Какво е никотинамид мононуклеотид NMN или NAD

Какво е никотинамид мононуклеотид NMN или NAD

Никотинамид мононуклеотид (NMN) е добавка, за която се смята, че повишава нивата на никотинамид аденин динуклеотид (NAD) в човешкото тяло, като потенциално се бори против стареенето на организма както вътрешно, така и външно.

NAD играе критична роля в тялото, като регулира енергийния метаболизъм, възстановява увреждането на ДНК и реагира на стрес.

Проучванията върху хора продължават и в настоящето, но според резултатите до момента се смята, че NMN има значително положително въздействие върху стареенето, не само във външния вид, но и вътрешните аспекти като органи, кръвен поток, мускулно здраве и общ риск от заболяване.

Как да изберем най-добрите NMN добавки?

Когато избирате никотинамид мононуклеотидна добавка, потърсете реномиран продукт в индустрията, който съдържа достатъчно NMN за желаните ползи за здравето и има специфични характеристики.

Ключовите фактори, които трябва да имате предвид, включват:

 1. Тестване от независим орган – Изберете продукт, който е тестван от безпристрастна трета страна, която се придържа към добрите производствени практики, гарантирайки NMN от фармацевтичен клас, който не съдържа тежки метали.
 2. Достъпност – Изберете продукт в рамките на бюджета си, тъй като добавките са ефективни, когато се приемат правилно и последователно, което изисква непрекъснати покупки.
 3. Обслужване на клиенти – Проучете клиентски отзиви за продукта, които дават представа за реалните потребителски изживявания.

Като следвате тези препоръки, можете уверено да изберете качествена добавка NMN, която отговаря на вашите нужди.

Как работят NMN и NAD+?

Никотинамид мононуклеотид (NMN) помага за производството на основната енергийна молекула NAD. Без него животът би спрял в рамките на 30 секунди. Той е от съществено значение за всяка клетка и над 500 ензима в тялото. Жизненоважните функции на NAD включват:

 • Активиране на протеини против стареене, сиртуини, за забавяне на стареенето;
 • Повишаване на енергията чрез цикъла на Кребс;
 • Възстановяване на увредена ДНК чрез PARP1;
 • Синтез на хормони;
 • Насърчаване на мускулния растеж;
 • Подобрете възстановяването;
 • Сиртуините, които поддържат естествените защитни сили на тялото, са от изключително значение, но тяхната ефективност зависи от адекватните нива на NAD.

Стареенето постепенно изчерпва NAD, като 50-годишният човек има около половината от нивата на 20-годишен. Ниските нива на NAD могат да ускорят още повече стареенето и да повлияят негативно на здравето, което прави NMN критичен.

NMN, синтетично произведен нуклеотид и директен прекурсор на NAD, е от съществено значение за правилната клетъчна функция.

Как да си осигурим NMN?

Най-мощният NMN ще има малко въздействие, ако не се абсорбира ефективно. От съществено значение е да се разбере методът на доставяне на NMN, тъй като той може да повлияе на ефектите, ефикасността, профила на страничните ефекти и цената на продукта.

 

 NMN на прах (орално приложение)Сублингвален NMNИнтраназален NMNЛипозомен NMN
Абсорбция Ниска Средна Висока Висока
Продължителност Кратка Средна Кратка До 24 часа
Начало Бавен Най-бързият Бърз Бърз
Необходима доза Висока Средна Ниска Ниска
Влияние Мускули Системно Мозък Системно
Особеност Удобство Забележимо повишаване на енергията Неврозащитен, изчиства мозъчната мъгла Удължено освобождаване, най-висока бионаличност
Цена Най-евтин Средна Средна Най-скъпият

 

**Сравнение на NMN – орално, сублингвално, липозомно и интраназално

 

Конвенционалните NMN прахове са най-достъпната и проучена опция, като повечето продукти попадат в тази категория. За съжаление, те имат и най-ниската степен на усвояване.

Стомашната киселина разгражда незащитените NMN и NR до никотинамид (NAM), преди той да достигне до жизненоважни тъкани. Високите дози бустери на NAD за противодействие на ниската абсорбция причиняват прекомерно увеличаване на NAM, което може да бъде вредно за здравето чрез инхибиране на сиртуините – основни протеини, отговорни за здравето и дълголетието на клетките.

