Как да си изберем протеин. Какво е важно да гледаме в състава му?

Как да си изберем протеин. Какво е важно да гледаме в състава му?

Пазарът е пълен с протеини и поради тази причина изборът става много труден. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем при избора на протеин. Какви протеини са подходящи за вас, вашите цени и спрямо вашия бюджет. Какво да гледате в състава на протеините и какви сертификати трябва да имат.

 


Съдържание на статията

 


Фактът, че четете тази статия подсказва, че спортувате активно и възнамерявате да пренесете силовите тренировки на по-високо ниво. Разбира се, напълно е възможно тепърва да правите своите стъпки в света на фитнеса и бодибилдинга и да желаете да се подготвите подобаващо. Каквито и да са вашите мотиви, определено сте на прав път, тъй като в следващите редове ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за протеините на прах, в това число как да изберете най-добрия според вашите лични цели и обстоятелства.

В най-общи линии, когато избирате протеинова добавка, трябва да се съобразите с няколко важни аспекта. Най-напред, трябва да решите дали желаете да покачвате чиста мускулна маса или общо телесно тегло. Алтернативно, вашите фитнес цели може да са свързани с топенето на мазнини и свалянето на излишни килограми, при което, протеинът, който ви трябва, ще е съвсем различен.

Независимо от спортните ви намерения, най-важното е да бъдете добре запознат с различните видове протеинови добавки, така че да можете да направите най-добрия избор и да получите най-добрата възвръщаемост на инвестираните средства, време и усилия. Начинът на производство, хранителният източник, от който е добита протеиновата добавка, както и чистотата на използваните съставки са определящи не само за цената, но и за това колко бързо ще постигнете желаните резултати. И така, как да изберем правилния протеин и какво е важно да гледаме в състава му? Нека видим!

 

 

Кои са основните видове протеини на прах?

Праховите протеини са сред най-популярните спортни добавки в световен мащаб. Почти няма професионален спортист или запален фитнес любител, който да не включва поне един вид протеинова добавка към дневното си меню. Било то млечни, яйчни или растителени, протеините на прах предлагат страхотни бенефити (предимства), за тези, които знаят как да се възползват от тях.

Ето защо, преди да подходите към покупка на даден протеин, трябва да се запознаете добре с наличните продукти. Първата стъпка към това е да научите кои са различните видове протеини, които се предлагат на пазара за фитнес добавки. 

 

1. Суроватъчен (Whey) протеин. Видове суроватъчен протеин

Този вид протеин е най-популярният сред занимаващите се активно със спорт и вдигане на тежести. Продуктът спада към семейството на млечните протеини и съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, в това число и 3-те верижно-разклонени аминокиселини (BCAA’s) валин, левцин и изолевцин. 

Идеален е за максимално покачване на чиста мускулна маса и извайване на релеф. Фитнес маниаците, които приемат редовно суроватка на прах, се радват на по-голяма сила, по-висок приток на енергия, по-продължителна издръжливост, по-бързо натрупване на мускулна тъкан и ускорено възстановяване след усилени тренировки.

 

Свързана статия:Какво е суроватъчен протеин и за какво се използва

 

Разделя се на 3 основни вида - концентрат, изолат и хидролизат.

 • Суроватъчният протеин концентрат обикновено съдържа около 70% - 80% чист протеин и малки количества захариди и мазнини, което го прави идеален за бързо покачване на мускулна маса, в комбинация с телесно тегло;
 • Суроватъчният протеин изолат в повечето случаи е съставен от минимум 90% чист млечен протеин, което го нарежда сред най-добрите протеини за покачване на чиста мускулна маса и за изгарене на мазнини. 
 • Суроватъчният протеин хидролизат е подобен на изолатната протеинова форма. Разликата при него се състои в това, че е предварително разграден, чрез добавянето на храносмилателни ензими, за максимално бързо асимилиране от тялото и светкавичен мускулен растеж. Той е най-подходящ за хора, които искат да свалят мазнини и излишни килограми, като в същото време се стремят да запазят мускулната маса. 

 

 

 

2. Телешки (Beef) протеин.

