Жени и приемането на креатин. Въпроси и отговори

Жени и приемането на креатин. Въпроси и отговори

Трябва ли жените да пият креатин? Какви са предимствата за жените, от какво количество се нуждаят и кой вид е дай-добър? Отговори на тези и много други въпроси....

 

Креатинът е най-често използванага хранителна добавки за покачване на мускулна маса. Основната му функция е увеличаване на енергията, което от своя страна води до увеличаване на мускулната маса и издръжливостта.

Ние знаем, че всеки, който тепърва ще пие креатин задава много въпроси. В тази статия ще отговорим на най-често задаваните въпроси на жените преди да пият креатин. 

 

Креатин за жени – 8 Често задавани въпроси

 

1. Могат ли жените да пият креатин?

Разбира се! Креатинът ще ви тонизира и ще ви помогне в борбата с мазнините. Креатинът е перфектна добавка за активни и атлетични жени.

2. Какъв вид креатин трябва да използвам?

Има много видове креатин и затова е трудно да се вземе решение кой точно трябва да пием. Ако сте начинаещ и до сега не сте използвали креатин, ние ви препоръчваме да започнете с креатин монохидрат, тъй като той е най-използвания и най-изследвания вид. В тази статия може да прочетете за повечето видове креатин.

3. Колко време трябва да приемам креатин?

Това е относително. Някои хора пият креатин 2-3 месеца и след това почиват поне месец. Други път не го спират изобщо. Няма научни изследвания, които доказват, че постоянната употреба на креатин има странични ефекти. Хубаво е когато приемате креатин да пиете доста вода, за да не натоварвате бъбреците.

 

 

4. Трябва ли да се прави зареждаща фаза при креатин?

Когато креатин монохидрат за първи път става популярна спортна добавка, много производители препоръчвали да се прави зареждаща фаза от 5-7 дни, за да наситите вашите мускули с креатин като по този начин ускорявате резултатите.

Тази теория не е доказана, във всички научни изследвания и днес повечето производители смятат, че можете просто да приемате 5-10гр креатин монохидрат дневно.

Ако решите да правите зареждаща фаза с креатин монохидрат по-долу ще видите два варианта:

Четири седмичен цикъл

 • Седмица 1 – зареждаша фаза - 20 грама на ден (4 пъти х 5гр).

 • Седмица 2-4 - поддържаща фаза, 5-10 грама на ден

 • Седмици 5-8 – почивка, без креатин

Девет седмичен цикъл

 • Седмица 1 - зареждаша фаза - 20 грама на ден (4 пъти х 5гр).

 • Седмица 2-7 - поддържаща фаза, 5-10 грама на ден

 • Седмици 8-9 - почивка, без креатин   

5. От колко креатин се нуждаем?

След като нивата ви на мускулен креатин се запълнят вие се нуждаете от 3-4 грама креатин на ден. Много често може да видите, че се препоръчва да се приема 2 пъти по 5 грама, но това е повече от необходимия прием, необходим за поддържане.

6. Кога да използваме креатин?

Най-добре пийте една доза креатин 30-40 минути преди тренировка и една доза веднага след тренировка. В дните, които не тренирате пийте по една доза сутрин със закуската.

 

 

7. Трябва ли да пием креатин в дните, в които не тренираме?

Да, можете да използвате креатин в нетренировъчни дни - това помага за поддържането на нивото на креатина в мускулите. Ние препоръчвам в нетренировъчни дни да се пие сутринта . Що се отнася до доза, 3-4 грама е достатъчна.

8. Могат ли бременни жени да пият креатин?

Това е въпрос, на който трябва да отговори лекар . По време на бременността, жената трябва да се консултира със своя лекар преди да приема някаква нова добавка.

 

 

Изпочници

1. Burke, L., Cort, M., Cox, G., Crawford, R., Desbrow, B., Farthing, L., Minehan, M., Shaw, N. & Warnes, O. (2006). Supplements and sports foods. In L. Burke & V. Deakin. (Eds.). Clinical sports nutrition (3rd ed.). (p. 485-579). NSW, Australia: McGraw Hill.

2. https://www.muscleandstrength.com/

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.