Какво е суроватъчен протеин и за какво се използва

Какво е суроватъчен протеин и за какво се използва

Протеинът е важно хранително вещество за изграждането и възстановяването на нашите тела (кости, хрущяли, кожа, кръв, коса, нокти, ензими, хормони и други химикали на тялото), помага за възстановяване на мускулите след упражнения, снабдява организма с важни хранителни вещества и дори помага за поддържане на мускулния растеж.

 


Съдържание на статията

 


Човешкото тяло се нуждае от витамини, минерали и протеини, за да функционира правилно. От всички протеини, суроватъчният е от голямо значение.

Протеинът е важно хранително вещество за изграждането и възстановяването на нашите тела (кости, хрущяли, кожа, кръв, коса, нокти, ензими, хормони и други химикали на тялото), помага за възстановяване на мускулите след упражнения, снабдява организма с важни хранителни вещества и дори помага за поддържане на мускулния растеж.

Какво е суроватъчен (whey) протеин и за какво се използва?

Както подсказва името суроватъчният протеин се произвежда от млечна суроватка. Суроватката е остатъчният продукт в производството на сирене.

Суроватъчният протеин е един от най-популярните източници на протеини, не само заради бионаличността си, но и защото съроватъчните протеини са богати на аминокиселини, които помагат на тялото да изпълнява много важни телесни функции. Едни от най-важните аминокиселини, които се съдържат в суроватъчните протеини са т.нар. BCAA. Това са аминокиселини, които тялото не може да произвежда самостоятелно и трябва да си ги набавя, чрез храната или чрез хранителни добавки. Тези важни аминокиселини съдържащи се в суроватъчния протеин подобряват усвояването на протеините от храната, помагат за по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка, предпазват от загуба на мускулна маса.

Суроватъчният протеин също се поддава лесно на добавени аромати, като шоколадови и ванилови протеинови прахове. Благодарение на състава си, суроватъчният протеин се разтваря лесно в шейк или пюре и придава богата текстура, за разлика от други източници на протеини, които понякога могат да бъдат влакнести или гъсти.

 

whey-protein-funtion-4fitness

 

Какви са основните видове суроватъчен (whey) протеин?

Суроватъчен протеин изолат(WPI) - Това е двойно преработен суроватъчен протеин с минимално количество или без лактоза и мазнини. В повечето случаи WPI съдържа 90% протеин в доза. Поради преработката на големи количества, в него липсват някои от високо полезните хранителни вещества, наблюдавани в суроватъчения протеин концентрат.

Суроватъчен протеин концентрат (WPC) - Този вид се счита за най-полезен. Той съдържа ниски нива на въглехидрати и мазнини, но умерени нива на лактоза и дори има собствен аромат. WPC обикновено съдържа около 75% протеин в доза.

Хидролизат на суроватъчен протеин (WPH) - По същество това е предварително усвоена версия на суроватъчен протеин. Този вид суроватъчен протеин се подлага на частична хидролиза, което улеснява тялото да го абсорбира и усвоява. Често се използва в бебешки храни и протеинови добавки. Този вид е най скъп и обикновено съдържа над 90% протеин в доза.

 

За кого е подходящ суроватъчният протеин?

Ако в момента спортувате и ...

 • Искате да стимулирате мускулното възстановяване
 • Опитвате се да следите калориите си в опит да изградите стройна, силна физика
 • Старайте се да консумирате достатъчно протеини всеки ден
 • Търсите вкусен начин да задоволите желанието си към сладко и да потиснете апетита, докато се опитвате да свалите излишните килограми

 

 

 

Качества и предимства на суроватъчния (whey) протеин

 

 • Увеличава мускулната хипертрофия (мускулен растеж)
 • Подпомага загубата на мазнини, като се запазва чистата мускулна маса
 • Засища и намалява апетита (това е много важно ако искате да отслабвате!)
 • Подобрява възстановяването след тренировка
 • Предпазва от екзема и алергични състояния при деца


Невероятно, нали?

И ако спортувате редовно, тогава имате по-големи протеинови нужди, тъй като мускулът ви се разгражда и трябва да бъде възстановен в сравнение с хора, които не тренират.

 

Свързана статия:Суроватъчен протеин или казеин - кой е по-добър за мускулен растеж

 

Основни ползи от приема на суроватъчния (whey) протеин

Увеличете мускулната хипертрофия (мускулен растеж) - Обикновено се смята, че консумацията на суроватъчен протеин в комбинация с тренировки за покачване на килограми, може да подобри растежа на чистата мускулна маса. Освен това помага за изгарянето на мазнините по-бързо. Аминокиселините и протеините, помагат за растежа на мускулите. Суроватъчният протеин е най-ефективен, когато се консумира непосредствено преди, и/или след тренировка.

Понижава холестерола - Ако се консумира редовно, суроватъчният протеин помага за намаляване на LDL холестерола и общия холестерол в организма. Действа изключително добре, ако се комбинира с казеинов протеин.

