Трябва ли да се пият аминокиселини, ако се пие протеин на прах?

Трябва ли да се пият аминокиселини, ако се пие протеин на прах?

Много хора си задават въпроса, след като аминокиселините са градивни елементи на протеините, трябва ли да се приемат допълнително аминокиселини, ако вече пиете протеин напрах. В тази статия ще научите какво са аминокиселините и протеините и дали е необходимо да се комбинират двете неща, за да имате по-добри резултати.

Всеки от вас, който се занимава активно с фитнес и желае да постигне задоволителни резултати, е чувал за аминокиселините и протеините на прах. Всъщност, наред с креатина, тези хранителни добавки са едни от най-известните в средите на любителския и професионален спорт. Още по-интересното е, че те се считат за безвредни и са одобрени за ползване от Световната антидопингова агенция.

Вероятно, за по-напредналите фитнес любители не е тайна, че аминокиселините са градивните елементи на протеините. С други думи, протеиновите фитнес добавки на прах съдържат в себе си аминокиселини. Броят, видът и функциите на тези аминокиселини са различни при различните протеинови добавки, като зависят най-вече от вида на протеина и процентното му съдържание.

Но тогава изниква един от най-често задаваните въпроси сред занимаващите се активно с фитнес и вдигане на тежести - трябва ли да се пият аминокиселини ако се пие протеин на прах? В тази статия ще отговорим именно на този въпрос, но нека преди това научим малко повече за аминокиселините и протеините на прах.

 

 

Какво са аминокиселините?

Човешкото тяло са изградени от 20 различни аминокиселини. Тези аминокиселини са групирани в различни по форма и вид протеини, които изпълняват важни телесни функции. Протеините влизат в състава на почти всички ензими, хормони и антитела и участват в строежа на всяка една клетка, тъкан и орган.

Девет от тези аминокиселини се считат за незаменими (есенциални), което означава, че те не могат да се синтезират в тялото и трябва да се набавят отвън, чрез диетата или под формата на хранителни добавки. Такива са аминокиселините валин, левцин, изолевцин, лизин, триптофан, хистидин, метионин, фенилаланин и треонин.

Първите три от тях - левцин, изолевцин и валин са известни още като верижно-разклонени аминокиселини (BCAA). Те се срещат най-вече в храните от животински произход, като мляко, яйца и месо, както и под формата на хранителни добавки. BCAA оказват най-добър ефект в растежа на мускулна маса, повишаването на силата и ускоряването на възстановителните процеси след тежка тренировка.

Останалите 11 аминокиселини - аргинин, цистеин, глутамин, аспарагин, глицин, тирозин, аланин, пролин, серин, аспарагинова киселина и глутаминова киселина, са познати като заменими (неесенциални) аминокиселини, което означава, че те могат да бъдат произвеждани в човешкото тяло. И все пак, за най-добри резултати е добре да си ги набавяме отвън, подобно на незаменимите аминокиселини.

Когато купувате фитнес добавки с аминокиселини, уверете се че те съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, в това число и трите верижно-разклонени - валин, левцин и изолевцин. В нашия онлайн магазин 4Fitness Shop, може да намерите много качествени есенциални аминокиселини на много достъпни цени.

 

 

Какво представлява протеинът на прах?

Протеинът на прах е може би най-популярната и най-използвана фитнес добавка в света. Добавката представлява концентриран източник на протеини и е идеална за набавянето на необходимото количество белтъчини, без излишни мазнини и въглехидрати. Протеинът на прах трябва да присъства в менюто на всеки, който желае да постигне максимални анаболни резултати за оптимално кратко време.

На пазара за фитнес добавки се предлагат различни видове протеини на прах, като соев, яйчен, грахов, телешки, млечен, яйчен и суроватъчен протеин. Когато става въпрос за оптимален растеж на мускулна маса, максимално повишаване на издръжливостта и светкавично възстановяване след усилена тренировка, първото място безспорно се заема от суроватката на прах.

Суроватъчният протеин на прах се предлага под 3 основни форми, като разликата между различните видове се изразява най-вече в процентното съдържание на протеини, както и в начина на обработка.

 

Трите основни вида суроватъчен протеин на прах биват:

 • Суроватъчен протеин изолат - тази форма се състои от поне 90% протеини и е идеална за бърз мускулен синтез и покачване на чиста мускулна маса;
 • Суроватъчен протеин концентрат - състои от поне 70 - 80% протеини, в комбинация с малки количества захариди и мазнини. Идеален е за бързо покачване на обща маса, включително мускулна;
 • Суроватъчен протеин хидролизат - тази форма суроватка на прах е частично разградена с помощта на хранителни ензими, за да се осигури оптимално бързо усвояване от тялото. Идеален е за максимално бърз синтез и покачване на мускулна маса, но е малко по-скъп от останалите.

 

Свързана статия: Каква е разликата между животински и растителни протеини?

 

Трябва ли да се пият аминокиселини ако се пие протеин на прах?

И така, ето че стигнахме и до основния въпрос, а именно трябва ли да се пият аминокиселини ако се пие протеин на прах? Тук, повечето запалени фитнес маниаци биха отговорили с категорично “Да!”, и няма да са далеч от истината. И все пак, отговорът на този въпрос зависи от това до каква степен и колко бързо желаете да пожънете резултати от положения във фитнес залата труд.

Ако желаете максимални резултати за оптимално кратко време, то едновременният прием на аминокиселини с протеин на прах е задължително. Дори още повече - експертите в сферата на фитнеса и бодибилдинга препоръчват смесен прием на двете добавки не само след тренировка, но и преди това. По този начин ще осигурите на мускулите необходимата сила и издръжливост за предстоящата тренировка и оптималното им възстановяване и растеж, след нея.

Независимо какъв протеин на прах приемате, комбинацията му с аминокиселини ще ви даде най-добрата възвръщаемост на инвестираното време, средства и усилия във фитнес залата. За най-добри резултати, приемайте 1 - 2 часа преди тренировка и до 15 - 45 минути след тренировка. Максималното дневно количество протеини на прах и аминокиселини е до 2 грама на килограм телесно тегло. Запознайте се добре с препоръките на производителя преди употреба или говорете със специалист.

 

 

Какви са ползите от едновременния прием на аминокиселини и протеин на прах?

Сами по себе си, протеините на прах и аминокиселините имат доказан ефект при растежа на мускулна маса, повишаването на силата и ускоряването на процесите на възстановяване след усилена тренировка. Когато бъдат комбинирани, ефектът от двете добавки става синергичен, което води до още по-задоволителни, по-бързи и по-видими резултати.

Освен това, по този начин осигурявате на мускулите по-продължителен и по-стабилен източник на протеини, който продължава дълго след тренировката. Причината за това е фактът, че аминокиселините се асимилират много по-бързо от мускулите, докато протеините трябва да се разградят до съставните им части, преди да бъдат транспортирани до мускулните клетки.

 

Сред най-изявените ползи, от едновременния прием на аминокиселини с протеин на прах, се нареждат:

 • Максимално увеличаване на мускулната маса за оптимално кратко време
 • По-продължителен и стабилен приток на протеини през целия ден
 • Оптимално понижаване на болката в мускулите и умората
 • Максимално повишаване на силата, енергията и издръжливостта
 • Оптимално бързо възстановяване след усилена тренировка

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.