Терапия след цикъл със стероиди

Терапия след цикъл със стероиди

Независимо от диета, хранене , добавки и упражнения, тялото винаги се опитва да запази равновесие, състояние, известно като хомеостаза. По време на цикъл с анаболни препарати - когато нивата на хормоните се повиши, тялото ще намали собственото производство на хормони, за да се опита да поддържа нормални нива. Веднъж след края на цикъла, тялото може да произвежда по-ниски от нормалните нива на хормони за определен период от време, и това може да доведе до загуба на мускулна маса и други нежелани странични ефекти. Терапия след цикъл е един от най-добрите начини да се гарантират запазване на тегло и напредък от анаболен цикъл без странични ефекти, тя (терапията)е и най- често пренебрегвана част от процеса. 

След циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT) е най-безопасният и най-ефективният начин за възстановяване на хормоналните системи на организма към нормалните нива като същевременно се запази мускулната маса и не се позволява увреждане на ендокринната система след анаболен цикъл. След употреба на стероиди, много потребители изпитват " катастрофа след цикъл", спад в нива на ключови хормони - включително тестостерон - необходим за поддържане на новосъздадената мускулната тъкан. По-ниските нива на тестостерон означава повишен естроген и кортизол, това води до загуба на протеин, който заплашва да разруши нова мускулна тъкан.

Тялото може в крайна сметка да регулира хормоните обратно към нормалните нива отново, но това може да отнеме до шест месеца, през което време новата мускулна тъкан най-вероятно ще бъде загубена. Не взимането на мерки, за да се гарантира бързо възстановяване на хормоналната система носи със себе си риск от дългосрочно увреждане на ендокринната система.

Има няколко различни мнения за програми на след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT), които могат да бъдат използвани. Въпреки това, експертите са съгласни, че СЦТ трябва да бъде програма на няколко терапии, които работят заедно, за да се осигури бързо и ефективно възстановяване. Мулти-компонентната програма на след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT)  трябва да продължи около четири седмици и могат да включват селективни естроген-рецепторни модулатори и инхибитори на ароматаза .

СЕРМ(селективни естроген-рецепторни модулатори) блокират ефекта на естрогените на клетъчно ниво и ги повишават другаде в тялото. Това е най-важния от всички компоненти, тъй като те подкрепят здравата функция на половите органи, които често могат да губят функционалност, като страничен ефект от анаболните цикли. Ароматазните инхибитори понижават нивата на естроген с цел да предизвикат отделянето на повече тестостерон . Много от тях, обаче не реагират добре със СЕРМ, така че е важно да изберете най-подходящия при използването им в комбинация:

Едни от най-често използваните продукти при след циклова терапия (СЦТ) или Post Cycle Therapy (PCT) са Нолвадекс(тамоксифен цитрат), Кломид и Прегнил.

Защо бодибилдърите използват  Кломид?

Кломид е генерично наименование за Кломифен цитрат и синтетичен естроген. Той се предписва за медицинско подпомагане на овулацията при нисък женски фертилитет. Друго родово име е Serophene. Повечето анаболни стероиди, особенно андрогени, потискат собственото производство на тестостерон в организма. Когато един културист спре стероиден цикъл, естественото производство на тестостерон е нула и нивата на взетите стероиди, в кръвта намаляват, следователно тялото е в състояние на катаболизъм и като резултат много от мускулната тъкан, която е натрупана по време на цикъла сега ще бъде загубена.

Кломида стимулира хипоталамуса, от своя страна е стимулант на хипофизната жлеза (известена още като хипофиза ), за да освободи гонадотропни хормони. Гонадотропните хормони са фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH – известен като хормон стимулиращ интерстициалните клетки (ICSH)). FSH стимулира тестисите да произвеждат повече тестостерон, LH ги стимулира да отделят повече тестостерон .

Този механизъм за обратна връзка е известен като оста хипоталамус-хипофиза-тестиси (HPTA), и води до повишаване на нивата на тестостерон и собствено производство в кръвта на тялото се увеличава до частично компенсиране на намаляващите нива на екзогенни стероиди. Това е от жизненоважно значение, за да сведат до минимум загубите на мускул след цикъл .

