Цинк. Използва се от тялото за производство на тестостерон

Цинк. Използва се от тялото за производство на тестостерон

Микроелементите обикновено не се свързват с "плодовитостта", но един от тях - цинкът , или "мъжкият минерал", се използва от тялото за производство на тестостерон. Освен това той подпомага възстановяването, зарастването на рани и дори смекчава симптомите на настинка. 

Но дори и да имате нужда от суплементи, които го съдържат, знайте, че прекалено големите количества пречат на абсорбцията на другите минерали. Той поддържа имунната система, спомага за енергийните превръщания и регулира растежа.

При тренировки цинкът помага да се изчисти млечната киселина от тялото. И накрая комбинацията от цинк и магнезий стана много популярна сред силовите атлети, тъй като може да увеличи производството на тестостерон. Изглежда, че комбинацията под формата на суплементи помага само при хора, които не приемат достатъчно цинк -заради по-малкото храна при диета, или заради тежките упражнения, които увеличават нуждата от него или магнезия. 

Малкото цинк в организма забавя възстановяването на мускулните влакна повредени по време на тренировките, което проваля тренировката. Цинковият дефицит е и причина за загуба на апетит, временно безплодие, отслабена имунна система и трудно заздравяващи рани. 

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Примерни дози:

При интензивни тренировки част от него се изхвърля с потта, така че допълнителното му приемане се явява за организма като повече от полезно. Препоръчителна дневна доза за мъже е 15мг, за жени - 12мг. Не надхвърляйте дози над 30 мг, тъй като се забавя усвояването на други важни минерали като мед. 

Високи дози цинк разстройват имунната система и дразнят стомаха, а в големи количества той е по-скоро вреден, отколкото полезен. Хранителните му източници са месо, яйца, стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.