Често задавани въпроси за креатин

Често задавани въпроси за креатин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трябва ли да се прави зареждаща фаза при креатин монохидрат?

Когато креатин монохидрат за първи път става популярна спортна добавка, много производители препоръчвали да се прави зареждаща фаза от 5-7 дни, за да наситите вашите мускули с креатин като по този начин ускорявате резултатите.

Тази теория не е доказана, във всички научни изследвания и днес повечето производители смятат, че можете просто да приемате 5-10гр креатин монохидрат дневно.

Ако решите да правите зареждаща фаза с креатин монохидрат по-долу ще видите два варианта:

Четири седмичен цикъл

 • Седмица 1 – зареждаша фаза - 20 грама на ден (4 пъти х 5гр).
 • Седмица 2-4 - поддържаща фаза, 5-10 грама на ден
 • Седмици 5-8 – почивка, без креатин
Девет седмичен цикъл
 • Седмица 1 - зареждаша фаза - 20 грама на ден (4 пъти х 5гр).
 • Седмица 2-7 - поддържаща фаза, 5-10 грама на ден
 • Седмици 8-9 - почивка, без креатин

Повече за креатин монохидрат можете да прочетете тук

най-горе

Какво е Creapure Креатин монохидрат?

Creapure ® е призната в индустрията за хранителни добавки като "златен стандарт" на производителите на креатин монохидрат. Creapure ® креатин монохидрат се произвежда в Германия и може да се намери в стотици креатинови продукти, продадени в световен мащаб. За да разберете дали вашият креатин монохидрат на прах или капсули имат Creapure ® просто погледнете за "Creapure ®" в хранителна информация.

най-горе

Какво е микронизиран ( Micronized ) Креатин монохидрат?

Както подсказва името, микронизиран креатин монохидрат е нормален креатин монохидрат на прах, който е микронизиран. Микронизиране е процесът на смилане на прах на ултра-фина форма, обикновено около 20 пъти по-фини от нормалния прах. Какво означава това: креатинът ще се разтвори в течност, много по-бързо, следователно ще се абсорбира от организма по-лесно. Ако някога сте опитвали не-микронизиран креатин вие ще знаете, че почти винаги остава креатин по дъното на чашата или шейкъра, когато го пиете. Това е креатинът, който не се е разтворил. Вие имате нужда от креатин в тялото, а не по дъното на чашата.

Повечето добавки с креатин монохидрат сега са микронизирани. Препоръчително е винаги да използвате микронизиран продукт, за да получите най-добрите резултати.

най-горе

Оказва ли някакво влияние кофеинът върху креатин монохидрат?

Според Creapure, един от най-уважаваните производители на креатин монохидрат в Германия, големи дози кофеин могат да повлияят на резултатите за ефективността от приемането на креатин. Въпреки това по-малките дози кофеин като кафе няма да окажат влияние на креатина. Ето един цитат от сайта им:

"Прием на големи дози кофеин (5 мг на килограм телесно тегло на ден) намаляват ефекта на креатин. По-малки количества кофеин (например 1-2 чаши кафе), от друга страна, не изглежда да има неблагоприятно въздействие върху ефектите на креатин. "

най-горе

Креатинът стероид ли е?

Креатинът няма нищо общо с стероид. Креатинът е естествена субстанция в човешкото тяло, което помага да доставят енергия до (основно) мускулните клетки. Подобряване на резултатите с анаболни стероиди, които имитират предимствата на мъжкия полов хормон тестостерон и най-често се вземат в прекомерни и опасни дози. Докато креатин е безопасен и естествен. употребата на стероиди е съпътствана с много потенциални опасни странични ефекти.

Повече за креатина можете да прочетете  тук

най-горе

Уврежда ли креатинът бъбреците?

Креатинът е една от най-популярните хранителни добавки. Точно поради това ефекта при употребата му е широко проучен. Основната му функция е увеличаване на енергията, което от своя страна води до увеличаване на мускулната маса и издръжливостта. Доказано е, че креатинът е безвреден и нетоксичен за лица с здрави бъбреци. 

най-горе

Има ли странични ефекти креатинът?

Креатинът е безвредна хранителна добавка, когато се приема в препоръчваните дози. Не забравяйте, че "по-малкото е повече", когато става въпрос за прием на креатин. Приемането на повече не означава, че ще работи по-добре. След като вашият ATP басейн е пълен, излишният креатин се отделя от тялото. Тъй като креатинът задържа вода от организма в мускулните клетки, много е важно да пиете достатъчно течности, когато го приемате.

най-горе

Прави ли те креатинът дебел?

Не. Креатина „дърпа“ вода в скелетните мускули, което ви дава повече чиста мускулна маса. Това не те прави дебел.

най-горе

Могат ли бременни жени да пият креатин?

Това е въпрос, на който трбва да отговори лекар . По време на бременността, жената трябва да се консултира със своя лекар преди да приема някаква нова добавка.

най-горе

Могат ли жените да пият креатин?

Разбира се! Креатинът ще ви тонизира и ще ви помогне в борбата с мазнините. Креатинът е перфектна добавка за активни и атлетични жени.

най-горе

Трябва ли тиинейджерите да пият креатин?

Няма доказателства, че при разумна употреба на креатин тийнейджерите ще имат някакви негативни странични ефекти. Креатинът е безопасна хранителна добавка когато се приема в оказаните дози.

най-горе

Могат ли вегетарианци на пият креатин?

Абсолютно. Защото вегетарианците извличат много малко креатин от храни, с които те се хранят. Както знаете храните, които са богати на креатин основно са месото и рибата. Поради тази причина приема на креатин от вегетарианците е препоръчителен.

най-горе

Могат ли абсолютно начинаещите да пият креатин?

Да. Креатинът повишава енергията и силата и може да помогне за изграждането на чиста мускулна маса при начинаещите. Креатинът е безопасна и ефективна спортна хранителна добавка, ако естествено не се прекалява с употребата и.

най-горе

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.