След тренировъчно хранене. Какво и колко?

След тренировъчно хранене. Какво и колко?

За културисти и бодибилдъри, пълните мускули с гликоген, означава по-голям капацитет за работа, по-бързо възстановяване и мускулен растеж. Това е и времето, когато анаболните хормони се освобождават, за да подготвят тялото за процеса на възстановяване.

Храненето след тежка и интензивна тренировка е много важно. От голямо значение е то да е богато на протеини и въглехидрати, без мазнини. Всичко, което ще се консумира в това хранене, ще се използва за възстановяване на мускулите, за покачване на мускулна маса, както и за запълване нивата на гликоген в мускулите, за да се възстановят енергийните запаси и мускулите да са подготвени за следващата тренировка.

За културисти и бодибилдъри, пълните мускули с гликоген, означава по-голям капацитет за работа, по-бързо възстановяване и мускулен растеж. Това е и времето, когато анаболните хормони се освобождават, за да подготвят тялото за процеса на възстановяване.

 

 

Прости въглехидрати!

Веднага след тренировка е добре да приемате прости въглехидрати с висок гликемичен индекс. Целта е нивата на инсулин да бъдат колкото се може по-високи. Повече инсулин ще транспортира повече хранителни вещества в мускула . Инсулинът е пептид - хормон, отделян от задстомашната жлеза. Инсулинът играе централна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в тялото ни чрез регулиране на нивото на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулин в кръвта предизвиква ускорено навлизане на глюкоза и аминокиселини в клетките. 

 

Едни от най-добрите източници на прости въглехидрати за след тренировка са сокът от червена боровинка и грозде, поради високото съдържание на фруктоза. Консумирайте по 1 грам въглехидрати на всеки килограм мускулна маса.  Една чаша сок от грозде съдържа 38 грама въглехидрати ( 155 ккал ) , и чаша червена боровинка - 31 грама въглехидрати ( 115 ккал ). Може също да приемате и други прости въглехидрати с висок гликемичен индекс като стафиди, локум, плодове и др. Но не трябва да съдържат мазнини. 

 

 

Протеинов шейк!

Веднага след тренировка трябва да пиете и суроватъчен протеин, защото той се усвоява много бързо. Доказано е, че синтеза на протеини в мускулите след тренировка се увеличава около 3 пъти , когато се консумира в комбинация от прости въглехидрати.  Прием на протеинов шейк и прости въглехидрати след тренировка ще ви помогнат значително в процеса на възстановяване и изграждане на мускулна маса. 

 

Количеството на протеин, който трябва да приемате след тренировка трябва да е около 0,3 грама на килограм телесно тегло. Ако сте 100 килограма, 30 грама протеин, Ако поради някаква причина не можете да пиете протеин, следващия добър източник е яйчният белтък. 

 

 

Твърда храна след тренировка!

След като вече сте изпили протеиновия шейк и простите въглехидрати, вие се нуждаете от твърда храна до час след тренировка.Източника на протеинови храни след тренировка, трябва да са с ниско съдържание на мазнини, тъй като мазнините забавят усвояването на протеина и въглехидратите. Добър избор са пилешките и пуешките гърди, белтъци, риби с ниско съдържание на мазнини, телешки стекове и др. Внимавайте с млечните продукти като сирене, кисело и прясно мляко, тъй като и те съдържат мазнини. 

 

Освен от качествен протеин, вие се нуждаете и от  комплексни въглехидрати. Такива са овесените ядки, сладките и обикновените картофи, оризът, хлябът. Често трудно трупащите разбират посланието, но често пропускат да изконсумират цялото необходимо количество въглехидрати, за да заредят тялото си с достатъчно гориво за тренировките и да поддържат нивото на мускулния гликоген.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.