Сублингвален NMN (капсули)

Сублингвалният NMN включва разтваряне на съединението под езика. Някои компании използват специални технологии за заобикаляне на черния дроб, което позволява бърза дифузия в кръвния поток и води до подобрена абсорбция. Като цяло струва повече от стандартните прахове. Хората, които използват сублингвалният NMN често съобщават, че изпитват незабавен прилив на енергия.

Съществуват обаче ограничени изследвания за точното увеличение на бионаличността в сравнение с пероралната консумация.

Интраназален NMN (спрей)

Интраназалното приложение е нововъзникващ метод за доставяне на NMN. Той е уникален със способността си да заобикаля кръвно-мозъчната бариера и да повишава нивата на NAD в мозъка.

В сравнение с пероралното приложение, интраназалното приложение изисква значително по-ниски дози, има по-малко странични ефекти и показва по-силен ефект върху мозъка. Интраназалният NMN е по-скъп поради ограниченото предлагане.

Липозомен NMN

Липозомните добавки предлагат по-бързо и по-ефективно усвояване без разграждане в червата в сравнение с традиционните орални форми. Това важи за много добавки, като липозомите осигуряват продължително освобождаване на NMN, което повишава нивата на NAD за период от 24 часа.

По същество липозомите са малки мастни „черупки“, подобни на човешки клетъчни мембрани, които предотвратяват разграждането от стомашната киселина, което позволява по-голямо използване в цялото тяло. Използва се от 60-те години на миналия век. Липозомният NMN остава най-скъпият вариант поради сложния производствен процес.

NMN дозировка

На всеки етикет на NMN продукт е представена препоръчителната доза за добавката и няма универсална определена доза за добавките на NMN. За оптимални резултати се препоръчва да приемате доза NMN в по-малки количества няколко пъти на ден, вместо една висока доза.

Препоръчително е да започнете с ниска доза NMN и постепенно да я увеличавате, за да постигнете желаните ползи за здравето. Не забравяйте обаче да следвате указанията на етикета на добавката, тъй като всяка добавка се предлага в различни дози.

Освен това е задължително да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате нови добавки, особено ако в момента приемате някакви лекарства или други добавки.

Предимства на никотинамид мононуклеотид (NMN)

 

Някои от ползите за здравето на NMN включват:
 1. Повишава енергийния метаболизъм
 2. Подобрява инсулиновата чувствителност
 3. Предпазва от диабет, мастна чернодробна болест и затлъстяване
 4. Подобрява когнитивните способности при пациенти с Алцхаймер
 5. Предпазва от невродегенерация
 6. Подобрява паметта
 7. Намалява мастната маса
 8. Увеличава чистата маса
 9. Радикално повишава NAD+
 10. Подобрете имунната функция
 11. Устойчивост на микроби и имунодефицит
 12. По-добър кръвен поток
 13. Осигурява ползи от ограничаването на калориите
 14. Предпазва сърцето
 15. Подобряване на човешката производителност
 16. Възстановяване на мобилността при възрастни хора
 17. Потенциално полезен при лечение на COVID
 18. Възстановява плодовитостта
 19. Подобрява здравето на митохондриите
 20. По-голямо благополучие
 21. Намалява биологичната възраст
 22. Насърчава възстановяването на ДНК

 

Приемането на никотинамид мононуклеотид помага за защита на вашето тяло и мозък. Новопоявилите се изследвания установяват, че NMN оптимизира NAD и помага за възстановяването на органните системи до здраво състояние.

Как да увеличите NAD по естествен път

 

Естествените начини за повишаване на нивата на NAD без NMN включват:

 • Суров мед;
 • Ферментирали храни;
 • Сесии в сауна;
 • Увеличаване на приема на определени храни, които съдържат следи от NMN: броколи, краставица, кейл, авокадо, домати, едамаме

 

Като включите тези практики и храни в ежедневието си, можете да помогнете за повишаване на нивата на NAD по естествен път, без да разчитате единствено на добавки с NMN.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.