Говеждият протеин на прах, известен още като телешки протеин, е идеален за тези от вас, които желаят да ускорят растежа на мускулна маса и да повишат енергийните си нива, като същевременно избегнат приема на мляко и свързаната с него лактоза. Протеиновата добавка допринася за изграждането на мускулна тъкан, подсилването на костната система и ускоряването на възстановителните процеси след тежко физическо натоварване във фитнес залата.

Другата съществена разлика между говеждия и млечния протеин е, че в първия не се съдържат захари, които могат да се срещнат в повечето млечни протеини. Продуктът притежава висока биологична стойност и се усвоява изключително добре от организма и мускулните клетки. Чудесен избор за фитнес любителите и спортистите, които следват палео диета.

 

 

3. Растителен (Plant) протеин. Видове растителен протеин

През последните години се наблюдава бум на растителните протеини. Този вид протеини на прах се радва на голяма популярност сред фитнес любителите и спортистите, които водят вегански или вегитариански начин на живот. Именно поради тази причина, пазарът за спортни добавки изобилства от растителни протеини на прах.

И все пак, в този ред на мисли е добре да споменем, че в състава на повечето растителни протеини липсват една или няколко незаменими аминокиселини, което ги прави непълни протеинови източници. Това обаче лесно може да бъде компенсирано, чрез допълнителния прием на добавка с незаменими аминокиселини. Сред най-популярните растителни протеини на прах се нареждат:

 

 • Соев протеин - съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини
 • Протеин на прах от киноа - съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини
 • Конопен протеин - съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини
 • Грахов протеин - липсва есенциалната аминокиселина метионин
 • Оризов протеин - липсва есенциалната аминокиселина лизин

 

4. Яйчен (EGG) протеин.

Яйчният протеин на прах е друга много популярна добавка сред запалените фитнес любители и професионалните спортисти. Интересното при този вид протеин е, че в него липсват всякакви мазнини и захари, тъй като се извлича от яйчния белтък. Продуктът представлява страхотен източник на завършени протеини, в чийто състав влизат всичките 9 есенциални аминокиселини, в това число небезизвестните BCAA’s.

Идеален е за всеки, който желае да постигне бърз синтез на чиста мускулна маса, като в същото време избягва приема на мазнини, прости въглехидрати, лактоза и глутен. Последните два аспекта са особено важни за спортистите, които страдат от лактозна или глутенова непоносимост, респективно. Освен това е много подходящ за хора претърпели тежки операции, нуждаещите от белтъчни както и от бременни жени с нисък протеин.

 

 

5. Казеин (Casein) протеин.

Подобно на суроватката, казеинът на прах се извлича от млякото и съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини. Разликата при него обаче се състои в това, че се усвоява много по-бавно от тялото, в сравенение със суроватъчния протеин на прах. Това обаче не бива да ви кара да го подминавате, когато избирате протеинова добавка.

Той е идеален за прием преди лягане, тъй като осигурява на организма продължителен източник на протеини по време на сън. По този начин се избягва нежеланият ефект на мускулен катаболизъм (разпад), който е асоцииран с големите промеждутъци между основните хранения.

 

 

6. Протеини на прах за отслабване.

Макар че повечето протеинови добавки с високо съдържание на чист протеин и ниско съдържание на захари, са идеални за топене на мазнини, на пазара се срещат и продукти, които са формулирани специално за свалянето на телесно тегло. Освен с високото си съдържание на чисти белтъчини, тези продукти могат да се похвалят и с наличието на допълнителни съставки, които стимулират горенето на мазнините и тяхното използване за енергия.

 

Свързана статия:Каква е разликата между животински и растителни протеини

 

Kак да изберем правилния за нас протеин?

Пазарът за фитнес добавки изобилства от протеини на прах. Срещат се стотици марки, всяка от които предлага различни видове протеини, с различни суровини и добити по различни технологии. Изборът е толкова голям, че начинаещите фитнес любители често остават объркани и озадачени.

