Как да ускорим метаболизма си

Как да ускорим метаболизма си

Метаболизъм е скоростта, с която вашето тяло обработва храната, която приемате. Ако се опитвате да губите мазнини, увеличаването на скоростта на вашия метаболизъм ще ви помогне да свалите повече килограми, без да намалявате още калориите. 

 


Съдържание на статията

 Метаболизъм описва общата химична активност в тялото и има две страни: енергоконсумираща (анаболизъм)  и енергопроизвеждаща (катаболизъм). Терминът анаболизъм значи натрупване и обяснява процеса на натрупване на нова мускулна тъкан - т.е. растеж.  Затова и анаболните стероиди са наречени така - защото стимулират растежа. Терминът катаболизъм значи разрушаване и описва процес, при който хранителните съставки се разграждат, за да обезпечат енергия за мускулите.  

Храната, която приемате, има три метаболични "съдби": да се изгори за енергия, да се усвои за растеж или да се изхвърли. Тялото използва много ефикасно хранителните съставки и само малка час от тях се изхвърля, без да бъде използвана. Ако приемете храната в повече от необходимото за поддържане на тялото и нивото на активност в момента, излишните калории се усвояват като мускули или мазнини. Щом храната е от чист протеин, зеленчуци с влакна и нишестени въглехидрати, тялото получава необходимото за нова мускулна тъкан, но не и за изграждане на мазнини. 

 

Има четири метода, които ще ви помогнат да ускорите метаболизма си.

Метод №1 Увеличаване на метаболизма чрез диета.

 

1. Яжте често и на малки количества храна през целия ден

Хранете се често и на малки порции през  деня. Големите паузи без храна забавят метаболизма ви и тялото ви влиза в режим на глад.  Докато някои хора са в състояние на отслабнат чрез периодично гладуване, правилният начин е да ядете по-често и да консумирате храната на малки порции. Ако не сте гладни през 3 часа, то по-добре хапнете нещо малко, за да не забавяте метаболизма си. Добър избор за такива храни са: Ниско маслена извара, цитрусови плодове, протеинови барове, ядки и др. 

 

2. Изберете чисти източници на протеин.

Яденето на чист протеин ще ускори вашия метаболизъм, защото тялото ви изразходва повече енергия за храносмилането на протеина. Добър избор на чист протеин са: пилешки гърди, пуешки гърди, риба, белтъци, чиста (без мазнини) телешка кайма.

 

3. Добавяйте подправки към храната си

Лютият червен пипер увеличава количеството изгорени калории в тялото, благодарение на способността си да повиши нивата на адреналин. Едно проучване от японски изследователи установи, че консумирането на лют червен пипер с храна ще увеличи изгарянето на калории с 30 процента. Други подправки, които ще ви помогнат да ускорите метаболизма си са черният пипер, канелата, куркума и др. 

 

 

Метод №2 Увеличете метаболизма си с упражнения.

 

1. Правете поне по 30 минути кардио упражнения всеки ден

Кардио упражненията изгарят калории и поддържат вашия метаболизъм бърз, дори след като приключите. 

 

2. Тренирайте с тежести.

Изграждането на мускули помага за ускоряването на метаболизма ви. Килограма мускули горят по 12 калории на ден,  докато килограм мазнини изгарят по 4 калории на ден. Всяка мускулна клетка, която изградите ще ви помогне да изгорите повече калории и да забързате вашия Метаболизъм. Освен това тренировката с тежести ще ви помогне да изгорите и допълнително калории. 

 

3. Движете се повече.

Колкото повече се движете, толкова по-бърз ще бъде метаболизма ви, така че не изпускайте всяка възможност за движение през целия ден. Например бихте могли да се качите по стълбите, вместо по асансьора, да паркирате колата по-далеч от входа на магазина за хранителните стоки. Да ходите на работа с колело, вместо с колата. 

 

 

Метод №3 Намерете други начини за ускоряване на метаболизма ви.

 

1. Пийте повече вода.