Не всички стероиди предизвикват изключване на механизма за обратна връзка. Всеки човек е различен и вие също трябва да вземете предвид колко дълго сте използвали стероиди и в каква доза, за да се определи дали имате нужда от Clomid или не.

Clomid също работи като анти-естроген. Тъй като това е слабо синтетичен естроген, който се свързва с клетките на естрогенните рецептори и блокира естрогена в кръвта. Това намалява отрицателните ефекти като гинекомастия и задържане на вода, които могат да бъдат резултат на тестостерон ароматизиран в естроген .

Техният ефект, като анти-естрогени е доста слаб все пак и не трябва да се разчита, ако ще използвате андрогенни стероиди, които ароматизират с бързи темпове, или ако сте предразположени към гинекомастия. Arimidex и Nolvadex (Tamoxifen) са далеч по-ефективни анти-естрогени .

Използването на  Кломид по време на цикъл

Когато използваме анаболни стероиди нивото на андрогените в организма се повишава и кара андрогенните рецепторите да стават все по-силно активни , и чрез HPTA функцията се сигнализира на нашите тестиси да спрат да произвеждат тестостерон. По време на цикъл тялото има много по-високи от нормалните нива на андрогени и докото това ниво е достатъчно високо , Кломид няма да ви помогне да запазите естественото производство на тестостерон.

Някои бодибилдъри използват Кломид по средата на цикъла когато използват тежки адрогени, въпреки че и те не са много сигурни дали е имало никаква полза, поради количеството стероиди, които те използват. Следователно  единствената цел на кломид по време на цикъл е като анти-естроген.

Кога да приемате  Кломид?

Кога трябва да започнете приема на  Clomid зависи от вида на стероидите, които сте използвали и продължителността на цикъла. Различните стероиди имат различен елиминационен живот ( показва времето на намаляване на вещество в кръвта ), и приема на  Clomid трябва да се приема по определен начин.

Както видяхме по-горе, приемането на Кломид когато нивата на адрогените са високи ще бъде безсмислено. От решаващо значение е да се изчака нивата на андрогените да станат по-ниски, преди да се приложи нашата терапия с Кломид. Въпреки това не трябва да се изчаква прекалено дълго време, защото рискуваме загуба на тегло.

Списъкът по-долу определя кога трябва да започнете да го пиете. Например  ако сте използвали Dianabol , Sustanon и Winstrol, времето за започване на  Clomid трябва да бъде три седмици след края на цикъла като Sustanon остава активен в организма за най-дълъг период от време.

Стероид Време след
последния прием
  Продължителност на
приема на Кломид
Anadrol50/Anapolan50: 8 - 12 часа   3 седмици
Deca durabolan: 3 седмици   4 седмици
Dianabol: 4 - 8 часа   3 седмици
Equipoise: 17 - 21 дни   3 седмици
Finajet/Trenbolone: 3 дни   3 седмици
Primabolan depot: 10 - 14 дни   2 седмици
Sustanon: 3 седмици   3 седмици
Testosterone Cypionate: 2 седмици   3 седмици
Testosterone Enanthate/Testaviron: 2 седмици   3 седмици
Testosterone Propionate: 3 дни   3 седмици
Testosterone Suspension: 4 - 8 часа   2-3 седмици
Winstrol 8 - 12 часа   2-3 седмици

Как да приемаме  Кломид?

Clomid има дълъг полуживот (вероятно пет дни ), така че не е необходимо да се разделят дозите през целия ден. Ако сте използвали Сустанон (Sustanon) и започнете прием на Кломид три седмици след последната инжекция, бих казал, че нивата на андрогените са достатъчно ниски, за да започнете да изпращате правилните сигнали. Ако андрогенните нива все още са малко високи, ние трябва да започнем с достатъчно високо количество, което ще работи. Опитайте с 100mg за първите 10 дни, последвани от 50 mg в продължение на следващите 10 дни.

