Как да си изберем креатин. Какво е важно гледаме в състава му?

Как да си изберем креатин. Какво е важно гледаме в състава му?

Но какво точно представлява креатинът? Какви са неговите фитнес ползи? Как да изберем правилния креатин и какво е важно да гледаме в състава му? В тази статия ще отговорим именно на тези въпроси, така че, когато пазарувате за креатинови добавки следващия път, да направите най-добрия избор, според вашите лични фитнес цели. И така, нека започваме!

 

Креатинът е една от най-популярните фитнес добавки в света. Наред с протеините на прах, креатинът присъства в хранителния режим на почти всеки професионален спортист и запален фитнес любител. Днес, почти няма човек, който се занимава активно със спорт, и който да не е запознат с изключителните фитнес ползи от креатина.

Тази небезизвестна спортна добавка помага за увеличаване на енергията, силата и издръжливостта; промотира синтеза на аденозинтрифосфат (АТФ) в мускулната тъкан; и стимулира изграждането на мускулна маса, в съчетание с правилния тренировъчен режим. Спортистите, които приемат креатинова добавка редовно, се радват на по-експлозивна сила, по-бърз синтез на мускулна тъкан и по-добро представяне във фитнес залата.

Какво представлява креатинът?

В най-общи линии, креатинът е биоактивно вещество, което се синтезира естествено в мускулните клетки. Неговата основна роля е свързана с производството на енергия по време на силови тренировки или други високоинтензивни упражнения. От химична гледна точка, креатинът споделя много прилики с аминокиселините. Дори повече - вашето тяло може да го произведе от аминокиселините глицин и аргинин.

В световен мащаб, консумацията на креатинови добавки е изключително популярна сред активните спортисти, културистите и всички останали, които се занимават с вдигане на тежести. Научните изследвания доказват, че тази фитнес добавка води до максимално натрупване на мускулна маса, повишаване на енергията и по-добро възстановяване след усилена физическа работа.

Специалистите, с сферата на спорта и бодибилдинга, споделят, че когато приемате креатинови добавки, увеличавате запасите си от фосфокреатин в мускулите. Фосфокреатинът е една от основните форми на съхранявана енергия в клетките, която стимулира тялото да произвежда повече от високо енергийната молекула, известна като АТФ (Аденозинтрифосфат). Клиничните изследвания индикират, че когато имате повече АТФ в мускулната тъкан, тялото ви може да работи много по-добре по време на интензивни тренировки.

 

 

Какви са фитнес ползите от приема на креатинови добавки?

Приеман под формата на добавка, креатинът може да подобри здравето и атлетичните постижения по няколко различни начина. Например, по време на високо интензивни упражнения, основната му роля е да увеличи запасите от фосфокреатин в мускулните клетки. След това, тези допълнителни запаси могат да се използват за производството на повече АТФ, който е основният енергиен източник по време на вдигане на тежести и упражнения с висока интензивност.

 

Свързана статия:Креатин монохидрат - как работи, предимства, странични ефекти, дози

 

В допълнение, редовният прием на добавки с креатин води до:

 • Повишено работно натоварване, като позволява повече обща работа или обем в една тренировъчна сесия, което е ключов фактор за дългосрочния мускулен растеж;
 • Подобрена клетъчна сигнализация, благодарение на свойството си да увеличава сигнализирането на сателитните клетки, което подпомага възстановяването на мускулите и растежа на нова мускулна тъкан;
 • Увеличен синтез на анаболни хормони, като IGF-1 и тестостерон, което води до още по-задоволителни резултати във фитнес залата;
 • Повишена клетъчна хидратация, благодарение на свойството си да увеличава водното съдържание в мускулните клетки. Това, от своя страна, стимулира растежа на мускулни влакна и води до ускорен растеж на мускулна тъкан;
 • Понижено разграждане на протеините в тялото, което води до оптимален мускулен синтез и забавени катаболни реакции;
 • Намалено производство на миостатин - протеин, чиито по-високи нива в тялото могат да забавят или напълно да инхибират растежа на нови мускули.

