Фитнес съвети за красиво женско тяло

Фитнес съвети за красиво женско тяло

Здравейте приятели на 4fitness.bg. В тази статия искаме да обърнем внимание на дамите, които ходят на фитнес, да получат адекватна информация за това как да тренират и как да се хранят правилно, за да получат желаните резултати, а защо не и да ги надминат. 

Има много трениращи дами във фитнесите, но голяма част от тях са неинформирани. Не изпълняват упражненията правилно, не комбинират правилно мускулните групи и т.н. По-долу ще видите списък с най-често срещаните грешки, които правят дамите във фитнеса и при храненето.

 

Фитнес съвет номер 1 – Не следвайте тъплата

 

Във фитнес средите се носят митове за изгарянето на мазнините. Първият мит е, че жените трябва да правят сутрин на гладно кардио, за да изгорят мазнините. Имаше написано едно ревю от Brat Schoenfeld, озаглавено „Дали кардиото след гладуване през нощта ще ускори изгарянето на мазнините“. В него се посочва, че няма доказателства в подкрепа на това, че правейки кардио на празен стомах, ще помогне за изгаряне на повече мазнини. 

 

Теорията е, че запасите от гликоген са изчерпани през нощта и че изгарянето на мазнини е по-лесно когато гликогена е изчерпан. Brat Schoenfeld е написал също във въпросното ревю, че „човешкото тяло е много динамично и постоянно регулира използването на мазнини за гориво. Изгарянето на мазнини трябва да се разглежда в течение на дни, а не на часове.“

 

 

В подкрепа на факта, че храната преди кардио не спира окислението на мазнини, изследователи са направили проучване как консумацията на въглехидрати преди и по време на тренировка влияе на изгарянето на мазнини. Изследването е направено на четири различни групи от хора. 

 

Група 1: Приемали са плацебо преди и по-време на тренировка
Група 2: Приемали са плацебо 30 минути преди тренировка и след това са консумирали въглехидратна напитка на всеки 15 минути по време на упражненията
Група 3: Приемали са въглехидратна напитка 30 минути преди тренировка и след това плацебо по време на упражненията.
Група 4: Приемали въглехидратна напитка преди тренировка и на всеки 15 минути по време на упражненията.

 

Тренировката е била с продължителност 120 минути. Всички тези въглехидрати е трябвало на намалят изгарянето на мазнини, нали? Резултатите показват, че няма намаление на окислението на мазнини, свързани с консумацията на въглехидрати преди или по време на тренировка. Тези и други изследвания представени от Brat Schoenfeld, противоречат на това, че трябва винаги да се прави кардио на празен стомах. Така че може да заключим, че една сутрин правейки кардио след закуска, няма да навреди на вашите цели в действителност. Дори има доказателства, че закуската ще увеличи загубата на мазнини, тъй като ще ви помогне в забързването на метаболизма ви. 

 

Фитнес съвет номер 2 – Тренирайте яко и интензивно

 

През последните няколко години стана ясно, че интервалните тренировки превъзхождат кардио тренировките за загуба на мазнини. В продължение на години жените са се опитвали да отслабват като прекарват часове на пътеките за бягане,  но ново изследване показва, че интервални тренировки са много по-добри за загуба на мазнини. 

През ранната 2007 година изследователи съобщават, че при проведено проучване е установено, че две 30 минутни високо интервални тренировки с 20 минути почивка между тях, предизвикват много по-голяма загуба на мазнини, отколкото 60 минутно ниско интервално кардио например.

 

 

Друг опит направен от изследователи сравнява 30 минутно кардио направено наведнъж с  30 минути кардио на три части по 10 мунити. Това проучване сравнява ефекта на метаболизма на мазнините между 30 минути колоездене с 3 по 10 минути упражнения със същата интензивност (60% максимално приемане на кислород). Резултатите покачват, че групата, която е правила 3х10 минути е изгорила повече мазнини, в сравнение с другите. 

От тези изследвания и проучвания можем да заключим, че е по-добре да правим по-интензивни интервални тренировки разделени, отколкото ниско интензивни продължителни кардио тренировки. 

 

Фитнес съвет номер 3 – Жените, които включват мръсни хранения в диетата си губят повече мазнини

 

Сегашният преобладаващ процент на затлъстяване се оценява на около 400 милиона души по света. Основният проблем с диетата е, че лесно отслабваме, но поддържането на теглото и формата е голям проблем. Да си го кажем, диетата е гадно нещо! През годините концепцията на диетите е била да се поддържаме към нея, без значение какво ни струва. 

През последните няколко години , концепцията за диета се е променила и от предишните изследвания е установено, че включването на периодични мръсни хранения във вашата диета не само помага психически, но те също могат да засилят вашия метаболизъм . Не е необходимо целогодишно да се придържаме към диета с калориен недостиг . Мръсните хранения  подобряват производствените нива на лептин.

 

 

Лептинът  е хормон , който насърчава обмяната на мазнините и в същото време , той регулира апетита. Обикновено нивото на лептин в организма се намалява след една седмица на диета, обаче, това ниво се възстановява до нормалното ниво когато правите мръсните хранения

Казано по-просто хипоталамусът в мозъка контролира нивото на лептин . Хипоталамусът се състои от сложна система от лептин рецептори. Когато нивата на лептин се увеличават, мозъкът ви изпраща сигнал, че сте се нахранили. Метаболизмът ви ще се увеличи в резултат на този сигнал. Когато нивата на лептин  намаляват, мозъкът ви изпраща съобщение, че сте гладни, а скоростта на метаболизма намалява. Лептин рецептори са главно в хипоталамуса, но те също са разположени в тялото. 

