Дефицит на витамин А – причини и симптоми

Дефицит на витамин А – причини и симптоми

Може би всеки от вас е чувал за витамин А. Но дали всеки знае какви са функциите на този важен витамин, в кои храни се съдържа, какви са причините и симптомите за дефицит. Ако прочетете тази статия ще знаете всичко за витамин А и какви храни трябва да консумирате, за да не стигате до дефицит на този мощен антиоксидант.

Витамин А, известен още като ретинол, е мастноразтворим витамин, който изпълнява редица важни функции в организма. Микроелементът е отговорен за зрителното здраве, за поддържането на силна имунна система, за протичането на нормални репродуктивни процеси, както и за добрия вид и еластичност на кожата. Наред с витамините Е и С, витамин А се нарежда сред най-мощните антиоксиданти в природата.  

Витамин А може да бъде набавен от някои хранителни източници, както и под формата на хранителни добавки. В храните, микронутриентът се среща под две основни форми - предварително формиран витамин А (ретинол) и провитамин А (бета-каротин). Ретинолът се среща в храните от животински произход, като мазната риба, месото, яйца и млечните продукти. Каротинът, от своя страна, е характерен за растителните представители със жълт, оранжев и червен цвят.

Предварително формираният витамин А се абсорбира директно от тялото, докато провитамин А преминава през черния дроб, където бива превърнат в ретинол и транспортиран до клетките, тъканите и органите. Обикновено, за да произведе 1 част ретинол, тялото има нужда от около 2.5 - 3 части провитамин А.

За съжаление, много хора днес страдат от дефицит на витамин А, било то поради липсата на разнообразно и добре балансирано меню, нездравословен начин на живот и наличието на затлъстяване. Именно поради тази причина, експертите препоръчват суплементиране с витамин А под формата на хранителна добавка.

 

 

Причини, които водят до дефицит на витамин А

Дефицитът на витамин А може да се дължи на различни фактори, като недостатъчен прием, малабсорбция в стомашно-чревния тракт, чернодробни нарушения и други. Когато недостигът е на лице, обикновено се наблюдава влошаване на имунитета, понижена хематопоеза (производство на червени кръвни клетки), наличието на кожни обриви, както и зрителни дефекти, като нощна (кокоша) слепота и ксерофталмия (очна сухота).

Недостигът на витамин А се разделя на два основни вида - първичен и вторичен. Първичният дефицит на витамин А обикновено се дължи на недостатъчен прием, в това число поради бедно на микронутриента меню и липса на хранителни добавки. Вторичният дефицит на витамина, от своя страна, се наблюдава вследствие на малабсорбция в червата, както и на диета бедна на плодове и зеленчуци с червен, оранжев, зелен и жълт цвят.

 

 • Липса на адекватен дневен прием на витамин А
 • Бедна на плодове, зеленчуци и протеини диета
 • Нарушена абсорбция, транспорт и складиране в тялото
 • Заболявания, като цьолиакия, панкреатична недостатъчност, хронична диария и цироза

 

Свързана статия: Необходим дневен прием на витамини. Предозиране

 

Какви са симптомите на дефицит на витамин А?

В повечето случаи на дефицит на витамин А се наблюдават нарушена адаптация на очите към тъмнината (кокоша слепота); ксерофталмия, която е резултат от кератинизация на очите и липса на сълзене; пенести петна, съставени от епителни остатъци и секрети върху конюнктивата (петна на Бито); и кератомалация, която се характеризира със замъгляване и омекотяване на роговицата на окото.

В допълнение, недостигът на витамин А може да доведе до кератинизация на кожата, както и до втвърдяване на лигавиците в дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните канали. Също така може да се наблюдава изсушаване и лющене на фоликулите на кожата, зачестяване на респираторните инфекции и понижени защитни механизми на тялото.

 

 • Проблеми с очите - Очните проблеми, като сухота и кокоша слепота, са сред най-известните признаци, свързани с дефицит на витамин А. В крайни случаи липсата на достатъчно витамин А може да доведе до загиване на роговицата и пълна слепота;
 • Суха кожа и акне - Витамин А е важен за синтеза и възстановяването на клетките на кожата. Също така микроелементът помага в борбата с кожните възпаления и акнето;
 • Безплодие - Витамин А е жизнено важен за мъжкото и женското възпроизводството, както и за правилното развитие на плода. Ако имате проблеми със зачеването, дефицитът на витамин А може да е една от причините за това;
 • Инфекции и боледуване - Честите инфекции, особено в областта на гърлото и гърдите, могат да бъдат признак на недостиг на витамин А. Добавките с витамин А, в този случай, са особено полезни;
 • Бавно заздравяване на раните - Раните, които не зарастват добре и достатъчно бързо след нараняване, могат да бъдат свързани с дефицит на витамин А. Причината за това е свързана с факта, че витамин А промотира синтеза на колаген - важен компонент на здравата кожа;

 

 

Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин А?

Препоръчителният дневен прием на витамин А (ретинол) е 3000 IU (900 мкг) за мъжете и 2300 IU (700 мкг) за жените. При бременните, дневната доза е 2500 IU (770 мкг), докато при кърмачките - 4300 IU (1300 мкг). Учените са установили, че поносимата максимална дневна доза на витамин А (под формата на ретинол) е 10000 IU или 3000 мкг, докато тази на провитамин А (под формата на бета-каротин) - 20000 - 25000 IU.

Имайте предвид, че при наличието на дефицит на витамин А, както и свързаните с него патологични състояния, дневната доза може да е по-висока. За най-добри резултати, потърсете съвет от специалист.

 

 • Мъже - 3000 IU (900 мкг)
 • Жени - 2300 IU (700 мкг)
 • Бременни - 2500 IU (770 мкг)
 • Кърмещи - 4300 IU (1300 мкг)

 

Как да се предпазим от дефицит на витамин А?

За да се предпазите от дефицит на витамин А е добре да консумирате разнообразна и балансирана диета, богата на мазна риба, яйца, тъмнозелени листни зеленчуци, плодове с оранжев, червен и жълт цвят (моркови, папая, тиква, портокали) и обогатени с витамин А храни, като мляко и зърнени закуски. Каротеноидите, които се намират в растителните храни, се усвояват много по-добре, когато се приемат в комбинация с мазнини.

Наред с целесъобразното хранене и здравословния начин на живот, специалистите препоръчват и приема на хранителни добавки с витамин А. Това важи в пълна сила за тези от вас, които попадат в рисковите групи от развитие на недостиг на витамин А. Преди да пристъпите към покупката на добавка с витамин А обаче, е добре да вземете под внимание няколко важни фактора:

 

 • Пазарувайте само от надеждни и сигурни магазини, с проверени хранителни добавки и доказан произход
 • Изберете разфасовка и дози, които отговарят на вашите лични нужди
 • Не приемайте добавки с витамин A повече от 3 последователни месеца, без да направите почивка
 • Бременните жени не бива да превишават препоръчителната дневна доза, тъй като това може да навреди на плода
 • Преди да преминете към прием на добавка с витамин А е добре да се консултирате със специалист и да се съобразите с вашите индивидуални нужди

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.