Хранителни добавки за мускулна маса

Хранителни добавки за мускулна маса

Независимо от това колко добре тренирате във фитнеса и колко прецизна е вашата диета, вие се нуждаете и от хранителни добавки. Не винаги можете да си добавите необходимото количества хранителни съставки с храната. Тогава идва момента на хранителните добавки. Пример за това са верижно-разклонените аминокиселини BCAA. Те не могат да се добавят с храната, затова трябва да се набавят чрез хранителни добавки.

За хора, които се занимават активно със спорт се препоръчва да се приема 2,2 грама протеин за 1 кг активно телесно тегло. Ако приемате по-малко количество от указаното и същевременно правите много тежки тренировки, това би довело до обратен ефект. Тогава идва на помощ протеина под формата на шейкове.

Ако обърнем внимание на креатин монохидрат и колко грама от него ни е нужен на ден, ще установим, че е невъзможно да си го набавим с храната. Препоръчителните дози са олоко 5-10 грама на ден. В 1 кг телешко месо се съдържат около 4 грама  креатин монохидрат

Както се сещате, за да си добавите необходимото количество креатин, човек трябва да изяжда няколко килограма всеки ден, в продължение на седмици, за да се види резултат. Това, разбира се, е напълно невъзможно на практика, затова приемането му като хранителна добавка е толкова разпространено. Най-общо казано хранителните добавки ще ви помогнат за по-качественото и по бързото постигане на вашите цели. 

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Хранителни добавки за изграждане на мускулна маса

Протеини

Протеинът е най-важният хранителен елемент за растежа на мускулите. Протеиновите добавки ви позволяват да достигне своите дневни цели на протеин и да увеличите вашите резултати! 

Както знаете белтъчините са жизненоважни за човека, както и за животните. Всъщност белтъчините сами по себе си не са толкова значими, колкото аминокиселините, които са изграждащите елементи на белтъчините. Добавките от белтъчини, наречени протеини, са необходими на всеки, който не може да си достави на организма необходимото количество белтъчини чрез храната.

За хората, които се занимават с фитнес са от изключително важно значение, защото помагат за бързото възстановяване след тежки тренировки и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите. Повече за видовете протеини можете да прочетете тук.

 

 

Креатини

Креатинът е аминокиселина, която се състои от три свързани аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Той е един от основните суплементи в културизма. Основната му функция е увеличаване на силата, което води до повишаване на мускулната маса и издръжливост. Повече за видовете креатини можете да прочетете тук 

Аминокиселини

Аминокиселините са структурните единици на белтъка и те са най-важният елемент за изграждането на мускулна маса. Те се делят на незаменими и заменими, като вас трябва да ви интересуват основно незаменимите, които са 8 на брой. 3 от тях са с разклонена верига (левцин, изолевцин и валин – BCAA’s) и те първи изчезват от мускулите при натоварване. Тях задължително трябва да си ги набавяте с добавките.

Дори и най-сериозните атлети са се чудели, защо трябва да приемат допълнително аминокиселини, след като те вече консумират достатъчно аминокиселини с протеиновите шейкове. Истината е, че отделните аминокиселини могат да повлияят на растежа на мускулите чрез различни пътища.

Верижно-разклонените аминокиселини BCAA

BCAAs са изключително полезни за културистите. Те поддържат чистата мускулна маса по време на диета и поддържат мускулния разтеж и възстановяването. Съществуват три аминокиселини с разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин . Повече за верижно-разклонените аминокиселини BCAA можете да прочетете тук.

Трите ВСАА са изключително важни и всъщност попадат в категорията на незаменими аминокиселини. Незаменими аминокиселини са аминокиселини, които тялото не може да синтезира само по себе си и следователно трябва да получи достатъчни количества чрез хранителни източници. В действителност, въпреки че има около 20 аминокиселини, които мускулите използват за растеж, ВСАА съставят приблизително една трета от аминокиселините в мускулната тъкан. Така че, ако целта ви е покачване на мускулна маса, приема на BCAA е задължителен.

 

 

Глутамин

Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в човешкото тяло и като такава, рядко е достатъчна. Той представлява повече от 60% от свободния аминокиселинен запас в скелетната мускулатура и повече от 20% от тоталните циркулиращи аминокиселини.

Глутаминът е един от най-важните суплементи за културистите. Той поддържа възстановяването, подпомага храносмилането, стимулира мускулния растеж и имунната функция. Глутаминът запазва мускулната маса и ускорява възстановяването на тъканите претърпели микро-травми след тежки тренировки. 

Глутаминът е и силен стимулатор на имунната система и храносмилането. Повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа . Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA). Повече за глутаминът можете да прочетете  тук.

Гейнъри

Гейнърът е хранителна добавка, който съдържа в себе си въглехидрати и протеин. Въглехидрати, както може би знаете, дават енергия и се грижат до някаква степен за усвояването на белтъците, а белтъците(протеинът) е мускуло-изграждащата съставка, в която влиза целия набор от аминокиселини. 

Гейнърът е нещо като универсален продукт за маса. В някои от тях се съдържа креатин и глутамин, но все пак е по-добре да ги вземате отделно. Ако ще взимате гейнър, имайте впредвид, че той ще ви донесе маса, но съотношението на въглехидрати:протеин не трябва да е повече от 60:40 в полза на въглехидратите. Освен това отбележете и факта, че въглехидратите трябва да са сложни, а не прости, иначе това, което ще качите ще бъде само мазнина! 

Пред-тренировъчни напомпващи продукти

Азотните бустери са категория хранителни добавки, която стана особено популярна напоследък. Основната роля на азотния бустер е да разширява вените и по този начин да увеличи притока на кръв в мускулите. По този начин в мускула навлизат повече хранителни вещества и съответно се усвояват по - лесно. 

Чрез азотните бустери ще получите повече енергия, напомпване и сила. Много често хората, които искат да имат ясно изразени вени също прибягват към този тип продукти. Азотните бустери се използват с различни цели от различните хора - за качване и за сваляне на килограми. Едно е сигурно, азотните бустери много бързо набират сила, защото се имат видим и бърз ефект.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.