Най-добрите хранителни добавки за начинаещи

 Най-добрите хранителни добавки за начинаещи

Начинаещите билдъри знаят, че трябва да пият хранителни добавки, но често са объркани какво точно да приемат, в какви количества и кога. Първите две правила, които ще ви помогнат да извлечете максимума от хранителните добавки е да се уверите, че тренировката и хранителния режим са на подходящото ниво. Както предполагам знаете е, че храненето е най-важният компонент в бодибилдинга.

#1 Трябва да тренирате не повече от четири пъти седмично в продължение на не повече от 75 минути на тренировка. Ако тренирате повече ще претренирате и няма да можете да се възстановявате между отделните тренировки.

Претренирането е проблем за всички - от начинаещи до напреднали. Най-често се причинява от липса на достатъчно време за възстановяване между тренировките или прекомерно тежки занимания в залата. Важността на почивката често е трудно да се разбере, особено за новаци или свръх мотивирани билдери, които, щом стане въпрос за упражнения, вярват, че „повече“ просто трябва да значи "по-добре".

#2 Спазвайте следните инструкции и ще започнете да качвате, както никога до сега, независимо дали сте от трудно или лесно трупащите. Повече за това как трябва да се хранят начинаещите можете да видите тук:. След като сте следвали горните две правила, вие сте готови да приемате хранителни добавки. По-долу ще видите какво ние препоръчваме:

1. Пийте суроватъчен протеин  преди и след тренировка.

Суроватъчният протеин е един от най-бързо усвоимите протеинови източници. Това означава, че лесно се абсорбира от тялото. Той ще ви помогне за възстановяването след тежки тренировки, за изграждането на мускулна маса и ще ви осигури аминокиселини по време на тренировки, за да подпомогне тренировката и физиологичните процеси, които подпомагат изграждането на мускулна маса (като доставяне кислород и хранителни вещества до мускулите).

Кога и по колко протеин трябва да приемаме: Приемайте суроватъчен протеин преди и след тренировка. Можете да вземете около 1/3 грама протеин на килограм телесно тегло. Ако сте 100 килограма, приблизително се падат по 33 грама пред и след тренировка. А ако сте 80 килограма 27 грама грама.

 

 

2. Консумирайте  въглехидрати преди и след тренировка.

Една грешка, която много начинаещи правят е да надценяват приема на протеина за сметка на въглехидратите, било то приемани с храната или с хранителните добавки. Трябва да знаете, че въглехидратите са от съществено значение, за да засилите растежа на мускулите, тъй като те спомагат за възстановяването и достигането на хранителни вещества за вашите мускули. Бързоусвоимите въглехидрати трябва да се консумира веднага след тренировка. Можете също така да приемате допълнителни форми на въглехидрати като Vitargo, който съдържа бързи въглехидрати. Що се отнася до бързите въглехидрати, трябва да се консумират: декстроза, (това е един специфичен вид на глюкоза), малтодекстрин, фруктоза, палатиноза (въглехидрат с нисък гликемичен индекс и удължено освобождаване на енергия ).

 

Кога и колко трябва да приемаме: добро правило за начинаещите е приема на въглехидрати преди и след тренировка да са приблизително еднакви. Това означава, че ако сте приготвили 100 грама въглехидрати, разделете ги по равно преди и след тренировка. И не се плашете от въглехидрати като нишесте (пълнозърнест хляб и макаронени изделия), и бавно усвоими въглехидрати (овесени ядки, сладки картофи и кафяв ориз). Освен от бързи въглехидрати, вие се нуждаете и от бавноусвояващи въглехидрати веднага след тренировка. Добър избор са оризът, картофите, овесените ядки, макаронените изделия и др. Единственото изключение е да се намалят въглехидратите късно през нощта, тъй като те по-лесно ще бъдат складирани като телесна мазнина по това време на деня.

3. Приемайте креатин за сила и по-добри резултати при тренировките

Вероятно сте чували за креатин, а може би сте си мислили, че ще го класираме на първо място. В края на краищата, креатинът е сред най-популярните спортни добавки на всички времена. Но преди да започнете да го приемате, трябва да имате добър хранителен режим и тренировки. Така че, в допълнение на протеина и въглехидратите, идва ред на креатина.

Креатинът стимулира силата и повишава вдиганите тежести с около 10%, даже и при спортисти, които тренират с много големи тежести. Повишава издръжливостта. Подобрява възстановяването между сериите. Покачването на мускулна маса 1-2кг на седмица е съвсем нормално. Някои атлети качват дори 5кг чиста мускулна маса.

Кога и колко трябва да приемаме: 3-5 грама креатин преди и след тренировка. Ако правите зареждаща фаза с креатин монохидрат, може да почнете с 20 грама на ден в продължение на 5 дни, след което да минете на 10 грама в тренировъчни дни и 5 грама в не-тренировъчни.

 

 

4. Приемайте витамин C за подпомагане на възстановяването и растежа.

Витамините и минералите, са необходими за здравето. Често младите културисти подценяват възстановяването след тежки тренировки. Когато тренирате, тялото ви произвежда свободни радикали, силно реактивни молекули, които увреждат клетките. Витамин С е антиоксидант, който неутрализира тези вредни молекули. Други антиоксиданти включват витамин Е, бета-каротин и селен. Последните изследвания показват, че витамин C също така осигурява енергия, полезна за тези, които тренират усилено, както и за тези, които видят заседнал начин на живот.

Кога и колко трябва да приемаме: започнете с по-малки дози витамин C, приемайки 500-1000 мг веднъж или два пъти на ден. Можете да увеличите дозата бавно, добавяйки 500 мг на ден всяка седмица, докато стигнете общо 2000-4000 мг на ден, в рамките на 2-4 дози от 500-1000 мг всяка.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.