 

 

Подпомагат загубата на мазнини, като запазва чистата мускулна маса  - Консумирането на суроватъчен протеин може да ви помогне да загубите повече телесни мазнини. Сурпватъчният протеин засища и намалява апетита. Това от своя страна им помага да отслабнат, тъй като консумират по-малко храна.

Помага за по-бързото възстановяване след тренировка  - Консумирането на суроватъчен протеин на прах доказано подобрява атлетичните ви способности. Помага да се възстановите по-добре от тренировките си. По време на тренировка вие разграждате мускулите като причинявате микро разкъсвания в мускулната тъкан. С помощта на суроватъчния протеин, тялото възстановява отново мускула, като го прави по-силен и по-голям. Протеинът помага за възстановяване на мускулните влакна, тъй като е градивен елемент за развитието на мускулната маса.

Предпазва от екзема и алергични състояния при деца - Суроватъчният протеин е полезен, не само за възрастни. Бебетата, които консумират тази протеинова смес през устата през 3-12-месечния период от раждането, показват по-нисък риск от лесно зачервяване, сърбеж на кожата и алергични реакции.

Други предимства и ползи - Суроватъчният протеин също помага за намаляване на кръвната захар, справя се по-добре с депресията и стреса и работи за защита от рак. Други ползи включват увеличаване на костната минерална плътност, намалени симптоми на хепатит и повишена имунна функция при ХИВ-позитивни лица.

 

 

Как да си изберете най-добрия суроватъчния (whey) протеин?

Производството на хранителни добавки стана огромна индустрия. Толкова много фирми предлагат суроватъчни протеини, че избора на качествен протеин стана наистина труден. Всяка година нови и нови форми се появяват на пазара. Само в нашият онлайн магазин 4Fitness Shop  може да намерите над 50 марки, суроватъчен протеин.

Ние от 4Fitness Shop съветваме да се доверявате на доказани производители с много години стаж и опит в този бранш. Не винаги най-рекламираният продукт е най-хубав. При избор на суроватъчен протеин, ние съветване да гледате внимателни съдържанието на протеините. Какво е процентното съдържание на протеин в доза, колкото по-малко въглехидрати, захари и мазнини съдържа толкова по-добре. Хубаво е ако са добавени пробиотици и/или храносмилателни ензими. Обърнете внимание и с какво е подсладен. Едни от най-хубавите подсладители са стевия или сукралоза. Избягвайте подсладители като аспартам, ацесулфам к. Липсата на соя и глутен е желателно.

Другото важно нещо при избора на протеин е каква е вашата цел. Ако искате да покачвате килограми, по-добре да си вземете суроватъчен протеин концентрат или комбинация от концентрат и изолат. Тъй като суроватъчният протеин концентрат е с най-добър хранителен профил. Но ако сте решили да свалите малко мазнини и сте на хранителен режим с калориен недостиг, може би по-добрия вариант е да си купите суроватъчен протеин изолат, тъй като обикновено те не съдържат почти никакви мазнини, въглехидрати и захари, лактоза и глутен.

Какви са препоръчителните дневни дози на суроватъчните протеини?

Препоръчителната доза за суроватъчен протеин е от 30 до 60 грама на ден. В повечето случаи се препоръчва този протеин да се консумира веднага след тренировка или на закуска. Имайте предвид, че тази доза се препоръчва за здрави възрастни. Консумацията на суроватъчен протеин през устата се счита за най-добрият начин.

 

 

Приложение на суроватъчните протеини

Суроватъчните протеини са най-разпространените в днешно време. Могат да се ползват от почти всеки. Не е задължително да спортувате, за да приемате суроватъчен протеин. Много бременни жени го използват, за да си набавят необходимото количество белтъчини за деня. Може да го използвате в много рецепти за здравословни закуски и др.

Просто казано, суроватъчните протеинови прахове са проектирани да помогнат за увеличаване на консумацията на протеини. Те са удобни и лесни за използване, което ги прави страхотни опции за подпомагане на общите ви ежедневни протеинови нужди.

 


Препоръчани хранителни добавки може да видите в нашия онлайн магазин 4Fitness Shop

AMIX NUTRITION IsoPrime CFM ® 2000 кг

IsoPrime CFM е суроватъчен протеин изолат, който може да се похвали с 90% чисто съдържание на протеин. Специално разработен за увеличаване на мускулния растеж и бързо възстановяване след тренировка, неговото богатство от аминокиселини и ниското съдържание на мазнини предлагат най-добрата гаранция за бързо и оптимално усвояване.

 

 

YAMAMOTO NUTRITION Ultra Whey COMPLEX , 2000 гр / 66 дози

Ultra Whey COMPLEX съдържа суроватъчен протеин с висока биологична стойност, бързо се усвоява и естествено съдържа аминокиселини с разклонена верига (BCAA). В една доза (30 грама) съдържа над 5 грама BCAA е доза, над 4 грама глутамин, пълен спектър есенциални и неесенциални аминокиселини.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.