Статии

Как да намалим нивото на естрогена
0

Как да намалим нивото на естрогена

В днешни дни голяма част от мъжете страдат от високи нива на естроген, респективно ниски нива на тестостерон. В тази статия ще разгледаме какви са страничните ефекти при високи нива на естроген при мъжете и как да предотвратим появата им. 

 

Тестостеронът е основният хормон, който е отговорен за мъжките външни белези. Когато едно момче достигне пубертета, огромни количество тестостерон започват да се произвежда, което го прави мъж. Тестостеронът е хормон, който е отговорен за развитието на половите белези при мъжете.

Този хормон е от съществено значение когато става въпрос за поддържане на чиста мускулна маса, подходящи нива на червените кръвни клетки, костна плътност, общо чувство за благосъстояние и правилна репродуктивна и сексуална функция. Жените, от друга страна, имат естроген. Това е еквивалентът на тестостерона при жените.

estrogen-levels-in-men

Естрогенът е хормонът, отговорен за развитието на половите белези при жената. Какво разбрахме до тук? Мъжете произвеждат тестостерон, а жените естроген. Звучи просто, но не е точно така! И двата пола произвеждат тестостерон и естроген. Основната разлика е, че телата на мъжете произвеждат около 10 пъти повече тестостерон, отколкото жените и обратно. Въпреки че телата на мъжете произвеждат главно тестостерон, се отделят и малки количества естроген. За жените може да кажем същото. Телата им произвеждат основно естроген, но се отделят и малки количества тестостерон. 

Много е важно да държим нивото на естроген в определени граници. Ако нивото на естрогена е твърде ниско, има опасност от развитите на остеопороза. Високите нива на хормона естроген водят до развитие на женски белези при мъжете, което е лошо за здравето, а пък да не говорим за вашето его. 

С течение на годините нивата на тестостерон естествено намаляват, около 1% годишно. По подобен начин нивата на естроген, за съжаление, започват да се покачват. Когато нивата на естроген стават твърде високи, мъжете започват да имат многобройни здравни проблеми. Доказано е, че повишеният естроген допринася за развитието на сърдечни заболявания и рак на простатата, както и за развитието на "мъжки цици" - състояние, известно като гинекомастия.

 

Свързана статия: Как да контролираме хормоните

 

estrogen-levels-in-men

По-високите нива на естроген обикновено са придружени от по-ниски нива на тестостерон. Други вреди, които нанасят високите нива на естроген са загуба на мускулна тъкан, обща умора, намалено либидо и еректилна дисфункция. Освен това, високите нива на естроген при мъжете водят до повишаване на телесните мазнини и допринасят за развитието на диабет и високото количество липиди. Тези симптоми не се отнасят само за възрастни мъже, а за всеки мъж, които има високи нива на естроген. 

Това се случва и при млади мъже. Младите мъже, които водят нездравословен начин на живот, имат по-голям шанс от повишени нива на естроген, отколкото мъжете, които са в добра физическа форма. Причината, поради която тестостеронът започва да се превръща в естроген при мъжете е процес, които се нарича ароматизация.

Ароматазата е ензим, който конвертира тестостерона в естроген и се открива предимно в клетките на мастните тъкани. Това означава, че колкото по-голям е процентът на телесните мазнини, толкова по-високи нива на естроген ще има човек. Ето защо млад мъж, които има голямо количество излишни мазнини, особено около талията, има голяма вероятност да увеличи нивото на естроген, последвано от ниско ниво на тестостерон.  

 

Свързана статия: Как да контролираме хормоните

 

kak-da-namalim-estrogena

Първото правило за избягване на високи нива на естроген е да поддържате здравословно телесно тегло и да поддържате високо количество чиста мускулна маса. По-специално трябва да обърнете внимание на мастната тъкан около средната част. Тази тъкан съдържа мастни клетки, за които е известно, че отделят ароматаза, което води до увеличаване на естрогена при мъжете, като по този начин се променя цялостното хормонално равновесие. Има много други фактори, които могат да причинят високи нива на естроген при мъжете, включително:

Медикаменти: Известно е, че специфичните медикаменти повишават естрогена, така че трябва да внимавате с лекарства, които съдържат естроген, анаболни стероиди, язвени медикаменти като циметидин, специфични антибиотици като тетрациклин, ампицилин, противогъбични медикаменти и различни антидепресанти. Преди да използвате такъв тип медикаменти се консултирайте с вашия лекар или фармацевт. 

Различни заболявания могат също да увеличат нивата на естроген, като тумори на тестисите, хипофизата и надбъбречните жлези, белодробно и чернодробно заболяване (цироза). Щитовидните и бъбречните заболявания също имат тенденция да повишават нивата на естроген.

Наркотиците: приемането на наркотици почти сигурно ще увеличи нивата на естроген, така че избягвайте кокаин, марихуана и други наркотични вещества, които могат да повлияят отрицателно на хормоналните Ви нива.

Алкохолът:  прекомерната консумация на алкохол може да увеличи скоростта на превръщане на тестостерона в естроген, особено в мастните клетки. 

Храната - голяма част от експертите смятат, че в храната се инжектира големи количества естроген. Това не е доказано на 100%, но за сега се придържайте към непреработена храна.

 

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.