1 до 3 грама дневно, в зависимост от теглото на спортиста. В тренировъчни дни разделете приема на два пъти - 30 мин. преди самата тренировка и веднага след нея. Кре-алкалинът се предлага предимно под формата на капсули като най-често срещани дозировки са от 750 мг и 1500 мг. Съществува и в прахообразна форма, както и включен в комбинация с други хранителни добавки в миксиран вариант.

 

Креатин етил естер

Най-просто можем да обясним, че това е съединение от креатин и естер (естерите са органични съединения, получени от реакцията между карбоксилни киселини и алкохоли). Много важно е да знаем, че креатин етил естер (особено в сравнение с класическия монохидрат) е по-ниската степен на задържане на вода и на сковаване (вдървяване) на мускулите. Друго предимство на креатин етил естер е по-силното му действие и по-бързите резултати. Kреатин етил естер директно прониква в мускула, което от своя страна води до по-големи резултати.

Препоръчват се дози от 2,5 до 5 грама дневно, в зависимост от теглото на спортиста. Креатин етил естер се предлага под формата на капсули или на прах като самостоятелна форма, както и включен в комбинация с други хранителни добавки в миксиран вариант.

 

Креатин малат

Креатин малат е вещество получено от креатин монохидрат и ябълкова киселина. Името на Креатин малатa идва от свързването на три молекули от креатина с една от абълковата киселина. Той се усвоява директно в мускулната клетка като се избягва задържането на вода. Характерно за креатин малата е, че има същите свойства като креатин монохидрата. Повишава на силата, увеличава на мускулната маса и подобрява възстановяването. Както при кре-алкалина не е нужна зареждаща фаза. Дневната доза от креатин малата е 5 грама.

 

Креатин пируват

Креатин пируват е най-добрият съществуващ продукт на пазара за увеличаване и изчистване на мускулната маса. Пируват: високо енергийна молекула за получаването на по-малко мазнини и повече енергия в мускулите, по време на упражнения. Креатин: за развитие на мускулната маса, при което се изисква повече енергия с цел увеличаването на интензивността и продължителността на тренировките. Добро действие при достатъчно голямо прието количество ( 5-6 г), малко по-слаб анаболен ефект от HMB, но подходящ за топене на мазнини.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Креатин хидрохлорид (HCL)

Креатин HCL е най-разтворимата форма на креатин на пазара. В резултат на това, креатин HCL се абсорбира много по-лесно от креатин монохидрат. Това означава, че креатин HCL по същество е супер концентрирана форма на креатин. Много по-малка доза е необходимо да се приема, за да се постигне същия ефект по отношение на силата и мускулната маса. Освен това, не е необходимо да се приемат големи количества течности, както при креатин монохидрата.

Рядко срещаните страничните ефекти при креатин монохидрат, като подуване на корема, спазми, често уриниране и др., не са характерни при креатин хидрохлорид. За да бъде по-ефективен креатин монохидратът, често се прави т.нар. "зареждаща фаза", като се приема по 20 грама креатин в продължение на пет дни. Поради по-доброто си усвояване, този "зареждаща фаза", не се прави при креатин хидрохлорида.

Препоръчителната дневна доза за креатин хидрохлорид е от 1 до 3 грама в зависимост от килограмите на индивида. Препоръчително е да се приема преди и след тренировка по 1-1,5грама.За да се усвои по-добре се препоръчва да се пие със сок или да се добавя в следтренировъчния шейк.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.