Както казахме по-горе, нивата на лептин  намаляват с около 50% след само една седмица на диета, но не отнема толкова много време, за да се увеличи отново, със значително увеличение на приема на калории. Според някои резултати от научни изследвания, отнема само 12 до 24 часа, за да се качат нивата на лептин  отново.

Този ефект е няколко пъти по-голям, когато се консумират големи количества въглехидрати. Изследванията показват, че когато се консумират само мазнини и протеини, те имат много малко влияние върху нивата на лептин.

Така че отговорът е когато правите мръсни хранения , те да бъдат основно с въглехидрати и високо калорични. Храните, които могат да се консумират по време мръсни хранения, намаляват желанието за консумация на същите храни по време на диета . Мръсните хранения  намаляват апетита по време на диетата, също така те нормализират апетита.

Някои мръсни хранения  включват пица , торти и други храни, които правят диета по-вълнуваща. Предишни изследвания показали, че по време на диета с калориен недестиг, метаболизма често се забавя, но когато се консумира висококалорична храна, метаболизма отново се забързва.  

 

 

Фитнес съвет номер 4 – Добавете суперсерии към тренировката ви с тежести

 

Супер серия -  това е групиране на две или повече упражнения, изпълнявани последователно без почивка между тях. Има два начина за трениране със супер серии. При единият се групират упражнения за една и съща мускулна група, а при другия - упражнения за срещуположни мускулни групи. 

Добавянето на суперсерии към тренировката ви с тежести, ще ви помогне да изгорите повече мазнини, така че дами започвате да тренирате по този начин.

Изследователи направили проучване на два типа тренировки, за да видят при кой от двата ще се изгорят повече калории. В проучването изследователите сравняват тренировка със суперсерии с традиционна силова тренировка. Участниците правили две силови тренировки разделени от най-малко 7 дни. Тяхната тренировка се състои от 6 упражнения по 4 серии и те изпълнявали по 10 повторения всяко упражнение.

Една седмица те включвали в тренировката си и суперсерии. Следващата седмица те правили традиционна силова тренировка. Тренировката със суперсерии е била по-кратна от тази без, но резултатите показват, че консумацията на кислород е по-висока и общия разход на енергия е по-висок при тренировките със суперсерии. Това от своя страна води до забързването на метаболизма и изгаряне на повече мазнини.

 

 

Пример за Суперсерии комбиниращи гърдите и гърба:

 

Гръб-Гърди в супер серии

УпражнениеСерииПовторения
Средна част гърди на смит машина супер серия с Пулдаун отпред с широк хват 5 10
Горна част гърди на смит машина супер серия с Придърпване на долен скрипец 5 10
Пек-дек супер серия с Пулдаун отпред с раменен хват 5 10
Кросоувър супер серия с Хиперекстензии, Гръбни преси 4 10

 

Пример за Суперсерии комбиницащи трицепс и бицепс:

 

Трицепс и Бицепс в суперсерии

УпражнениеСерииПовторения
Бицепсово сгъване с щанга от стоеж (Barbell Curl) супер серия с Френско (Triceps Extension) 4 10-12
Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж(Dumbbell Curl) супер серия с Трицепсово разгъване на скрипец (Cable Pull-downs ) 4 10-12
Сгъване на дъмбели за бицепс под наклон супер серия с Кик-Бек 4 10-12
Концентрирано сгъване(Concentration Curls) супер серия с Разгъване на дъмбел зад глава 4 10-12

 

 

Заключение

Ако искате да изгорите малко излишни мазнини и да направите бедра и задни части, в които да се вглеждат хората, трябва да включвате интервални тренировки както и суперсерии. Защо си губите времето с ниско интервално кардио и отегчителни тренировки. Опитайте HIIT и суперсерии за по-добро тяло !

 

Източници:

 

Schoenfeld, B. Does Cardio After an Overnight Fast Maximize Fat Loss? Strength and Conditioning Journal. Vol. 33(1); Feb. 2011

Davoodi SH, Ajami M, Ayatollahi SA, Dowlatshahi K, Javedan G, Pazoki-Toroudi HR. Calorie shifting diet versus calorie restriction diet: a comparative clinical trial study. Int J Prev Med. 2014 Apr;5(4):447-56.

Schoenfeld, B. Does Cardio After an Overnight Fast Maximize Fat Loss? Strength and Conditioning Journal. Vol. 33(1); Feb. 2011

Goto K, Tanaka K, Ishii N, Uchida S, Takamatsu K. A single versus multiple bouts of moderate-intensity exercise for fat metabolism. Clin Physiol Funct Imaging. 2011 May;31(3):215-20.

 

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на хранене, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете от специално изработен за Вас хранителен режим съобразен с начина Ви на живот, вашите цели и индивидуалните Ви нужди. Здравословното хранене не е диета, а начин на живот. Повярвайте че можете и ще стигнете до половината път, а останалото ние ще Ви го дадем. Ние може да изготвим специално за Вас хранителен режим. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.