Често задавани въпроси за фитнес

Често задавани въпроси за фитнес

 

 

Какво са влакнините?

Влакнините са въглехидрати - полизахариди, които се срещат в някои растения, водорасли и микроорганизми. Има два вида влакнини - неразтворими и разтворими. Неразтворимите влакнини, напр. целулозата, преминават през храносмилателната система почти неусвоени, но стимулират работата й и предотвратяват запека.

Разтворимите влакнини, напр. пектинът, инулинът, бета-глюканите, резистентното нишесте, екстрактът от цвекло и много други, в храносмилателната система образуват разтвори с много висока плътност и по този начин увеличават чувството за засищане; свързват мастните киселини и понижават нивото на "лошия" холестерол; освен това забавят преминаването на храната от стомаха в червата, като по този начи понижават гликемичния индекс на храната.

Влакнините и от двата вида - неразтворими и разтворими, можете да си набавите чрез храната, като консумирате достатъчно количество пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, или под формата на хранителна добавка.

най-горе

Какво са глюкозата и гликозата?

С тези две думи се обозначава едно и също съединение - монозахаридът глюкоза. Глюкозата е един от най-важните източници на енергия за всички човешки клетки, като 1 грам глюкоза има 4 килокалории. Чрез биохимичния процес гликолиза, използвайки глюкозата, тялото ни синтезира АТФ - универсалния молекулен носител на енергия в клетките.

Глюкозата е изключително важна в произвеждането на протеини и мускулна тъкан от тялото, както и на запасни мазнини. От всички тъкани, най-чувствителна на намалено количество глюкоза в кръвта е нервната тъкан, поради което организмът разпределя наличната глюкоза първо към мозъка, а след това - към останалите тъкани и процеси, които имат нужда от глюкоза.

В тялото ни глюкозата се съхранява под формата на въглехидрата гликоген. Глюкозата се продава и като хранителна добавка и се получава чрез ензимно или киселинно разграждане на нишесте.

най-горе

Какво са яйчният протеин, албуминът, овалбуминът?

Обикновено под яйчен протеин се разбира сместта от овалбумин и жълтък, които се намират в яйцето. Овалбумин и албумин са синоними и чрез тези термини се обозначава само белтъка, "бялото на яйцето", но не и жълтъка.

Съотношението на аминокиселините, както в целия яйчен протеин, така и в овалбумина е такова, че организмът ни изцяло ги усвоява. Предимствата на овалбумина са в това, че той не съдържа мазнини, има още по-високо протеиново съдържание от целия яйчен протеин и е с по-ниска енергийна стойност от него.

Поради това много спортисти си набавят значителна част от нужните им белтъчини чрез консумиране на яйчен овалбумин от яйца или от различни хранителни добавки, които го съдържат.

най-горе

Има ли разлика между протеин и белтък?

Няма. Популярен жаргон в залите нарича всяка хранителна смес "протеин", което е неправилно. Повече за "Протеините" можете да прочетете тук

най-горе

Какво е инсулинът?

Инсулинът е пептид - хормон, отделян от задстомашната жлеза. Инсулинът играе централна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в тялото ни чрез регулиране на нивото на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулин в кръвта предизвиква ускорено навлизане на глюкоза и аминокиселини в клетките. Инсулинът не се среща в храните и се използва само след лекарско предписание!

най-горе

Какво са соевият концентрат и соевият изолат?

Соевият изолат се приготвя от соя и е с най-високо съдържание на соев протеин от останалите соеви продукти - над 90%. Най-много соев изолат се използва в хранителната индустрия, но той може да бъде приеман и като самостоятелна храна.

Освен количеството на протеините, които съдържа, важно е да знаете дали соевият изолат, който консумирате, съдържа флавоноиди и ако да - в какви количества. Соевият изолат също се приготвя от соя, но технологията по получаването му е по-проста в сравнение с тази на изолата, а съдържащият се в него соев протеин е в количество от 70 до 90%.

най-горе

Какво е протеиновият хидролизат?

Протеиновият хидролизат е течност (по-рядко - суха прахообразна смес), която се получава от различни протеини (яйчен протеин, соев протеин, млечен протеин и др.). В процеса на получаването на хидролизата, протеините се разграждат чрез ензими до пептиди или аминокиселини. При това разграждане се повишава скоростта, с която тялото ни усвоява съответните протеини.

най-горе

Какво е ZMA?

ZMA е хранителна добавка, която съдържа соли на два минерала - цинк (Zink) и магнезий (Magnesium), необходими за нормалното протичане на повечето процеси в организма.

Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта. Магнезият има антикатаболичен ефект чрез намаляване нивото на кортизола - "стресовия" хормон.

Когато се комбинират двата минерала, се получава мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма - тестостерона и инсулиноподобния фактор на растежа, което води до покачване на силата и времето за възстановяване, като намалява и опасността от травми. Обичайно и двата минерала са под формата на соли - аспартати, тоест те са свързани с L-аспартат.

най-горе

Какво са пептидите?

Пептидите са вещества, изградени от няколко на брой до десетки аминокиселини. В тялото ни се срещат много различни пептиди, които имат отношение към ендокринната регулация и имунитета, например глутатионът, инсулинът и др.

най-горе

Какво са гликомакропептидите (GMP)?

Гликомакропептидите са пептиди, изградени от около 70 аминокиселини и се получават при разграждането на капа-казеинът, който е съставна част на казеина.

Те са много богати на разклонени аминокиселини и имат мощно биологично действие: подтискат апетита, като стимулират отделянето на хормона холецистокинин, който дава сигнал на мозъка за ситост; подтиска развитието на различни вируси и бактерии в храносмилателната система и така подобряват работата й; усилват имунитета и много други.

Тези наистина уникални пептиди се съдържат в различно количество (до 17%) в различни хранителни добавки - обикновено тези, които съдържат суроватъчен протеин. Технологията, по която е изолиран и пречистен суроватъчният протеин пряко се отразява върху количеството гликомакропептиди в него - при използване на йонообменна хроматография, тяхното количество е най-ниско.

най-горе

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.