Значението на стречинга във фитнеса и за здравето

Значението на стречинга във фитнеса и за здравето

Стречингът е много важна част от всяка една фитнес тренировка. Стотици изследвания са доказали ползите му за здравето. Този тип упражнения увеличават гъвкавостта, подобряват както спортните постижения така и стойката на човека. 

Този тип упражнения могат да бъдат използвани като част от фитнес програмата ни или да се извършват самостоятелно. Препоръчително е да се изпълняват преди и/или след фитнес тренировката ви. Не оставайте с впечатление, че стречинг е необходим само ако тренирате фитнес, напротив този вид упражнения може да присъстват във всяка една тренировка, независимо от целите и нивото ви на развитие. Този навик ще запази вашите стави гъвкави и ще повиши циркулацията на кръв. 

 

 

Повечето фитнес тренировки карат мускулите ви да се свиват (съкращават) . Голяма част от упражненията карат мускулите да се свиват и разтягат, ако се изпълняват в пълната си амплитуда. Затова като тренират е хубаво да изпълнявате упражненията в цялото му движение. В едната позиция да съкращавате мускула, а в другата да го разтягате. Разтягането помага на кръвта и кислорода да циркулират по-добре. Независимо от нивото ви на развитие и поставените цели, намерете време да правите стречинг преди и след всяка тренировка.  

Проучванията показват, че стречингът помага за по-доброто възстановяване на мускулите, подобрява обхвата на движение и поддържа здравето на сърдечносъдовата система.  Няколко минути стречинг може да повиши вашата физическа издръжливост и да ви помогне да извлечете максимума от вашата тренировка. Редовната стречинг тренировка ще направи тялото ви по-гъвкаво, ще увеличи енергията ви и ще намали напрежението в мускулите.

 

stretching 

 Ползи за здравето от стречинга

Ползите от стречинга не свършват само с го-гъвкаво тяло и по-добра стойка. Този вид физическа активност помага за по-доброто възстановяване на мускулите, защото подобрява притока на кръв ви кислород в мускулите. Но с това не приключваме. Ето и останалите ползи от стречинг упражненията:

 

 • Увеличава гъвкавостта и обхвата на движение
 • Подобрява стойката на човека
 • Облекчава стреса
 • Подобрява притока на кръв към мускулите
 • Увеличава енергийните нива
 • Подобрява мускулната координация
 • Увеличава спортните постижения
 • Ускорява възстановяването на мускулите
 • Намалява риска от травми
 • Намалява напрежението в мускулите
 • Намалява болките в ставите и стреса

 

Стречинг упражненията ще ви държат в безопасност независимо дали искате да отслабнете или да качите килограми. Може да ги правите преди, по време и след тренировката ви. Стречингът преди тренировка ще ви предпази от разтягане на връзки и сухожилия, по време на тренировка ще ви помогне за по-доброто напомпване, а след тренировка ще допринесе за по-доброто възстановяване, ще намали мускулната ви треска и ще отпусне тялото ви. Ако правите две или три мускулни групи в една тренировка, направете малко стречинг между тях. 

 

stretching1

Как да правим стречинг за оптимален резултат?

Всеки път като правите стречинг правете различни упражнения като стречинг на гръдните мускули, рамото, трицепса, задните бедра, прасеца, гърба и др. Започнете с по-прости за изпълнение упражнения. Правете ги като за начало по 30 секунди и след това го сменете с друго. Правете редовно стречинг и скоро ще се възползвате от всичките му предимства. 

Обобщение

Стречинг е от жизненоважно значение за спортисти, фитнес ентусиасти и професионални атлети. Този основен тип упражнения помага за възстановяването на мускулите и поддържа ставите гъвкави. Независимо дали искате да губите мазнини или изграждате чиста мускулна маса, включвайте стречинг във вашата тренировка. Не само ще станете по-силни и по-гъвкави, но също така и ще намалите риска от травми.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.