Проучванията показват, че чрез увеличаване на количеството на водата, която пиете, можете също да увеличите  скоростта на метаболизма си с около 40%. Това увеличение може да бъде резултат от опитите на тялото ви да стопли водата, която сте изпили, но причината за увеличението не е ясна.

 

2. Пийте кафе.

Доказано е че кафето ускорява метаболизма ви, заради съдържанието си на кофеин. Едно изследване показва, че пиенето на кафе значително повишава метаболизма както при слаби хора, така и при по-пълни. Имайте предвид, че метаболитните ефекти на кофеина са малки в сравнение с други мерки като упражненията, превишената  консумация  на кофеин може да предизвика нервност, безсъние и други негативни странични ефекти.

 

Свързана статия: 5 лесни съвета за ускоряване на метаболизма ви

 

3. Пийте зелен чай.

Научните изследвания сочат, че зеленият чай и неговият екстракт могат безопасно да повишат термогенезата и да стимулират изгарянето на мазнини, без увеличаването на сърдечния ритъм подобно на други продукти. Зелен чай - Green Tea Extract стимулира тялото да използва мазнините като енергиен източник. Ускорява метаболизма, подобрява състоянието на чревната флора и очите, предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Зеленият чай е идеална добавка към хранителният режим на всеки активен човек.

Екстракт от зелен чай подпомага загубата на мазнини чрез увеличаване на количеството изгорени калории без никакви странични ефекти като има благоприятен ефект върху ставите и бързото възстановяване на мускулите.

 

4. Следвайте здравословен хранителен режим, а не глад.

Гладът драстично ограничава приема на калории, което има отрицателен ефект върху метаболизма ви. Въпреки че ако сте подложени на глад може да свалите килограми в началото, но те ще бъдат веднага качени, като започнете да ядете. Това ще забави вашия метаболизъм. 

 

 

Метод №4 Трябва да познавате и разбирате метаболизма ви.

 

1. Определете какво влияе на метаболизма ви.

Вашият метаболизъм се влияе от множество различни фактори. Има няколко фактора, които можете да контролирате и да се променят, както и някои фактори, които не можете.

 • Възраст - метаболизма намалява с 5% всяко десетилетие, след 40-годишна възраст , отчасти поради намалена мускулна маса
 • Пол - Мъжете обикновено горят калории по-бързо, отколкото при жените, защото те имат повече мускулна тъкан.
 • Ген – можете да имате по-бърз метаболизъм генетично
 • Проблеми с щетовидната жлеза  - хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) могат да забавят или ускорят метаболизма. Говорете с Вашия лекар, ако мислите, че може да имате проблеми с  щитовидната жлеза.
 • Теглото – ако имате повече мускули от колкото мазнини ще имате по-бърз метаболизъм и обратното. 

 

Свързана статия: 5 лесни съвета за ускоряване на метаболизма ви

 


Искате ли да изготвим за Вас персонална тренировъчна програма, да следим развитието Ви и заедно да постигнем желаните от Вас резултати?

 

 

 

Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова Вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма, която е:

 

 • Създадена за вашите цели и възможности
 • В съответствие с вашето тренировъчно ниво
 • Съобразена с начина Ви на живот
 • Съобразена със заболявания ако имате такива
 • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете индивидуална тренировъчна програма съобразена с начина Ви на живот, вашите цели, тренировъчния Ви стаж и свободното време, с което разполагате. Ние може да изготвим специално за Вас тренировъчна програма. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма, на е-мейл info@4fitness.bg или натиснете върху снимката. 

 

Какво ще получите?

 

 • Описание на тренировъчната програма - какво и как да тренирате. Техника на изпълнение на всяко упражнение.
 • Линк към всяко едно упражнение, как се изпълнява, колко серии и повторения.
 • Времето за почивка между сериите и отделните упражнения.
 • Акцент на определени мускулни групи ако е необходимо.
 • Различни тренировъчни методики.
 • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

 


 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.