Както вече споменахме, за да направите правилния избор на протеин, трябва да сте напълно наясно с вашите фитнес цели. Тоест, дали желаете да покачвате чиста мускулна маса, общо телесно тегло или пък да сваляте килограми. Освен това е добре да се запознаете с различните сертификати, както и с методите на анализ при отделните протеинови добавки. В допълнение е добре да вметнем, че протеините с добавени храносмилателни ензими, пробиотици, BCAA аминокиселини и glutamine, са за предпочитане, тъй като техният прием води до още по-задоволителни резултати.

 

И така, как да изберем правилния протеин, според нашите индивидуални фитнес цели? Нека видим!

 • За изграждане на мускулна маса - за мускулен растеж изберете протеин на прах с висока биологична стойност (стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеин). Суроватъчният протеин концентрат и суроватъчният изолат са сред най-добрите примери. Най-често срещаните протеини на пазара са точно комбинация от двата вида суроватъчни протеини;
 • За наддаване на тегло - тези от вас, които искат да покачат общо телесно тегло, трябва да се насочат към протеинови добавки с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини. Изберете хранителна добавка, която в дози от 100 грама съдържа долу горе 20 - 30 грама протеин и 60 -70 грама въглехидрати. Ниското съдържание на захари и мазнини е плюс, както и наличието на креатин, ензими, пробиотици.;
 • Възстановяване и по-добро атлетично представяне - протеините на прах със съотношение въглехидрати : протеин - 2:1 или 3:1 може да са от полза, но в крайна сметка общият ви макронутриент и прием на калории за деня е най-важният определящ фактор за атлетичното възстановяване;
 • За отслабване - за отслабване изберете протеини на прах без добавени захари или декстрини/малтодекстрини (подсладители, направени от нишесте). Най-добрият протеин на прах за отслабване ще бъде с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати и мазнини;
 • Ако следвате вегански начин на хранене - Ако сте веган, избягвайте протеиновите добавки на млечна основа (суроватка, казеин), както и телешките или яйчни протеини. Вместо това използвайте протеини на растителна основа, като соев, грахов, конопен или оризов протеин;

 

 

Какво да гледаме в състава, когато купуваме протеин на прах?

Когато избирате протеин на прах трябва да обърнете внимание на няколко важни аспекта. Например, коригираният за усвояемостта на протеина аминокиселинен резултат (PDCAAS) е мярка за това колко от даден протеин е наистина усвоим. Най-високият възможен резултат е 1,0 - колкото по-висок е резултатът, толкова по-високо е качеството на протеина.

Също така, има и друга скала, която някои спортисти предпочитат, тъй като може да осигури по-точна картина на бионаличността на протеиновата добавка - смилаем резултат на незаменими аминокиселини (DIAAS). Подобно на PDCAAS, колкото по-висок е резултатът, толкова по-качествен е протеинът. Обикновено, животинските протеини са склонни да имат по-висок резултат от растителните протеини.

В допълнение, докато подсладителите, овкусителите и сгъстителите са често срещани в протеиновите прахове, някои съдържат повече от други. Разбира се, има и изключения, но в крайна сметка бихте искали да закупите протеини на прах с по-малко излишни съставки. Освен това е препоръчително да търсите печата на NSF (International’s Certified for Sport) - независима компания, която извършва най-изчерпателното сертифициране и тестване на хранителни спортни добавки.

 

 • Качество на съставките - купувайте продукти, които са направени от висококачествени съставки и съдържат минимални количества добавени захари и изкуствени добавки;
 • Тестване на трети страни - избирайте продукти, които са тествани от трети страни за качество, точност и чистота;
 • Отзиви на клиенти - купувайте протеинови добавки, които имат предимно положителни онлайн отзиви;
 • Цена - изберете протеин, който да отговаря най-добре на вашите фитнес цели и финансов бюджет;
 • Проверка - купувайте продукти, които са проверени, за да се гарантира, че отговарят на медицинските и бизнес стандарти;

 

За финал

Ако не сте сигурни, винаги можете да се доверите на суроватъчния протеин изолат или хидролизат. Разбира се, за най-добри резултати, протеиновите добавки трябва да се комбинират с правилен тренировъчен режим, оптимална почивка и желязна воля.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.