 

 

Как да си изберем креатин и какво е важно гледаме в състава му?

Най-често срещаната и добре проучена форма на креатинова добавка в света е известна като креатин монохидрат. Разбира се, на пазара за фитнес добавки се срещат и други форми, някои от които дори се представят като по-добри, въпреки че на този етап липсват достатъчно доказателства за подобни твърдения. Що се отнася до креатин монохидратът - той е сравнително евтин и е подкрепен от стотици проучвания. Ако желаете в нашия онлайн магазин 4Fitness Shop може да разгледате хранителни добавки с креатин на много достъпни цени.

Някои от другите най-разпространени форми на креатин биват kre-alkalyn, етилов естер, хидрохлорид и tri-creatine malate. Тези разновидности обаче са по-скъпи и на този етап нямат същата широта и дълбочина на научна подкрепа, както монохидратната креатинова форма.

Друга разновидност на креатина, за която се говори все по-често и която предлага напълно-подобрен начин на усвояване, е Кре-Алкалин (Kre-Alkalyn) - форма на ĸpeaтина, ĸoято започва да действа едва когато достигне дo мycĸyлните клетки. Kre-Alkalyn® e креатинова добавка, произведена пo патент, ĸoeтo e гapaнция зa ĸaчecтвo на пазара за фитнес добавки.

 

Ето и някои от най-важните моменти, на които да обърнете внимание, когато обмисляте покупката на креатин:

 

 • За предпочитане купувайте креатин монохидрат - повечето научни изследвания, относно ползите от креатина, показват, че креатин монохидратът е най-безопасната и най-ефективна форма на добавката;
 • Креатинът на прах е по-добър от креатина на хапчета - креатинът не е стабилен в течен разтвор, което е една от основните причини да смесвате добре праховете и да ги пиете бързо. Ето защо, специалистите препочъват да пропуснете течния креатин. Подобен е и случаят с приема на хапчета - освен ако не държите на тях, по-добре е да приемате креатина под формата на прах;
 • Търсете печата на NSF - NSF печатът означава, че добавката е сертифицирана за спорт. С други думи, продуктът съдържа това, което е показано на етикета; води до резултатите, които са упоменати на опаковката; произведен е в съоръжение, което се одитира минимум два пъти годишно за качество и безопасност; и е тестван за замърсители или други вещества, забранени от големите атлетични организации;
 • Обърнете внимание на кристалите - креатинът не се разтваря лесно в шейкъра, поради което специалистите препоръчват да купувате микронизиран креатин монохидрат. Това е форма на креатиновата добавка, която е предварително разбита на по-малки кристали. Това, от своя страна, допринася за подобрена разтворимост във вода и по-бързо усвояване от мускулите. Един от най-добрите продукти в тази категория е креатин-монохидрат Creapure - микронизиран креатин с немски патент, който набира все по-голяма популярност сред фитнес средите;
 • Не забравяйте въглехидратите - те помагат за натрупването на креатин в мускулите ви. Някои креатинови добавки на прах съдържат въглехидрати, като смесването им със спортни напитки работи добре.

 

 

Заключение

Креатинът е биоактивно вещество, което се синтезира естествено в мускулните клетки на тялото. Неговото количество обаче не е достатъчно за поддържането на оптимални енергийни нива, когато тренирате активно. Ето защо, специалистите препоръчват суплементирането с креатинови добавки, така че да получите максимална възвръщаемост на инвестираното време, усилия и средства.

Преди да пристъпите към покупката на добавки с креатин е препоръчително да се запознаете добре с продуктите, които се предлагат на пазара, така че да вземете най-доброто решение, според вашите лични цели и обстоятелства.

Като за начало, изберете креатин монохидрат на прах. В допълнение, можете да обмислите покупката на микронизиран продукт, който се разтваря най-добре във водна среда. Търсете NSF печата на етикета и пазарувайте само от сертифицирани представители на фитнес добавки. Спортувайте разумно!

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.