Видове ластици за тренировка и техните предимства

Видове ластици за тренировка и техните предимства

Преди да отговорим на въпроса как да изберем ластик за тренировка, нека първо обясним какво представлява това нашумяло напоследък спортно приспособление. Става въпрос за еластични ленти с различна плътност и различни цветове, които се поставят на краката и ръцете, за да увеличат натоварването на мускулите, преодолявайки съпротивлението. Нека видим какви ластици за тренировка има и какви са техните предимства?

Ластикът за тренировка има много предимства. Популярността му се дължи на следното:

 • Удобство при домашна употреба.
 • Способността да го използвате, независимо от нивото на обучение.
 • Универсалност – прилага се за всички мускулни групи.
 • Възможност за увеличаване на натоварването и ефективността на обучението.
 • Богата гама от продукти с различна степен на натоварване.

Използването на ластик за тренировка помага да се постигнат следните ефекти:

 • Повишен тонус и еластичност на кожата
 • Способност за развитие на ставите и мускулите след наранявания
 • Подобряване на мускулната издръжливост
 • Намаляване на теглото
 • Повишават стабилността на ставите и сухожилията
 • Борба с целулита

 

Ластиците за тренировка са подходящи както за домашна употреба, така и за фитнес залата. С тяхна помощ можете да тренирате отделни мускули или тялото като цяло.

След първата сесия ще забележите, че активно се включват нови мускулни групи, след което издръжливостта значително ще се подобри и ще започне формирането на релефа. Ластикът е малък, може да се носи навсякъде. Може да се използва за трениране на крака, седалище, корем, гръб, ръце.

Ластиците за тренировка няма да доведат до значително увеличаване на обема, но ще помогнат за стягане и укрепване на мускулите, ще придадат на тялото красиви форми и ще подобрят стойката.

Те също така допринасят за развитието на гъвкавост, издръжливост и мобилност. Подходящи са за пълноценни и редовни тренировки. Могат да се използват и преди и след силова тренировка. С тях може да разнообразите тренировките си и да усложните изпълнението на класическите упражнения.

 

Видове ластици за тренировка

Избор на ластик за тренировка според вида на материала, от който е изработен

Латексов ластик за тренировка – той е най-популярният. Този тип ластици се разтягат добре, но могат да навредят на страдащите от алергия.

Полиуретанов ластик – той е най-безопасен. Хипоалергичен, устойчив на износване.

Гумен ластик – по-евтин е, но твърдостта се губи с течение на времето и гумата се износва.

Ластик от плат – изработва се от естествени материали. Тези ластици са ясно фиксирани върху тялото, но при голямо натоварване тъканната основа се трие.

 

Избор на ластик за тренировка според размера

Лента - има дължина 120-250 см и ширина 5-6 см, като можете да тренирате почти всички мускулни групи.

Дълъг ринг: 150-200 см дължина и 2-10 см ширина, подходящ за напреднали спортисти. 

Мини лентата е по-малка версия на дълга лента с дължина 45-60 см и ширина 5-10 см, удобна за използване поради факта, че малкият размер не позволява изплъзване по време на тренировка, което ви позволява да се фокусирате по-добре върху техниката на движенията и усещането за натоварване на мускулите.

 

Избор на ластик за тренировка според натоварването на мускулите

Ластикът е добър вариант за гърба и ръцете. Самите ленти са фиксирани с разширител и наличието на екс-тръба (гумиран амортисьор, който ви позволява да изпълнявате упражнения с широка амплитуда).

Пеперуда (осмица) е добър вариант за дупе, бедра и предмишници. Това е аналог на еднослоен или многослоен вариант, които са свързани с джъмпер в центъра в контур за удобно закрепване на краката или ръцете.

Примка: Доста удобни за крайниците, това са широки ластици в един кръг.

Мини примките са къси и свободни, безопасни и удобни. Кръвоносните съдове не се притискат, не търкат кожата и не нараняват. Тези ластици се добри за изпомпване на коремните мускули.

Дълги пръстени - позволяват ви да тренирате мускули с по-голяма амплитуда, но първо трябва да научите правилната техника.

Band expander: най-популярният вид фитнес ластици, не много широки, но достатъчно дълги. Може да се използва за трениране на всички мускулни групи.

 

Критерии за избор на ластик за тренировка. Какво да търсите при покупка?

 

Вид тренировка

Когато купувате, трябва да разберете коя мускулна група ще тренирате, какво ниво на напрежение е приемливо за вас. Можете да изберете комплекти от различни ластици, като постепенно увеличавате съпротивлението. Тренировъчните цикли обаче ще могат да включват много повече мускулни групи.

 

Ниво на подготовка

Професионалните спортисти е по-добре да изберат такъв ластик за тренировка, който предполага максимална стабилност, осигурявайки високо ниво на стрес. За начинаещите ще бъде трудно да работят на такива симулатори, така че когато купувате, трябва да вземете предвид нивото си на обучение.

 

Функционалност

Ластиците за тренировка се предлагат в различни конфигурации, някои имат функцията на допълнителна застраховка и различни устройства, такива модели ще бъдат по-скъпи, но наборът от упражнения ще се разшири значително.

Къде мога да купя ластик за тренировка?

Заповядайте в 4fitness.bg, където можете да поръчате онлайн висококачествени ластици за тренировка на атрактивни цени. Колкото до цената, то тя варира в зависимост от вида, така че изберете какво е най-добре да си купите, като разгледате няколко различни опции.

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.