Стероиди. Странични ефекти. Част 2

Стероиди. Странични ефекти. Част 2

 

Хематологични (съсирване на кръвта)

Анаболни/андрогенни стероиди могат да доведат до редица промени в хематологичната система, които влияят върху съсирването на кръвта. Този ефект може да бъде много различен. Терапевтичното използване на тези лекарства е известно, че увеличават плазмина и антитромбина и протеиновите S нива, стимулира съсирването.

Тези промени влияят върху способността за кръвосъсирване. Ефектите на анаболните/андрогенни стероиди върху протромбиновото време (е кръвен тест, който се използва за измерване на времето необходимо на кръвта да се съсири) обикновено са от клинично значение при здрави лица, чрез използване на тези лекарства в терапевтични дози. Пациентите, приемащи антикоагуланти (противосъсирващи лекарствени средства), могат да бъдат отрицателно засегнати от употребата им.

Анаболни/андрогенни стероиди са свързани с повишаване на способностите за кръвното съсирване. Тези лекарства може да повишат нивата на тромбин 11 както и рецептора за плътност тромбоксан А2, което може да поддържа агрегацията на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. Изследванията показват, че при употребата на стероиди значимо се повишава стойностите на агрегацията на тромбицитите при някои хора. Голям брой от случаите на кръвни съсиреци, емболии са настъпили вследствие на употребата на стероиди.

 

Хематологични (полицитемия)

Полицитемия: повишаване на броя на еритроцитите в кръвта. Нарича се още еритроцитоза. Полицитемията може да се дължи на някое от следните заболявания и състояния: полицитемия вера, повръщане, дехидратация, обширни изгаряния, прием на еритропоетин, шок, тютюнопушене, феохромоцитом, мозъчен тумор, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), престой на голяма надморска височина, дихателна недостатъчност, вроден порок на сърцето и други.

Анаболните/андрогенни стероиди стимулират еритроцитозата (червени кръвни клетки). Един потенциален неблагоприятен ефект от това е полицитемия, или свръхпроизводство на червени кръвни клетки. Полицитемията може да се отрази на нивото на хематокрит (отношението на обема на еритроцитната маса към обема на цялостната кръв се нарича хематокрит). При повишение на хематокрита (процента от обема на кръвта, която се състои от червени кръвни клетки) кръвта става твърде гъста и способността и да се движи намалява. Това може значително да увеличи риска от емболизъм и инсулт. Нормалното ниво на хематокрита при мъжете е 40.7 до 50.30%, и при жените е 36,1 до 44,3%. Ако нивото на хематокрита достигне 60% и нагоре се счита за критично.

 

 

Анаболната/стероидна терапия има тенденция да повиши нивото на хематокрита с няколко процента, понякога и повече. В резултат на това много от културистите използващи стероиди ще имат хематокритни ниви по-високи от нормалните граници. Например, едно изследване измерва средните хематокритни нива на бодибилдъри използващи стероиди. Съответно нивото е 55.70 / 0.128. Това ниво се счита за клинично високо и ще увеличи вискозитета на кръвта достатъчно, за да повиши риска от сериозни сърдечно-съдови събития. Средното ниво на хематокрита на бодибилдъри, които не приемат анаболни/андрогенни стероиди е 45.6%, което е в рамките на нормалното за здрави възрастни мъже.

Незначителни повишения на нивата на хематокрита могат да бъдат решени с отстраняване на кръв. За тази цел 1 литър кръв може да бъде отстранен периодично по време на стероидния прием. Правилната хидратация също е важна, тъй като обезводняването може временно да предизвика повишаване на нивата на хематокрит. Дневният прием на аспирин също се препоръчва, ако нивото на хематокрит е над нормалното, тъй като това ще доведе до намаляване на тромбоцитната агрегация, или тенденцията на тромбоцитите да се слепват и образуват съсиреци. 

