Минерали. Важни ли са за нас или просто маркетингов трик?

Минерали. Важни ли са за нас или просто маркетингов трик?

Витамините и минералите са най-популярните добавки на пазара днес, но наистина ли имаме нужда от тях? В тази статия ще разгледаме всички видове минерали, за какво служат и как може да си ги набавяме.

Ако се храните балансирано и ядете достатъчно количество храна, то тогава вероятно вие приемате препоръчителната дневна доза от всички необходими минерали. Ако приемате достатъчно количество минерали чрез храната, тогава няма да имате допълнителна полза при вземането на минерали под формата на добавки.

От друга страна, ако ядете еднообразна храна (като културистите например), или ако сте на диета и приема на калории падне под необходимото ниво(калориен дефицит), тогава има голям шанс, че ще имате дефицит на минерали.

Минералите са от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Те улесняват трансфера на енергия, предотвратяват заболявания и действат като ко-ензими за подпомагане на много химични реакции. Съществен недостатък от тези микроелементи може да доведе до тежко заболяване.

Препоръчително е да се вземат ежедневно минерали, независимо от техните хранителни навици. Единственият начин да разберете дали един човек има недостиг от някоя от микроелементи е чрез изследване на кръвта, но това отнема време. Едни добри мултивитамини и минерали действат като застраховка срещу евентуални недостатъци.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Минерали – какво са те?

Минералите са неорганични елементи, които имат много роли във функционирането на организма. Освен техните по-известни роли в образуването на здрави кости и зъби, те също помагат за контрола на нервната система, баланса на течности в тъканите, мускулни контракции, някои хормонални функции.

Минералите, които са толкова важни, колкото и витамини, също като повечето витамини, те не могат да бъдат направени в тялото. Всички наши минерални нужди на тялото трябва да бъдат предоставени от нашите диети.

Функция на минералите и хранителни източници

Натрий -->>Na

Помага за регулиране на телесните течности и участва в освобождаването на енергия, функционирането на нервите и мускулите свивания. Повишава кръвното налягане.

Хранителни източници: сол, хляб и зърнени продукти, бекон, шунка, миди, пушена риба, соев сос и храни, които са запазени с помощта на сол

Калий -->>K

Използва се в баланса на течностите в организма и участва в мембранните функции, мускулна функция и намалява кръвното налягане.

Хранителни източници: картофи, зеленчуци, свинско месо, млечни продукти, плодове (особено банани) и сокове

Калций -->>Ca

Спомага за костите и зъбите, съсирването на кръвта, секрецията на хормони, мускулна и нервна функция.

Хранителни източници: мляко, сирене, хляб и брашно, зелени листни зеленчуци и малко мазна риба

Магнезий -->>Mg

Отговорен за мускулния тонус и активира ензими.

Хранителни източници: мляко, хляб, картофи и зеленчуци

Желязо -->>Fe

Необходим за производството на хемоглобин в кръвта (червени кръвни клетки) пренос на кислород и се прехвърлят в тъканите, активира ензими.

Хранителни източници: червени меса, черен дроб, брашно, зърнени храни, картофи и зеленчуци

Цинк -->>Zn

Отговорен за растежа, костния метаболизъм, активиране на ензими, освобождаване на витамин А от черния дроб, имунната система.

Хранителни източници: месо, черен дроб, морски дарове (особено стриди) мляко, хляб и зърнени храни 

Мед -->>Cu

От съществено значение за функцията на ензимите, особено в образуването на кръвта, костния метаболизъм, имунната система, нервните функции и метаболизма на енергия.

Хранителни източници: стриди, миди, охлюви, черен дроб, бирена мая, пълнозърнести храни, ядки и какао

Манган -->>Mn

Необходим за ензимната активация и клетъчната структура (работи с калций и желязо)

Хранителни източници: пълнозърнест хляб, пшеничен зародиш, ядки, авокадо, грах и чай

Молибден -->>Mo

Отговорен с функциите на ензимите

Хранителни източници: черен дроб, бъбреци, пшеничен зародиш, леща, слънчогледови семки, яйца и боб

Селениум -->>Se

Защитава клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане (работи с витамин Е)

Хранителни източници: ядки (особено бразилски орехи), семена, хляб, риба и месо (особено свинско месо)

Хром -->>Cr

Подобрява действието на инсулина на глюкозата от клетките

Хранителни източници: яйчен жълтък, черен дроб, сирене, пълнозърнести продукти, меласа и бирена мая

Йод-->>I

Необходим компонент на хормоните на щитовидната жлеза

Хранителни източници: мазна риба, морски водорасли, месо, мляко и йодирана готварска сол

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.