Прием на хранителни добавки с калций – какво трябва да знаем?

Прием на хранителни добавки с калций – какво трябва да знаем?

В тази статия ще разгледаме въпросите какво точно е калций и какво прави за нашия организъм, колко калций трябва да приемате и как най-добре можете да използвате калциевите добавки, за да поддържате здравето си.

Още от деца всички сме научени, че е много важно да пием млякото си, за да пораснем „големи и силни“. Това е така, защото млякото е един от най-сигурните и достъпни източници на калций, а калцият може да ви помогне да станете по-здрави. Но той прави много повече от това, поради което някои хора избират да приемат калциева добавка.

Какво е калций?

Телата ни се нуждаят от различни минерали, за да функционират и растат правилно. Вероятно сте запознати с много от тези минерали - калий, натрий, магнезий , желязо, цинк и йод. Един основен минерал, от който се нуждаем , е калцият! Факт е, че тялото ви се нуждае от калций, за да функционира правилно.

Калцият играе важна роля в:

 • Здравето на зъбите и костите;
 • Здравето на кръвоносните съдове;
 • Подпомагане на мускулите да се съкращават;
 • Поддържане на сърдечния ритъм и нервните функции;
 • Освобождаващи хормони.

Почти целият калций в тялото ви - 99%! - се съхранява в костите ви. Останалият 1% е във вашата кръв, мускули и други видове тъкани.

Защо калцият е важен за организма?

Вече знаете, че почти целият калций в тялото ви се намира в костите. С други думи, без достатъчно калций, здравето на вашите кости може да бъде негативно повлияно. Калцият е от решаващо значение за силните кости и костната структура. Ако не получавате достатъчно от този минерал, с течение на времето това може да повлияе на костната маса, минералната плътност на костите и цялостното здраве на костите. Когато не получавате достатъчно от калций при нормалното си хранене, можете да добавите калций чрез хранителните добавки, за да защитите здравето на костите и ставите си.

Липсата на калций в тялото ви също може да доведе до мускулен дискомфорт. Това е така, защото калцият помага на мускулите ви да се свиват. Когато имате ниско съдържание на този минерал, появата на спорадичен мускулен дискомфорт може да се увеличи, особено в краката и гърба.

Има връзка и между калция и вашата красива усмивка. Зъбите ви осигуряват едни от най-твърдите повърхности на тялото ви и се нуждаят от калций, за да останат такива. Изследванията откриват връзка между нивата на калций и здравите зъби. Здравето на зъбите е особено важно при по-възрастните хора, което означава, че трябва да внимаваме още повече за калция с напредване на възрастта.

И така, оказва се, че е имало основателна причина родителите ви да са ви казали да пиете млякото си. То ви дава здрави кости и много повече – а добавките с калций могат да увеличат ползите за вашия организъм.

Ако сме успели да ви заинтригуваме, влезте в магазина да разгледате нашите най-добри хранителни добавки с калций, които подпомагат здравето на костите – няма да съжалявате.

От колко калций се нуждаете на ден?

Колко калций трябва да се стремим да приемаме всеки ден? Количеството калций, от което се нуждаете, зависи от вашата възраст и пол. Но като цяло бебетата и кърмачетата се нуждаят от 200-260 mg, децата и тийнейджърите се нуждаят от 700-1300 mg, а възрастните се нуждаят от 1000-1200 mg.

Също така имайте предвид, че с много (ако не и повечето) добавки, по-голямото количество не винаги води до по-добър резултат. Увеличаването на приема на калций няма да продължи да подобрява здравето на костите ви. Винаги се придържайте към препоръчителните дози. Трябва ви е достатъчно калций, за да поддържате костите си здрави и да се насладите на другите ползи, които предлага минералът, без да има опасност от странични ефекти.

В крайна сметка вече получавате част от калция, от който се нуждаете, от храната и напитките, които консумирате. И ако вече получавате почти достатъчно калций в диетата си, бъдете особено внимателни как го допълвате!

Какъв вид калций се усвоява най-добре от тялото?

"Калций" технически е общ термин. Има различни видове калций и калциеви добавки и всеки съдържа различен процент елементарен калций. Някои популярни видове добавки с калций включват:

 • Калциев карбонат (40%)
 • Калциев цитрат (21%)
 • Калциев глюконат (9%)
 • Калций в млякото (13%)

 

Въпреки че всеки вид калций служи за свои собствени цели, калциевите добавки са по-често формулирани с калциев карбонат или калциев цитрат. Това е така, защото те съдържат най-голямо количество елементарен калций от тези четири вида. Освен това калциевият карбонат е най-достъпният.

От друга страна, калциевият цитрат се счита за по-лесно усвоим от калциевия карбонат. Въпреки това, ще трябва да вземете повече, за да достигнете дневните си нужди. Някои калциеви добавки съдържат комбинация от калциев карбонат и цитрат, така че получавате най-доброто от двата свята.

Последната характеристика, която трябва да имате предвид, когато мислите за прием на други форми на калций извън обичайното хранене, е органичен или неорганичен. Когато говорим за „органичен“ калций, имаме предвид от химическа гледна точка.

Органичните соли имат връзки въглерод-водород или въглерод-въглерод. Неорганичните соли не го правят. Може би се чудите: "На кого му пука?!" Е, органичните форми на соли (като цитрат) се абсорбират по-добре от неорганичните соли (като карбонат). Органичните соли обаче обикновено съдържат по-малко елементарен калций.

Какво пречи на усвояването на калций?

Не всеки организъм се възползва от калция еднакво. Различни фактори могат да затруднят усвояването на калций от тялото ви. Те включват:

 • Възрастта;
 • Различни здравословни фактори;
 • Лекарства, които приемате.

Кой не трябва да приема калциеви добавки?

Докато калциевите добавки като цяло са безопасни и се понасят добре с минимални или никакви странични ефекти, винаги е разумно да говорите с вашия лекар, преди да започнете каквито и да е нови хранителни добавки. Освен това има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. Някои лекарства биха могли потенциално да взаимодействат отрицателно с калциевите добавки, затова консултацията с медицинско лице е важна.

Поддържайте костите си здрави с калциеви добавки

В един идеален свят бихме получили всички витамини и минерали, от които се нуждаем, от храната, която ядем. В днешно време обаче за повечето от нас това просто не е възможно. Тук идват добавките с калций. Интелигентното приемане на добавки може да ви помогне да се почувствате по-добре и да подобри цялостното ви качество на живот

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.