Креатин Хидрохлорид (HCL)

Креатин Хидрохлорид (HCL)

Креатинът е най-изследваната хранителна добавка. Клинично доказано е, че стимулира силата и повишава вдиганите тежести с около 10%, даже и при спортисти, които тренират с много големи тежести. Повишава издръжливостта. Подобрява възстановяването между сериите. Покачването на мускулна маса 1-2кг на седмица е съвсем нормално. Някои атлети качват дори 5кг чиста мускулна маса. Вследствие на това креатинът е подложен на постоянни подобрения. Един от най-новите форми на креатин е хидрохлорид (HCL). 

Какво е креатин хидрохлорид (HCL)

Както подсказва името му, креатин HCL се прави, като се прибави хидрохлоридна група към креатина, като по този начин се създава сол. Креатин хидрохлорид се разтваря по-добре в сравнение с креатин монохидрата. Това е едно от предимствата на този вид креатин.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Креатин хидрохлорид срещи креатин монохидрат

Креатин HCL е най-разтворимата форма на креатин  на пазара. В резултат на това, креатин HCL се абсорбира много по-лесно от креатин монохидрат. Това означава, че креатин HCL по същество е супер концентрирана форма на креатин. Много по-малка доза е необходимо да се приема, за да се постигне същия ефект по отношение на силата и мускулната маса. Освен това, не е необходимо да се приемат големи количества течности, както при креатин монохидрата.

Рядко срещаните страничните ефекти при креатин монохидрат, като подуване на корема, спазми, често уриниране и др., не са характерни при креатин хидрохлорид. За да бъде по-ефективен креатин монохидратът, често се прави т.нар. "зареждаща фаза", като се приема по 20 грама креатин в продължение на пет дни. Поради по-доброто си усвояване, този "зареждаща фаза", не се прави при креатин хидрохлорида.

Препоръчителната дневна доза за креатин хидрохлорид е от 1 до 3 грама в зависимост от килограмите на индивида. Препоръчително е да се приема преди и след тренировка по 1-1,5грама. За да се усвои по-добре се препоръчва да се пие със сок или да се добавя в следтренировъчния шейк.

Отзиви за креатин хидрохлорид (HCL)

Има много положителни отзиви за креатин HCL,  дори и без много научни изследвания за този продукт. Този продукт е патентован сравнително наскоро през 2009 година. Хората, които са ползвали креатин HCL съобщават, че страничните ефекти са намалени. От друга страна покачването на мускулна маса, сила и издръжливост са увеличени.

 

Негативи на креатин хидрохлорид

Единственото оплакване намерено в отзивите на потребителите е малко по-високата цена на креатин HCL в сравнение с монохидрат. Но като се има предвид, че 1 грам хидрохлорид се равнява на 5 грама монохидрат, става ясно, че не е по-скъп.

Примерни дози

Препоръчителната дневна доза за креатин хидрохлорид е от 1 до 3 грама в зависимост от килограмите на индивида. Препоръчително е да се приема преди и след тренировка по 1-1,5грама.За да се усвои по-добре се препоръчва да се пие със сок или да се добавя в следтренировъчния шейк.

Хранителни добавки с креатин хидрохлорид

Креатин хидрохлорид може да се намери като самостоятелен продукт. Може да го намерите в някой пред-тренировъчен продукт. Ако го приемате самостоятелно, пийте го 1 час преди тренировка, за да увеличите потенциала на тренировката си.

Креатин HCL много прилича на креатин монохидрат, защото се използват като добавка след тренировка, за да ви помогнат за по-бързото възстановяване.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.