10-те най-добри храни, богати на витамин Б12

10-те най-добри храни, богати на витамин Б12

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който участва в производството на червени кръвни клетки и функционирането на нервната система. Намира се главно в животинските продукти като млечни храни, месо, риба и яйца.

Дефицитът на витамин В12 може да доведе до световъртеж и анемия. Невропатията, мускулната слабост и проблемите с паметта също могат да бъдат симптоми, свързани с недостига на този витамин.

За да се предпазите от дефицит, влагайте по-често на трапезата си тези 10 храни:

Черен дроб

Черният дроб е изключително хранителен и богат на витамин Б12. Хубаво е да избирате винаги органичен вариант, поради възможното натрупване на отпадъци. Също така не се препоръчва консумацията всеки ден, защото в противен случай може да получите твърде много витамин А и желязо, наред с други неща.

Препоръчителни са пилешките дробчета, телешкият черен дроб и гъши дроб. Черният дроб на треска е с особено високо съдържание на омега-3.

Бременните жени обаче не трябва да ядат твърде много черен дроб, тъй като прекомерният прием на витамин А е свързан с повишен риск от отхвърляне.

Водорасли Нори

Нори е ядливо водорасло от Япония, което спада към червените водорасли. Често се използва за приготвяне на суши, но е популярна добавка и към различни сосове. А ниската калоричност – само около 5 калории на лист, е причина да се добавя към сандвичи, салати и закуски.

Консумацията на приблизително 4 грама изсушено водорасло осигурява половината от дневните ви нужди от витамин Б 12. Не е необходимо дори да ядете много Нори.

Освен това Нори съдържата пълна гама важни хранителни вещества, които могат да подпомогнат психичното ви здраве и цялостното ви благосъстояние.

Миди

Въпреки че мидите могат да се разглеждат като суперхрана, консумацията им не е без риск: те филтрират водата, което означава, че в тях могат да попаднат различни вируси и водорасли. Някои водорасли произвеждат токсини, които дори могат да причинят отравяне. Ето защо е важно да ядете миди от магазина, а не такива, които сами сте събрали.

 

Сардини

Тази риба е кръстена на италианския остров Сардиния, където този вид е бил открит в големи количества в миналото. Сардините са много питателни. Те са в началото на хранителната верига и следователно съдържат малко тежки метали. Обикновено се консумират със скелета, което ги прави добър източник на калций.

Често консервираните сардини са със слънчогледово масло. Препоръчваме ви обаче да се спрете на варианта във вода, за да поддържате благоприятен баланс на омега 3 и 6.

Сардините са чудесен източник на витамин В 12, но ще ви заредят с още много други витамини, минерали и протеини.

Скумрия

Тази риба съдържа най-много мазнини след змиорката от всички обичайно консумирани риби. Има приятен вкус и засища задоволително. Може да се приготвя по десетки начини, поради което е особено популярна.

Прясната скумрия става много вкусна пържена и се приготвя бързо. Комбинирайте я с голяма салата и трудно ще намерите по-вкусен обяд. Пушената или задушена скумрия е вкусна в салата или дори като пълнеж на сандвичи. Тъй като има силен, присъстващ вкус, се комбинира добре с малко по-меки вкусове и съставки. Дори не е необходимо да я овкусявате предварително.

Наред с това скумрията е богата на много витамини, сред които и витамин В12.

Херинга

Това е риба, разпространена в моретата на Северното полукълбо. Тя обаче може да съдържа херингов червей, който уврежда човешкия стомах. За да се предотврати това, херингата трябва да е замразена преди консумация. Солената херинга е най-известна. Предимството на суровата риба е, че хранителните вещества са оптимално запазени.

От всички витамини херингата е богата най-много на витамин В 12. Тя обаче изобилства от минерали и протеини.

 

Пъстърва

Пъстървата е близък роднина на сьомгата, но тя може да предложи повече от витамин В12. Освен това съдържа различни други витамини, особено А и Д, аминокиселини, микроелементи и минерали.

Говеждо месо

В 100 грама от него има 5 микрограма витамин В12, което означава, че не е за пренебрегване при дефицит. Говеждото месо се характеризира не само с високо съдържание на витамин В 12 обаче. То ще ви осигури цял набор от други полезни вещества.

Заешко месо

В 100 грама заешко месо има 10 микрограма витамин В12, което е почти четири повече от дневната нужда. Въпреки че не всеки го харесва, високите нива на този витамин го превръщат в отлична храна за хората с недостиг.

Заешкото месо също така е постно и с малко калории. Това пък означава, че можете да го хапвате и когато сте на диета.

 

Извара

Изварата е чудесен заместител на сиренето и много по-здравословна негова алтернатива. Тя е с ниско съдържание на мазнини и калории, но пък изобилства от протеини. Също така съдържа 2 микрограма витамин Б 12 на 100 грама и още куп витамини и минерали. А най-хубавото е, че можете да я хапвате по безброй начини.

За съжаление човешкият организъм не може да си набавя сам витамин В12, поради което е важно да хапвате повече от храните по-горе. Но ако все пак не можете да си набавяте този важен витамин с храната, може да си вземете хранителна добавка с витамин Б12 на страхотна цена от нашия онлайн магазин.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.