Каква е разликата между животински и растителни протеини

Каква е разликата между животински и растителни протеини

В тази статия ще научите разликите между растителните и животинските протеини. Качества и предимства на двата вида. Разбивки на макро и микроелементи и скорост на усвояване.

Протеините са съществена част от диетата. Те помагат за изграждането, възстановяването и поддържането на структурите на тялото. Храните, получени от растения и животни, могат да осигурят протеини, но има някои разлики.

Протеинът се съдържа в цялото ни тяло - от мускулите и органите до костите, кожата и косата. Тялото не съхранява протеини, както другите макронутриенти (въглехидрати и мазнини), така че протеинът трябва да идва от храната, която ядем.

Протеините се състоят от аминокиселини. Тялото на човек се нуждае от баланс на всички 22 вида аминокиселини, за да функционира правилно. Тялото не може да произведе девет от тези аминокиселини, наречени незаменими аминокиселини. Затова трябва да си ги набавяме от храната или от хранителните добавки. 

"Пълният" източник на протеин се отнася до вид храна, която съдържа всичките девет незаменими аминокиселини. Наличието на правилния баланс на аминокиселините може да изгради мускули и да помогне на тялото да се възстанови бързо от упражненията. Това е така, защото протеинът възстановява и изгражда човешки клетки чрез процес, наречен синтез на мускулен протеин.

Разбирането на разликите между растителните и животинските протеини е важно за всеки, който иска да гарантира, че диетата им е здравословна.

Ще проучим разликите между растителния протеин и животинския протеин, за да можете да решите кой от тях ще осигури по-голяма полза за вас и начина ви на живот.

Има 22 вида аминокиселини, които са отговорни за различни телесни функции. Това ни води до първата ни разлика между животински и растителни протеини. 

 

 

 

Пълен (пълноценен) срещи непълен (не пълноцелен) протеин

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. Когато организмът смила протеините в храната, той ги разгражда до аминокиселини. 

Тялото може да се нуждае от различни аминокиселини по различно време. Много хора вярват, че диетата трябва да включва пълни източници на протеини, които съдържат всичките девет незаменими аминокиселини.

Един от най-големите аргументи, когато става въпрос за избор на животински или растителен протеин, е дали съдържат всички 9 незаменими аминокиселини. От 22 аминокиселини, 9 от тях са от съществено значение, което означава, че тялото ви не може да ги произвежда самостоятелно, така че е от решаващо значение да ги набавяте от храната, която ядете, или чрез хранителни добавки.

Всички животински протеини са "пълни" (пълноценни) източници на протеин и съдържат адекватни нива на всяка есенциална (незаменима) аминокиселина, за да произвеждат важни биологични функции. Когато една или повече от която и да е есенциална аминокиселина липсва в един протеин, той е етикетиран като непълен  (не пълноценен) протеин.

Следователно по отношение на правилното хранене е по-лесно да се получат всички основни аминокиселини от животински протеин. Незаменимите аминокиселини, като левцин, изолевцин и валин (т.нар. BCAA), са от съществено значение за изграждането на повече мускулна маса и оптимално възстановяване на мускулите след тренировка. По този начин, ако изберете растителен начин на живот, е от решаващо значение да изберете източници на растителни протеини, които са пълноценни протеини или да ги комбинирате, за да създадете допълнителни протеини. 

 

Някои животински продукти са "пълни" източници на протеин, като:

 • риба
 • различни видове яйца
 • млечни продукти, като сирене, мляко и суроватка
 • червено месо
 • домашни птици от източници като пилета, пуйки и пъдпъдъци

 

Повечето растителни протеини са непълни, което означава, че им липсва поне една от основните аминокиселини. Някои храни на растителна основа, като киноа и елда, обаче са пълни източници на протеини. 

За вегетарианците и веганите е важно да смесват своите протеинови източници и да гарантират, че получават всички основни аминокиселини. Също така, имайте предвид, че на някои източници на растителен протеин може да отнеме повече време, за да се усвои и използва от организма.

 

Свързана статия: Какво е суроватъчен протеин и за какво се използва

 

Следват примери за храни на растителна основа, богати на протеини:

 • зърна
 • леща за готвене
 • ядки
 • боб
 • бобови растения
 • някои плодове, като авокадо
 • соя
 • коноп
 • ориз
 • грах

 

 

 

Съдържание и плътност на протеини

По отношение на съдържанието на протеини в 100 грама примерно,  животинският протеин има по-голямо съдържание протеин от растителния. За пример в 100 грама пилешко, свинско, риба, говеждо месо се съдържа около 20-25 грама протеин. Докато сиренето тофу,  който е един от най-плътните източници на растителен протеин, съдържа само 10 грама на 100 грама продукт.

Това означава, че за да получите същото количество протеин във вашата диета, трябва да ядете средно 2-3 пъти повече от растителната храна, отколкото от животинската, за да получите същото количество протеин.

 

Скорост на храносмилане (усвояване)

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е колко от този протеин всъщност се използва за изграждане и възстановяване на вашата мускулна маса? Изследванията показват, че животинските протеини имат леко предимство по отношение на скоростта на храносмилане и способността да стимулират синтеза на мускулни протеини. Използват се повече аминокиселини, когато вашият протеин идва от животински източници.

Граховият протеин, който е популярен източник на растителен протеин използван в протеинови прахове, има сходен аминокиселинен профил със суроватъчния протеин, известен още като животински протеин. Наречен като мощен зелен фасул, грахът е богат на протеини и се счита за пълноценен източник, съдържащ адекватни нива на всички 9 незаменими аминокиселини.

