Знаете ли какво е....( част II )?

Знаете ли какво е....( част II )?

 

 

Какво е лактозата?

Лактоза е другото име на млечната захар. В храните тя се среща основно в прясното мляко (в един литър прясно мляко има близо 50 грама), а в по-малки количества - в киселото мляко и сиренето. Предлага се и самостоятелно като хранителна добавка и е с около 60% по-малко сладка от обикновената захар.

В храносмилателната система под действието на ензима лактаза, лактозата се разгражда до съставящите я молекули - монозахаридите, галактоза и глюкоза. Гликемичният индекс на лактозата е сравнително нисък- около 50 и това я прави подходяща за използване в хранителни режими, които целят поддържане на постоянно ниво на глюкозата в кръвта.

най-горе

Какво е фруктозата?

Фруктозата е въглехидрат, монозахирид, който се съдържа в най-големи количества в плодовете и е 1,4 пъти по-сладък от обикновената захар (захарозата). Гликемичния индекс на фруктозата е около 30 и поради това е особено подходяща за хора, страдащи от диабет. Прекаленото приемане на фруктоза чрез храната или като допълнително приеман подсладител може да доведе до състояние, обозначавано като инсулинова резистентност.

най-горе

Какво е нишестето?

Нишестето е въглехидрат - полизахарид, изграден от много молекули глюкоза, свързани помежду си. Всяка молекула нишесте е изградена от два типа участъци - амилоза и амилопектин, като тяхното съотношение е различно в различните източници на нишесте (царевица, пшеница, ориз, картофи, ръж, овес и др.).

Нишестето е един от основните енергийни източници в ежедневното ни хранене, тъй като се съдържа в изобилие в хляба, картофите и зърнените храни. Гликемичният индекс на чистото нишесте (което се продава и самостоятелно) е 50-60 и е различен в зависимост от културата, от която е добито нишестето, като колкото по-високо е съдържанието.

най-горе

Какво е кризинът?

Кризинът е флавоноид - вещество, извличано от няколко вида растения. Той повишава нивото на мъжкия полов хормон тестостерон в кръвта, като подтиска активността на ензима ароматаза. В тялото ни ароматазата превръща хормоните андростендион и тестостерон в женските полови хормони, наречени естрогени. Препоръчителната доза е от 1 до 3 грама на ден.

най-горе

Какво е инсулинът?

Инсулинът е пептид - хормон, отделян от задстомашната жлеза. Инсулинът играе централна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в тялото ни чрез регулиране на нивото на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулин в кръвта предизвиква ускорено навлизане на глюкоза и аминокиселини в клетките. Инсулинът не се среща в храните и се използва само след лекарско предписание!

най-горе

Какво е малтодекстринът?

Малтодекстринът е несладък или леко сладък, лесно усвоим въглехидрат, който се произвежда чрез частично и контролирано разграждане на нишесте (обичайно-царевично) чрез киселини и/или ензими. При този процес се получават фрагменти, които съдържат в себе си различен брой глюкозни молекули. Има различни групи малтодекстрини и те се различават по своя т.нар. декстрозен еквивалент.

Колкото по-висок е декстрозният еквивалент (той е максимум 20), толкова по-разградено е нишестето и толкова по-малки и къси са фрагментите, от които се състои малтодекстринът. Гликемичният индекс на малтодекстрина е приблизително равен на този на чистата глюкоза, тъй като тялото много бързо успява да разгради фрагментите, съдържащи свързани глюкозни молекули до свободна глюкоза.

най-горе

Какво е захарозата?

Това е другото име на обикновената захар - дизахарид, който се състои от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза.

най-горе

Какво са влакнините?

Влакнините са въглехидрати - полизахариди, които се срещат в някои растения, водорасли и микроорганизми. Има два вида влакнини - неразтворими и разтворими. Неразтворимите влакнини, напр. целулозата, преминават през храносмилателната система почти неусвоени, но стимулират работата й и предотвратяват запека.

Разтворимите влакнини, напр. пектинът, инулинът, бета-глюканите, резистентното нишесте, екстрактът от цвекло и много други, в храносмилателната система образуват разтвори с много висока плътност и по този начин увеличават чувството за засищане; свързват мастните киселини и понижават нивото на "лошия" холестерол; освен това забавят преминаването на храната от стомаха в червата, като по този начи понижават гликемичния индекс на храната.

Влакнините и от двата вида - неразтворими и разтворими, можете да си набавите чрез храната, като консумирате достатъчно количество пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, или под формата на хранителна добавка.

най-горе

Какво са фибрите?

"Фибри" е синоним на понятието "влакнини". Двете понятия са взаимозаменяеми.

най-горе

Какво е хитозанът?

Хитозанът е полизахарид, изграден от глюкозамин и ацетилглюкозамин и се получава при промишлена обработка - деацетилиране на веществото хитин. Хитозанът ефективно понижава "лошия" холестерол и триглециридите в кръвта ни и повишава количеството на "добрия" холестерол.

Твърди се, че тъй като е положително зареден, хитозанът има свойството да привлича и да свързва мазнините, когато те навлязат в стомашно-чревния тракт. Така, той блокира тяхното усвояване и спомага за изхвърлянето им от организма и затова придобива популярност сред спортистите.

Някои изследвания сочат, че 1 грам хитозан блокира усвояването на 12 грама мазнини, но по-вероятно е той да свързва не повече от 5-6 грама мазнини. Въпреки това, няма нито едно изследване, което по статистически достоверен начин да доказва, че хитозанът може ефективно да помогне в намаляването на теглото.

най-горе

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.