Какво е куркумин и какви са ползите от консумацията му?

Какво е куркумин и какви са ползите от консумацията му?

Куркуминът вероятно е една от най-ефективната хранителна добавка на пазара. Доказано е в много проучвания, че Curcumin има големи ползи за вашето здраве. Куркуминът е естествен антиоксидант, който има противовъзпалителни ползи, както и ползи, свързани със забавяне на процеса на стареене и предотвратяване на Алцхаймер и потенциална депресия.

Както вероятно се досещате от спецификата на името, куркуминът е основната активна съставка в билката куркума. Куркумата е родом от Югоизточна Азия, но с времето е добила популярност в целия свят. Може би е най-популярна в Индия, където билката е една от основните подправки в кърито. Вкусът ѝ е лютив и горчив и има поразителен жълт цвят.

Смята се, че куркумата има много ползи за здравето, като според различни източници е използвана като лекарство още преди 4 хилядолетия. От края на 20-ти век съвременната медицина увеличи изследванията върху репутацията на куркумата като лечебна. Куркуминът е в основата на изследването, тъй като той е източникът на много от здравословните свойства на куркумата.

Куркуминът е дискретно биоактивно съединение и е това, което придава яркия цвят на куркумата. За първи път е изолиран от учени в началото на миналия век и антибактериалните му свойства са демонстрирани през 1949 г. Последвалите изследвания показват, че наред с това той има противовъзпалителни свойства, антиоксидантни свойства и няколко други забележителни предимства.

Ползи за здравето

Има много източници, които подкрепят наличието на съществени ползи за здравето от куркумина. Традиционно той се използва за лечение на кожни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища, болки в ставите, храносмилателни проблеми и др. Съвременните изследвания потвърждават някои от тези отдавна известни ползи за здравето и довеждат до все по-честата му употреба в ежедневието.

 

Някои основни ползи за здравето от куркумин включват:

 

Облекчаване на симптомите на артрит

Доказано е, че куркуминът помага при болезнените симптоми на остеоартрит и ревматоиден артрит, което в основна степен е свързано с неговите противовъзпалителни свойства. Обикновено възпалителните процеси при артрит може да се проявят като зачервяване, подуване, топлина в засегнатите стави, болка в ставите и скованост на ставите. Различни проучвания показват, че куркуминът е ефективен за намаляване на тези симптоми на възпаление.

 

Здраве на очите

Различни здравни изследвания показват, че куркуминът е полезен при борбата с възпалителни и дегенеративни очни заболявания. Въпреки че е необходимо допълнително проучване, събраната до момента информация показва, че куркуминът може да е добър за поддържане на очите здрави и за лечение на някои очни заболявания.

 

Здраве на бъбреците

Експертите смятат, че куркуминът може да бъде полезен за вашите бъбреци. По-конкретно, куркуминът може да помогне при лечението на остри бъбречни увреждания и увеличаване на антиоксидантите.

 

Облекчаване на сенна хрема

Сенната хрема или други симптоми на сезонна алергия могат да бъдат намалени чрез поглъщане на куркумин. Това включва кихане, сърбеж, хрема и запушване.

 

Потенциално лечение на рак

Въпреки че подобна информация се среща в различни източници, все още няма достатъчно доказателства, които водят до извода, че куркуминът може да предотврати или лекува рак. Все пак, постоянно се реализират проучвания, които са насочени към по-добро разбиране на потенциала на куркумина в тази област. Смята се, че приемането на куркумин може да намали способността на раковите клетки да се размножават.

Противопоказания

За щастие има много малко странични ефекти или рискове за здравето, свързани с употребата на куркумин. Единствените противопоказания са свързани с приемане на изключително високи дози куркумин, когато може да се наблюдава диария, главоболие, гадене и жълти изпражнения.

Количества и дозировка

Куркуминът не се приема за официално лекарство към момента, затова и няма налични стандарти за дозиране на куркумин. Куркуминът може да се приема чрез храни, подправени с куркума, както и чрез хранителни добавки с куркумин, които можете да поръчате удобно чрез нашия онлайн магазин ТУК. Въпреки това е важно да говорите с вашия лекар, преди да преминете към прием на каквито и да било хранителни добавки.

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.