Как да използваме Нолвадекс(тамоксифен цитрат) при Post Cycle Therapy (PCT)

Обичайната доза за мъже е 10-30 мг/ден! Добре е да се започне с малко и при нужда дозата да се увеличи, за да се избегне ползването на ненужно високи дози! Кога трябва да се започне приема на нолвадекс - това зависи изцяло от личната чувствителност към естроген и разбира се от това какви препарати ще се ползват за цикъла! При ползването на силно ароматизиращи препарати е добре нолвадекс да се взима още в началото на цикъла, а при цикъл със слабо ароматизиращи или неароматизиращи стероиди (или при хора, нямащи проблеми с естрогена), нолвадекс е добре да се започне, когато се търси подновяването на собственото производство на тестостерон! Жените също ползват нолвадекс, за да намалят ефекта от собствения им естроген! Това им помага в борбата с мазнините особено в проблемни области като бедрата и ханша! Това разбира се е рисковано, защото се наблюдават странични ефекти като топли вълни, нарушения в менструацията.

Обикновено, за умерено-тежък цикъл, ще се използват следните дозировки на кломид:
Ден 1 - 100 mg
След 10 дни - 60 mg
След 10 дни - 40 mg


По-тежки цикли, съдържащи може би нандролон (Deca) илиTrenbolone, които по дефиниция са особено потискащи естественото производство на тестостерон, може да изискват малко по-продължително лечение. По същия начин, по-скромни / кратки цикли, може да се нуждаят от по-ниски дози, може би отпадане на 20 mg на ден.

За потребители, които искат да използват Кломид както и Nolvadex в СЦТ, за да обхванат всички ъгли, примерни дози са:
Ден 1 - кломид 200mg + Nolvadex 40mg
Следващите 10 дни - кломид 100mg + Nolvadex 20mg
Следващите 10 дни - кломид 50 mg или 20 mg Nolvadex

Разбира се, дадените примери не са твърдо определени и могат да бъдат коригирани в зависимост от посочените по-горе фактори и индивидуални разлики.

Изпозлването на Прегнил

ЧХГ (човешки хорионгонадотропин-hCG) е може би един от най-неразбраните и пренебрегвани препарати в културизма. hCG не е стероид, а естествен пептиден хормон, който се развива в плацентата на бременните жени по време на бременност и служи за контрол на хормонитена майката. Неговото действие в мъжкото тяло е подобно на ЛХ (Лутеинизиращ хормон), стимулиране на Лайдиговите клетки в тестисите да произвеждат тестостерон дори в отсъствието на ендогенен ЛХ. Затова се използва по време на по-дълги или по-тежки стероидни цикли за поддържане на тестисите (размер и състояние), или да въвеждат атрофирали (смалени) тестиси обратно към първоначалното им състояние, при подготовката за след цикълна терапия с Кломид. Този процес е необходим, защото атрофирали тестиси произвеждат намалени нива на естествен тестостерон, тази ситуация трябва да се поправи преди след-цикълна терапия с Кломид. Това е основното предимство на този препарат.

Инжектирането на Прегнил е от особена важност най- вече след цикъл, когато целта е да се запази по-голямата част от качената мускулна маса. До 2 часа след поставяне на препарата концентрацията му започва да нараства. Пикът настъпва около 6 час и се задържа в периода на 36 часа. В границите на 2 до 4 дена настъпва втори пик. Последва спад, и 72 часа след инжектирането му е неоткриваем в организма.

Примерни дози на Прегнил

Типични дози от 2000IU до 5000IU на всеки 4 до 5 дни довежда до такова увеличение в нивата на естроген чрез ароматизация на тестостерон, че това е било причина за много случаи на гинекомастия.

От казаното по-горе стана ясно, че HCG се използва най-добре по време на цикъл за:
1) Да се избягва атрофия на тестисите
2) Да се отстрани вече съществуваща атрофия на тестисите.

По-малки дози, по-често по време на цикъл ще даде най-добри общи резултати с най-малко нежелани странични ефекти. Някъде между 500iu и 1000iu на ден ще е най-добре в продължение на около един период от две седмици. Тези дози са достатъчни, за да се избегне / поправи тестикуларна атрофия, без да увеличава нивата на естроген твърде много и рискувайки гинекомастия.

Важно за терапията с прегнил (HCG) да се изпълнени 6 или 7 дни преди началото на РСТ, за да се избегне инхибиране на Nolvadex и / или терапия с кломид. Също така, малка дневна доза (10-20mg) на Nolvadex нормално се използва във връзка с HCG, за да се предотврати естрогенни симптоми, причинени от внезапно повишаване на ароматизация.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.