Как да си изберем мас гейнър за покачване на маса?

Как да си изберем мас гейнър за покачване на маса?

Когато става дума за покачване на мускулна маса, калорийният излишък е от голямо значение. Освен чрез храната, която ядем, можем да си набавим необходимите калории чрез т.нар. мас гейнъри. На пазара се предлагат много видове гейнъри за покачване на тегло. В тази статия ще научите какво представляват мас гейнърите, за какво се използват, какво да гледате когато си избирате продукт за покачване на маса и кога и как се приемат.

Фактът, че четете тази статия подсказва, че се занимавате активно с вдигане на тежести и желаете да подпомогнете покачването на телесна маса. Може би дори вече сте опитали няколко продукта, но резултатите не са били особено задоволителни. Каквито и да са личните ви обстоятелства и нужди, преди да преминете към покупка на mass gainer, е силно препоръчително да се информирате добре. По този начин ще си спестите време, средства и излишни главоболия.

Всеки фитнес ентусиаст знае, че за да натрупа мускулна маса, сила и издръжливост, трябва да увеличи дневния прием на калории над поддържащите нива. По този начин осигурявате на тялото достатъчно протеини, въглехидрати и мазнини за изграждане на нова мускулна тъкан и възстановяване след усилена тренировка. С течение на времето, нужното количеството калории ще нараства, което означава, че ще трябва да приемате все повече храна.

Както сигурно се досещате, увеличаването на порциите си има своите граници и в един момент просто се оказва нерентабилно. Повече време прекарано в кухнята и постоянна тежест в стомаха са само част от негативите, свързани с увеличения прием на храна. Да не говорим, че колкото повече храна внасяте в тялото си, толкова повече калории ще изразходвате за процесите на храносмилане и усвояване. Ето защо, в подобни случаи специалистите препоръчват приема на мас гейнъри.

 

 

Какво представляват мас гейнърите?

В най-общи линии, мас гейнърите са фитнес добавки, предназначени за увеличаване на телесното тегло. Те съдържат комбинация от протеини, въглехидрати и мазнини, необходими за изграждане на мускулна маса и наддаване на тегло. Основната цел на т.н. mass gainers е да увеличат дневния прием на калории, така че да подпомогнат покачването на маса, като в същото време осигуряват нужните на тялото вещества за поддръжка и възстановяване.

Когато целта е покачване на обща маса, оптималното съотношение на въглехидратите спрямо протеините е 3 : 1 до 2 : 1. При съотношение 3 : 1 например, една доза от мас гейнъра би съдържала около 90 грама въглехидрати и 30 грама протеини. Имайте предвид, че прекалено високите количества въглехидрати в една доза (200 - 300 гр.) са противопоказни, тъй като тялото не може да се справи с тяхното усвояване. За най-добри резултати, не надвишавайте 30 грама протеин и 100 грама въглехидрати на доза.

По правило, колкото по-качествен е мас гейнърът, толкова по-чисти са съставките му и по-добри са въглехидратите в него. По-евтините mass gainers използват глюкоза или декстроза - прости захари, които покачват нивата на инсулин прекалено бързо и водят до прекомерно натрупване на мазнини. Premium мас гейнърите, от друга страна, съдържат малтодекстрин - полизахарид, който се счита за по-стабилен и равномерен източник на енергия.

 

 

Kаква е разликата между т.н. mass gainers?

За никой не е тайна, че на пазара за фитнес добавки съществува огромно разнообразие от продукти, с различно качество, съставки и начин на обработка. Мас гейнърите не са изключение от този факт. Подобно на протеините на прах, аминокиселините, креатина и всички останали спортни суплементи, мас гейнърите се различават по качество, съотношение и чистота на съставките.

Както вече споменахме, по-качествените mass gainers предлагат въглехидрати под формата на малтодекстрин, докато по-евтините продукти съдържат основно декстроза. Също така, в състава на premium добавките за покачване на маса влизат и други ценни елементи, като фибри, храносмилателни ензими, есенциални мазнини и креатин монохидрат.

За най-добри резултати, избирайте висококачествени продукти от доказани марки и надеждни дистрибутори. По този начин ще си осигурите най-добра възвръщаемост на инвестираните средства, време и усилия във фитнес залата. В крайна сметка, целта ви е да постигнете максимална маса за оптимално кратко време, без това да повлияе отрицателно на здравословното ви състояние.

 

Свързана статия: Хранителни добавки съдържащи въглехидрати за мускулна маса и възстановяване

 

Какво да гледаме когато си купуваме мас гейнър?

Преди да пристъпите към покупка на мас гейнър е добре да се информирате обстойно за продуктите, които се предлагат на нашия пазар, така че да направите най-добрия избор, според вашите индивидуални нужди. Ако трябва да следвате едно основно правило тук, то би било да си вземете premium продукт, който не само ще ви предложи най-доброто съотношение на въглехидратите спрямо протеините, но и ще ви осигури съставки от най-високо качество. По този начин ще можете да се радвате на отлични резултати, без нежелани странични ефекти, като прекомерно затлъстяване или покачване на кръвната захар.

 

Ето някои основни моменти, които е добре да вземете под внимание, преди да закупите мас гейнър:

 • Мас гейнърите от по-нисък клас съдържат предимно прости захари, като глюкоза или десктроза, докато продуктите от по-висок клас включват основно малтодекстрин за по-стабилен приток на енергия. Честата употреба на прости захариди може да доведе до покачване на инсулина, инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2; 
 • По-евтините mass gainers използват нискокачествени протеини като соев, оризов или суроватъчен протеин концентрат. По-качествените гейнър продукти осигуряват суроватъчен протеин изолат, хидролизат, казеин или млечен протеин. Придържайте се към гейнъри, които предлагат суроватъчен протеин изолат или хидролизат; 
 • Много важно е да обърнете внимание и на съотношението въглехидрати спрямо протеини. Мас гейнърите от по-висок клас предлагат съотношение въглехидрати към протеини от порядъка на 2 : 1 до 4 : 1. За най-добри резултати изберете продукт, който ще ви даде съотношение около 3 : 1 въглехидрати към протеини за доза. Стремете се да не надвишавате 100 гр. въглехидрати и 30 гр. протеини на доза; 
 • От голямо значение са и допълнителните съставки. Продуктите на по-добрите марки ще ви предложат фибри, храносмилателни ензими, витамини, минерали, полезни мазнини, креатин и други нутриенти за още по-ефикасно покачване на маса, по-добро храносмилане и по-бързо възстановяване след тежка тренировка;
 • И не на последно място, обърнете специално внимание и на количеството захар в доза. Колкото по-малко захар има, толкова по-добре.

 

Кога и как да приемаме мас гейнърите?

Правилният прием на мас гейнърите е също толкова важен, колкото е важно и качеството им. Основната цел от консумацията на този вид хранителна добавка е да набавите на тялото си нужните калории и макронутриенти, така че да постигнете оптимален растеж и навременно възстановяване. Ето защо, броят и количеството на дневните дози трябва да бъде съобразен с вашите индивидуални нужди и фитнес цели.

За най-добри резултати е препоръчително да разделите дневното количество на 2 - 3 равни дози. Например, първата доза сутрин, втората доза на между обяда и вечерята и третата доза след тренировка. Както вече споменахме, важно е да не превишавате 90 - 100 грама въглехидрати и 20 - 30 грама протеини на доза. Така ще осигурите на тялото и мускулите си необходимите за растежа им вещества, без да се притеснявате от храносмилателни проблеми.

 

 

Препоръчани хранителни добавки

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.