Хомоцистеин

Анаболните/андрогенни стероиди могат да повишат нивата на хомоцистеин. Хомоцистеинът е амино киселина, получена като страничен продукт на обмяната на метионин, спомага за получаването на артепосклерозата. Високите нива на хомоцистеин са свързани с повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Повишените нива на хомоцистеин могат да предизвикат съдово клетъчно увреждане, тромбоцитната агрегация и увеличават вероятността за съсирване на кръвта. Нормалните стойности за нивата на хомоцистеина при мъжете на възраст 30-59 години е 6.311.2 umol/L. За жени на същата възраст, средната стойност е 4,5-7.9 umol/L. Според едно проучване, нивото на хомоцистеин над 15umol/L при пациенти с болест на сърцето е свързано с 24,70 / 0 увеличава вероятността от смърт в рамките на пет години.

Анаболни/андрогенни стероиди са били свързани с хиперхомоцистеинемия. Едно проучване е установило, че средната стойност на нивата на хомоцистеин на група от 10 души, които са приемали самостоятелно анаболни / андрогенни стероиди в продължение на 20 години е 13.2 umol/L. Три от тези мъже са починали от сърдечен удар. Техните нива на хомоцистеин са били между 15 umol / L и 18 umollL.

Средните нива на хомоцистеин при бодибилдъри, които никога не са използвали стероиди е било 8.7 umol/L. А при потребители, които са направили пауза от 3 месеца без стероиди нивото на хомоцистеин било 10.4 umol/L.

 

Съдова реактивност

Ендотелът е тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той играе водеща роля за съдовата хомеостаза (хомеостаза е свойство на една отворена система, особено на живите организми, да регулира вътрешната си среда така, че да поддържа стабилно, постоянно състояние чрез многобройни корекции на динамичното равновесие, управлявани от взаимосвързани регулаторни механизми) и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта. Тези клетки също помагат за регулиране на преминаването на материали навътре и навън в кръвоносните съдове и участват в редица важни съдови процеси, включително съсирването на кръвта и образуването на нови кръвоносни съдове.

 

 

По-гъвкав (реактивен) ендотел обикновено се счита за желателно за здравето. При пациенти с ендотелна дисфункция (eндотелната дисфункция се състои в нарушения баланс между съдоразширяващите и съдосвиващите субстанции, изразяващ се в намалена продукция на азотен оксид и повишени нива на свободни кислородни радикали) може да забележите ограничен приток на кръв, по-високо кръвно налягане, локално възпаление. Това може да ги изложи на риск от сърдечен удар, инсулт или тромбоза (кръвен съсирек).

Анаболни/андрогенни стероиди нарушават ендотелната активност и съдовата реактивност. Изследвания към Университета в Инсбрук в Австрия спрямо нивото на ендотелната дилатация при 20 потребители на стероидните забелязва леко, но измеримо нарушение при съдовата дилатация и ендотелната функция. Допълнителни изследвания в Университета на Уелс в Кардиф сравняващи съдова дилатация на активни, предишни и нестероидни потребители също демонстрира, че анаболните стероиди предизвикват спад на ендотелна-независима вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). И в двете проучвания съдова реактивност се подобрява след прекратяване на анаболни/андрогенни стероиди.

 

Имунната система

Имунната система на човека е отзивчивa към половите хормони. Това води до функционални различия в имунитета между половете. Жените са склонни да имат по-активна имунна система в сравнение с мъжете и са малко по-устойчиви на бактериална инфекция и други видове инфекции. Женската имунна система е по-предразположенa към развитие на автоимунни заболявания (aвтоимунните заболявания са група заболявания характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм), които могат да бъдат свързани с по-високото ниво на активност. Андрогените могат да модулират имунната система директно, чрез тяхното превръщане в естрогени (женски полов хормон, свързани с овулацията и сексуалното поведение на женските индивиди) или чрез модифициране на глюкокортикоид дейност.

Анаболни/андрогенни стероиди въздействат върху имунната система в зависимост от конкретните условия. Когато се използва терапевтично, промените в функционирането на имунната система обикновено са малки. Анаболни/андрогенни стероиди се използват безопасно при пациенти с загуба на мускулна маса, свързана с ХИВ инфекция, без значителни промени в имунната система или вируси.

Използването на анаболни/андрогенни стероиди в супратерапевтични дози може леко да увреди имунната функционираща система, намаляване на съпротивлението на индивида на някои видове инфекции. В едно проучване хората, които използват стероиди са показали, че имат по-ниски серумни нива на IgG, IgM, IgA и имуноглобулини (антитела) в сравнение с бодибилдъри, които не са използвали стероиди.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.