7-keto DHEA - Термогеник и Анаболик

7-keto DHEA - Термогеник и Анаболик

В тази статия ще разгледаме дериват на DHEA, известен като 7-кето DHEA. Ново изследване показва, че 7-кето DHEA силно стимулира изгарянето на мазнините и същевременно покачване на мускулна маса.

Секретирайки се от надбъбречната жлеза, DHEA е прекурсор на мъжкия хормон -  тестостерон. Благодарение на своите андрогенни ефекти, спортни учени са се опитвали да намерят начини за безопасно и ефективно използване на DHEA.  Да се използват термогенните и анаболните свойства, без отрицателни странични ефекти. В тази статия ще разгледаме дериват на DHEA, известен като 7-кето DHEA. Ново изследване показва, че 7-кето DHEA силно стимулира изгарянето на мазнините.

7 -кето DHEA играе важна роля в регулирането на функцията на щитовидната жлеза, като подобрява хормоните на щитовидната жлеза, известен още като T3 и Т4 . Освен това, 7 -кето DHEA помага да се ускори метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините чрез ускоряване на скоростта, с която митохондриални клетки произвеждат повече АТФ. Известно е, че митохондриите превръщат органичния материал в енергия под формата на АТФ. 

В едно проучване, 30 възрастни с наднормено тегло са били разделени на две групи . На първата група са дадени по 100 милиграма 7- кето два пъти дневно в продължение на осем седмици. Групата, която е приемала 7 - кето загубили 6,3% повече тегло, отколкото другата група и значително повече телесни мазнини.

 

 

7- кето DHEA повишава производството на инсулиноподобния растежен фактор IGF-1. IGF-1 е много подобен по структура на инсулин и е един от главните анаболни хормони, произтичащи от растежен хормон. Типични функции на растежен хормон са намалели телесни мазнини, увеличаване на мускулната маса, увеличаване на костната плътност, повече енергия и повишена имунна функция.

7- кето DHEA играе роля за намаляване на кортизола, основният катаболитен хормон в тялото. Изследователите твърдят, че 7 -кето DHEA потиска действието на ензима , който превръща неактивни глюкокортикоиди като кортизол. Повишени нива на кортизол водят до загуба на мускулна маса и съхранение на телесни мазнини. Кортизолът е стероиден хормон глюкокортикоид, който се отделя от кората на надбъбречните жлези. Глюкокортикоидите влизат в сложно взаимодействие с хипофизата, която контролира секрецията на кортизол през деня и със задстомашната жлеза, като така влияят върху въглехидратната обмяна.

Едно проучване направено на хора, които са приемали по 25 милиграма на ден 7 -кето DHEA, показало, че за пет дни са намалили нивата на кортизола си с 7,4%.

 

Препоръчителни дози:

Проучванията показват, че дози от 25 до 200 милиграма на ден са доста ефективни. Някои изследователи предполагат, че най-добре да се приема 7 -кето DHEA сутринта, когато нивото на хормоните е високо. Други доклади показват, че ако дозата се раздели на два или три пъти дневно ще бъде по-добре. Не е препоръчително да се приема 7-кето преди лягане, тъй като това може да доведе до безсъние.

 

Източници

Sulcova, J., et. al.. (1988). Effects of transdermal application of 7-oxo-DHEA on the level of steroid hormones; gonadotropins and lipids in healthy men. Physiological Research.  

http://www.ironmanmagazine.com

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.