Колко вода трябва да пием на ден?

Колко вода трябва да пием на ден?

Водата е втората най-важна съставка, след кислорода, която ние трябва да консумираме, за да оцелеем. Хората не могат да оцелеят повече от няколко дни без вода. Нашите тела са 65-70% вода, кръвта ни е 95%, а мозъкът е около 75% вода.

Тъй като голям процент от тялото ни е вода, логично е, че тя (водата) играе голяма роля в това как работи нашето тяло. Водата регулира телесната температура чрез изпотяване, подпомага храносмилането, транспортира хранителни вещества и кислород до клетките, премахва токсините от тялото ни. Всички тези ползи имат много по-решаващи функции.

Смилането на твърди храни зависи от това колко вода имаме в организма. Запекът е често симптом на дехидратация. Повишено количество вода, обикновено елиминира проблемите в нашето тяло. Водата пречиства токсините от тялото. Водата помага на нашите стави да се движат свободно.

Хрущялите намиращи се в краищата на дългите кости и между гръбначните дискове съдържат много вода, която служи като смазка по време на движение на ставата. Болките в ставите обикновено намаляват, когато приемаме повече вода и когато изпълняваме упражнения, чрез които пренасяме кръв към ставите. Водата също така действа като възглавница между вътрешните органи и ги защитава.

Водата играе голяма роля при отслабването. Дехидратацията води до излишък на мазнините в тялото, нисък мускулен тонус и размер, намалява храносмилателната ефективност и функцията на органите, повишена токсичност, ставни и мускулни болки, както и задържане на вода. Водата служи за тонизиране на мускулите и кожата. Водата също така помага на метаболизма на мазнините и това е може би един от най-значимите фактори за отслабването.

Хората губят около 2,5 до 3 литра вода всеки ден. Около 500мл се губи само от дишането. Другите два литра се губят в потта и урината.

Колко вода трябва да се пие на ден?

A не сте активен човек трябва да консумирате около 28 мл вода на килограм телесно тегло. Активен спортист трябва да консумира около 44-46 мл на килограм телесно тегло. Това е около 3,9 до 4 литра, ако сте 85 килограмов атлет. Колкото повече тренирате, толкова повече вода ще трябва да пиете. Не забравяйте да си разпределяте приема на вода еднакво през целия ден.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.