Статии

Сортирай по: Най-нови | Най-четени | Най-коментирани
Трябва ли да се пият аминокиселини, ако се пие протеин на прах?

Много хора си задават въпроса, след като аминокиселините са градивни елементи на протеините, трябва ли да се приемат допълнително аминокиселини, ако вече пиете протеин напрах. В тази статия ще научите какво са аминокиселините и протеините и дали е необходимо да се комбинират двете неща, за да имате по-добри резултати.

Храни, богати на минерала желязо. Дневен прием и симптоми при дефицит

Желязото е вид минерал, който изпълнява редица важни функции в човешкия организъм. Основната му роля е свързана с преноса на кислород, като част от червените кръвни клетки. Минералът принадлежи към групата на есенциалните микроелементи, което означава, че тялото не може да го произвежда и трябва да бъде набавян отвън, чрез храната или хранителни добавки.

Храни, богати на витамин Д, ползи и препоръчителни дневни дози

Знаете ли каква е функцията на витамините в нашето тяло. Кои са храните богати на тях? Какви са примерните дневни дози и какво се случва ако имаме липса на някой витамин? В тази статия ще научите кои са най-богатите на витамин Д храни, кои са ползите за здравето от приема на витамин Д, до какво води недостигът на витамин Д, и какви са дневните препоръчителни дози.

Храни богати на протеини. Ползи от приема на аминокиселини и протеини

Протеините, наричани още белтъчини, са едни от най-важните биологични елементи за оптималното развитие, растеж и възстановяване на човешкото тяло. Тези основни градивни компоненти участват в строежа на всяка една клетка, тъкан и орган и играят важна роля в почти всяка една реакция и метаболитен процес в организма.

Храни, богати на минерала цинк

Цинкът е вид минерал, който изпълнява важна роля за цялостното здраве на организма. Той участва в строежа на над 300 ензима и служи като ключов елемент в редица биохимични реакции и метаболитни процеси.