Как фитнес иновациите променят спортуването за здраве

Как фитнес иновациите променят спортуването за здраве

Грижата за здравето и външния вид става все по-актуална през последните години и все повече хора започват да спортуват или спазват различни хранителни режими. Ходенето във фитнес залите може и да се окаже временно затруднено поради по-сериозните мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус. Това обаче прави спортуването още по-важно, защото подобни вируси атакуват по-успешно хора със здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, наднормено тегло и др.

 

“Добрата новина е, че днес има все повече начини да се поддържаме във форма дори и в домашна обстановка или в парка, съобразявайки се с това ограничение, както и със спецификите на начина си на живот и свободното си времето. През последните месеци в този сегмент навлизат редица иновации – от носими джаджи и други фитнес технологии, до нови хранителни добавки и нови методи за трениране. Постоянството и мотивацията си остават най-важните фактори за успех, но когато хранителният режим и тренировките се комбинират с подходящите хранителни добавки, крайната цел става доста по-лесно постижима” – споделя Венцислав Михов от екипа на 4Fitness Shop. Той обобщава най-новите тенденции в областта на фитнес тренировките и хранителните добавки през тази година. Ето кои са те:

 

 

Модерните технологични джаджи за фитнес

 

 

Модерните технологични джаджи като смарт часовниците, фитнес гривните и мониторите за проследяване на сърдечния ритъм стават все по-актуални сред спортуващите хора и последователите на здравословния начин на живот. Тези устройства не само могат да допринесат за постигането на поставените фитнес цели, а и притежават голям брой допълнителни функционалности, улесняващи комуникацията и доброто прекарване през свободното време като възможност за провеждане на разговори и слушане на музика.

 

 

Високо интензивни интервални тренировки (HIIT)

 

 

Наред с модерните технологични джаджи, сред спортуващите стават все по-популярни високо интензивните интервални тренировки като таебо, бокс или кикбокс, при които се изгарят голямо количество мазнини. Те се приемат за изключително ефикасни, защото при тях се редуват упражнения с висок и нисък интензитет или такива с висок интензитет и кратки периоди на почивка. По този начин тялото превключва между анаеробен и аеробен режим, като създава благоприятна среда за топене на мазнини и изграждане на мускулна маса.

 

Сертифицираните фитнес инструктори стават все по-търсени

 

Наред с високо интензивните интервални тренировки нараства търсенето и на тренировките със свободни тежести, персоналните тренировки, както и тези с телесно тегло – Body Weight Training. Ролята на сертифицираните фитнес инструктори се увеличава, особено при фитнес програмите за възрастни и за хора със здравословни проблеми.

 

Тенденции при хранителните добавки

 

Модерните напоследък тренировки се съчетават с режим и приемането на хранителни добавки, които допринасят за поддържането на добро здраве и оптимално тегло.

 

Колаген

 

Като хранителна добавка, колагенът се получава от риба, мембрана от яйчени черупки или различни животински източници. Той обикновено се използва при състояния, свързани с болки в ставите и за поддържане здравето на кожата.

 

Медицински гъби

 

Лечебните гъби като рейши и кордицепс имат терапевтичен ефект при всякакъв вид заболявания. Като хранителни добавки те имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. В същото време успешно възстановяват отслабнал имунитет и премахват вредните свободни радикали.

 

Хранителни добавки с отслабващ ефект

 

Добри ефекти при управлението на телесното тегло постигат хранителните добавки Канабидиол (CBD) и Medium-chain triglycerides (MCT), както и пребиотиците инулин, фруктоолигозахариди (FOS), галактоолигозахарид (GOS) и бета-глюкани. Берберинът също помага при загуба на тегло, като намалява инсулиновата резистентност, увеличава митохондриите в мускулните клетки, както и кафявата (добрата) мазнина в човешкото тяло.

 

При проблеми със съня

 

За добър сън се препоръчват добавки като мелатонин, някои ботанически билки, l-теанин и магнезий. А за добро настроение, повишена енергия и засилен метаболизъм специалистите препоръчват прием на шафран.

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.