Протеин - най-важният макроелемент, който трябва да приемаме

Протеин - най-важният макроелемент, който трябва да приемаме

Качества:

За тези от вас, които сега навлизат в бодибилдинга, трябва да знаете , че протеинът е най-важният макроелемент, който трябва да приемате. Може за известен период от време да си позволите да не приемате мазнини и въглехидрати, но без белтък пътят към големите големите мускули е невъзможен.

Действие:

Както знаете белтъчините са жизненоважни за човека, както и за животните. Всъщност белтъчините сами по себе си не са толкова значими, колкото аминокиселините, които са изграждащите елементи на белтъчините.

Добавките от белтъчини, наречени протеини, са необходими на всеки, който не може да си достави на организма необходимото количество белтъчини чрез храната. За хората, които се занимават с фитнес са от изключително важно значение, защото помагат за бързото възстановяване след тежки тренировки и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите.

Както знаете въглехидратите са основен източник на енергия за организма. Човешкият организъм се нуждае от въглехидрати, за да може жизненоважните и изграждащи тъканите белтъци да не бъдат изразходвани за енергия, тъй като са необходими за възстановяване. Ако поемате твърде много въглехидрати с храната, повече, отколкото трябва те биха се превърнали в глюкоза или гликоген (складиращ се в черния дроб и мускулите), резултатът ще бъде затлъстяване. Когато организмът се нуждае от повече гориво, мазнините се трансформират обратно в глюкоза и е налице отслабване.

Хранете се по често с по-малки количества. Разделете храненията на 5-6, но се погрижете да приемате по равно количество белтъци при всяко хранене. Не надвишавайте 50 грама протеин на един път, защото повече организма ви няма да може да усвои. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

 

Дозировка:

За хора, които се занимават активно със спорт се препоръчва да се приема 2,2 грама протеин за 1 кг активно телесно тегло. Ако приемате по-малко количество от указаното и същевременно правите много тежки тренировки, това би довело до обратен ефект. Ако надвишите количеството протеин - това е добре, защото колкото повече протеин взимате, толкова повече ще растете. Ако тежите 90 килограма приемайте поне 180 грама протеин, а препоръчителното е около 200 грама. Не надвишавайте повече от 2.8 грама за кг активна маса, тъй като има опасност да не бъде усвоено поетото количество. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

Източници на протеин:

В природата белтъчините се срещат винаги заедно с мазнините. В месото и рибата (животинските белтъчини) съотношението мазнини - белтъци е почти еднакъв, с известно доминиране на белтъчините. В млечните белтъчини (особено сиренето) съотношението е почти еднакво, а в ядките (растителните белтъчини) съдържанието на мазнини обикновено надвишава това на белтъчините. Съдържанието на мазнини може да бъде увеличено при приготвянето на храната: чрез приготвяне на ястията с олио, както и да бъде намалено: чрез консумирането на обезмаслени млечни продукти или месо без тлъстини.


Накратко:

 • Приемайте протеин през 2-3 часа през деня, за да може да предоставяте на организма ви от това, от което има нужда.
 • Обръщайте специално внимание на след тренировъчното хранене(пийте суроватъчен протеин)
 • Ако искате мускулен прогрес, то на първо място са водата и протеинът.
 • Наблягайте на яйцата, месото и рибата, но не пренебрегвайте растителните белтъчини(ядките) и млечните белтъчини(сирена и т.н.)
 • Пийте бавно усвояващи протеини преди сън. Те осигуряват на организма ви необходимото количество протеин докато спите. Тогава нивата на хормона на растежа са най-високи и възстановителните процеси - най-ефективни

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.