Въпреки че резултатите показват, че граховият протеин може да осигури подобни резултати на животинския протеин, когато се използва като ергогенен помощник, чисто пиенето на грахов протеин, за да постигнете целите си за макроелементи, ще бъде предизвикателство и неприятно преживяване.

Фактът, че има и масивен набор от доказателства, които показват, че животинският протеин изхвърля растителния протеин, когато става въпрос за синтеза на протеини, също играе определяща роля. Изводът е, че трябва да се направят повече изследвания, за да се предоставят значителни доказателства, за да се знае дали растителните протеини са толкова добри, колкото животинските протеини, когато става въпрос за подобряване на спортните постижения и сила. 

 

 

 

Профил на микроелементи

Истинският въпрос е, какво друго получаваме с всеки източник на протеин? Животинският протеин например е богат източник на витамин D и витамин B12 . Често пъти храните на растителна основа се обогатяват с тези микроелементи.

Хранителните добавки са от ключово значение, особено когато спазвате растителна диета, за да осигурите адекватни количества B12 и витамин D.

Като се има предвид това, растителните протеини съдържат множество различни витамини и минерали, които животинският протеин не предлага. Но това зависи от точния източник на растителен протеин, който консумирате. Например, едно от най-големите предимства на растителния протеина са фибрите. Фасулът и зеленчуците имат високо съдържание на фибри и протеини, което означава, че можете да изграждате мускулна маса. Фибрите помагат да се поддържа балансирана храносмилателната система. Яденето на повече растителни протеини може също да подобри цялостното здраве на човека.

Растенията също съдържат биоактивни съединения или фитонутриенти, наречени флаваноли, които помагат за намаляване на увреждането на свободните радикали, често свързано с хронични заболявания и възпаления. Повечето източници на растителни протеини също са богати на калий, магнезий, цинк и мед. Това са важни минерали. 

Животинският протеин не съдържа въглехидрати, което означава, че с растителни протеинови източници ще получите малко въглехидрати. Ако целта ви обаче е да намалите телесните мазнини, да изградите чиста мускулна маса или да качите повече сила, включително ключовите сложни въглехидрати и фибри от нишестени зеленчуци е задължително условие за оптимизиране на спортните ви цели. 

ТУК може да намерите хранителни добавки съдържащи сложни въглехидрати на много достъпни цени. Независимо от това, ако целта ви е да намалите приема на въглехидрати, най-добре е да изберете животински протеин и да добавите суроватъчен протеин изолат или хидролизат. 

По отношение на съдържанието на мазнини, почти всички животински протеинови източници съдържат наситени мазнини, но количеството им варира значително от вида на храната. Животинските продукти съдържат наситени мазнини и по-високи нива на холестерол, отколкото източниците на растителен протеин. Поради тези причини човек може да пожелае да избягва животински продукти. 

 

 

 

Какъв тип протеинов прах трябва да използвам?

Когато става въпрос за какъв тип протеин на прах трябва да използвате животински или растителен, най-важният фактор е да се гарантира, че той не е патентована смес. Какво значи това? Това значи, че те (производителите) ще изброят какво съдържа протеина, но няма да разкрият точните пропорции. Когато проследявате храната си, важно е да знаете какво поглъщате, за да ви помогне да постигнете целите си.

Например, повечето прахове от растителни протеини ще изброят източниците на растителни протеини, които използват, но това, което те няма да разкрият, е колко от всеки източник се съдържа. Без да знаете количествата, няма да разберете какви видове микроелементи получавате или от какво всъщност се състои вашият протеин. Така че каквото и да правите, уверете се, че вашият протеинов прах осигурява прозрачност и изброява съставките и количествата, за да вземете по-информирано решение.

Ако искате да сте сигурни какво получавате, най-добре си вземете само един вид растителен протеин, а не комбинация от много видове. По този начин ще знаете, че вашият протеин на прах съдържа само грахов протеин примерно.

Преди да купите протеин на прах, задайте си няколко въпроса. Какви са целите ми? Искам ли да кача мускулна маса? Опитвам ли се да загубя повече телесни мазнини? Искам ли да включа повече диетични храни в диетата си? Има ли изобщо значение? Във всеки вид протеин на прах, независимо дали това е суроватъчен, яйчен, телешки или растителен протеин, въглехидратите винаги ще бъдат незначителни. Ако скоростта на усвояване е това, което е важно за вас, изберете протеинов прах на животински произход като суроватъчен изолат, яйчен или телешки. 

 

Обобщение

Всички ние имаме различни нужди от хранителни вещества, цели, хранителни нужди и здравни профили. Истината е, че можете да получите целия си протеин от растения, животни или и от двете. Към този момент няма достатъчно клинични доказателства, които да ви дадат окончателен верен или грешен отговор, дали растителният или животинският протеин е по-добър.

И двата вида по своята същност са добри със своите плюсове и минуси. Съчетаването на източници на растителни и животински протеини във вашата диета винаги ще осигури по-голяма хранителна адекватност, отколкото стриктното избиране на единия пред другия.

Като цяло най-добрият начин да се покрият хранителните нужди на човек е да се яде голямо разнообразие от храни.

 

 

Източници

 1. https://www.muscleandstrength.com/articles/whats-difference-between-plant-protein-vs-animal-protein
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322827#which-is-better-for-health
 3. https://www.self.com/story/plant-vs-animal-protein

 


 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.