Топ 10 причини да практикувате Йога

Топ 10 причини да практикувате Йога

 

Йогата възниква преди 10 000 години и се практикува от милиони хора по света, и до ден днешен. Тя не само успокоява под формата на упражнения, но има и много други ползи за вашето здраве. Ето и топ 10 на ползите от практикуването на Йога.

 

  • Подобрява дишането

Пранаяма е изкуство на дишане в Йогата, работи върху контрола на дишането. Темпото на дишане намалява, ако дишате дълбоко, с дълги паузи и бавно издишате. По този начин се увеличава количеството на кислород в тялото, което предизвиква релаксация на тялото и подобрява капацитета на белите дробове и способността за издръжливост.

 

  • Подобряване на кръвообращението и укрепване на сърцето

Практикуването на определени пози в Йогата помагат за подобряване на кръвообращението и подпомагат движението на кръвните клетки. Също така може да укрепи сърцето чрез понижаване сърдечната честота и увеличаване приема на кислород и издръжливостта по време на тренировка.

 

  • Да станем по-силни

Позата асана в Йогата, натоварва всички мускули в тялото, което спомага за повишаване на мускулната сила навсякъде. Йогата може да подобри издръжливостта на тялото. Тя помага да укрепнете и да повишите издръжливостта, така че да можете да издържате на физическото натоварване при други спортове с по-висока интензивност.

 

 

  • Подобрява гъвкавостта ви

Много пози в Йогата разтягат различни части от тялото, при което се увеличава мускулната гъвкавост и мускулния тонус. Тези пози ще укрепят ставите и ще увеличат обхвата на движение. Също така ще подобрят стойката на тялото, защото ще укрепят мускулите и ставните връзки по начин, който ще помогне за облекчение на гърба, врата, ставите и мускулните проблеми. Разтягането всеки ден увеличава мускулната гъвкавост , подвижността и равновесието.

 

  • Управление на болката

Проучвания показват, че позите в Йогата, медитацията и комбинацията от двете, може да намали болката за хора, които страдат от рак, множествена склероза, автоимунни заболявания, хипертония, артрит, болки в гърба и врата, също и емоционалната болка.

 

  • Да получите вътрешен мир

Йогата има медитативен аспект, който може да достигне дълбоко духовно ниво. Много хора, които практикуват редовно Йога споделят, че това чувство на вътрешен мир е причината Йогата да се превърне в важна част от живота им. Йогата освобождава от стрес, както и болката. Това се фактори, които замъгляват преценката и помрачават настроението ви всеки ден. Позата асаните укрепва нервната система, което води до по-добро самосъзнание и по-добра връзка между ума и тялото. Това освобождаване от стреса, болката, подобряване на дишането и добрата връзка с тялото може също така да намали тревожността, депресията, страха и други емоционални разстройства.  

 

  • Бъдеще в настоящето

Йогата помага да осъзнаете по-добре себе си и да свържете тялото с ума си. Фокусирайки се върху дишането и мускулите помагат да се съсредоточите върху настоящето. Това помага за подобряване на концентрацията, координацията, времето за реакция, а дори и на паметта.

 

 

  • Освобождаване от стреса

Йогата насърчава релаксацията и помага за намаляване на кортизола, хормон на стреса. Намаляването на среса е свързан с намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота, подобряване на храносмилането, и подобряване на имунната система, както и за облекчаване на симптомите на тревожност, умора, на астма и безсъние. Има основни техники и тактики за медитация в йогата, които помагат за спокойствието на човешкия ум и да се намали стреса.   

 

  • Да заздравите тялото си

Йогата помага да смажете ставите, сухожилията и ставните връзки. Тя детоксикира тялото чрез определени пози и дихателни техники, оставяйки тялото здраво и освежено. Поради намаляване на стреса, подобряване на дишането и понижаване на кръвното налягане, Йогата има антистареещ ефект за тялото и духа. Тялото осигурява еластичността на гръбначния стълб, помага за укрепването на мускулите и премахване на токсините, така че забавя появата на бръчки и помага да се чувствате и да изглеждате по-млади и енергични.

 

  •  Тренирате тялото си

С практикуването на Йога намалявате естествено теглото си. Води до загуба на излишните мазнини в тялото. Тя повишава метаболизма и помага за отслабването и да контролирате тялото чрез намаляване на стреса и се изгарят повече калории, дори когато спите. Йогата също така насърчава здравословните храносмилателни навици и вътрешната стабилност и психическо здраве. Този вътрешен мир, намалява нуждата от постоянно ядене, предизвикан от стреса. 

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.