Етикети на храни – как да ги четем, за да избегнем нездравословните съставки

Етикети на храни – как да ги четем, за да избегнем нездравословните съставки

Много хора имат усещането, че етикетите на храните и списъците със съставки върху тях са написани с морзова азбука? Най-често не сме и чували имената на половината от съставките, а тези, с които сме запознати, често са маскирани под псевдоними?

Хубавото е, че не е нужно да се тревожим за списъците със съставки, когато ядем „единични“ храни. Но понякога натовареното ежедневие прави невъзможно да се откажем от удобството на пакетираните хранителни продукти. Животът на съвременния човек е пълен със задачи и трябва да се адаптираме - пакетираните храни ни помагат да направим точно това.

Когато се обърнем към пакетираните храни обаче, няма ли да се чувстваме добре да сме оборудвани със знанията да разкрием част от кодовете в етикета? Разбирате ли разликата между здравословни и вредни съставки? Ако отговорът е НЕ, това означава, че трябва да разберете как да четете списъка със съставки на етикетите на храните.

Разбирането на списъка на съставките е от решаващо значение, за да знаем какво даваме на тялото си, тъй като има толкова много нездравословни неща, които водят до болести и неприятни симптоми. Помага ни да ограничим броя на вредните елементи, които иначе се вмъкват в привидно „здравословни храни“.

 

Разбиране на етикетите на храните

Първо, трябва да разберем, че съставките са изброени от най-високото към най-ниското тегло. В този смисъл, колкото повече се използва съставката в състава на конкретната храна, толкова по-нагоре ще се появи в списъка.

Основно правило: първите 3 съставки обикновено съставляват по-голямата част от продукта.

Когато разглеждате даден продукт, най-добре е изброените по-долу елементи да не съставляват по-голямата част от храната. Ето защо, когато избирате продукт за ядене, избягвайте да купувате такива, които имат една или повече от следните изброени в първите три съставки. 

 

 • Захар;
 • Рафинирани зърна;
 • Растително/рапично масло;
 • Частично хидрогенирано/хидрогенирано масло.
 • Изкуствени подсладители и оцветители 
 • Мононатриев глутамат

 

Ако някоя от тях се появи в първите три съставки, поставете стоката обратно на рафта и продължете да търсите.

И накрая, най-добре е да се опитате да сведете списъка на съставките до минимум, особено на пазара на преработени или пакетирани храни. Опитайте да се придържате към храни, които имат 5 съставки или по-малко. Правейки това, ще помогнете да избегнете ненужните добавки.

 

Вредна съставка номер едно - ЗАХАР

Захарта е калорична храна, осигуряваща малка хранителна стойност, като същевременно води до пристрастяване.

Затова е най-добре да се пазите, ако захарта заема някое от първите три места в списъка на съставките на храните, които ядете.

От какво да се пазим: бъдете нащрек за „маскирана“ захар, която може да се появи под формата на: декстроза, галактоза, глюкоза, лактоза, левулоза, малтоза, захароза, манитол, сорбитол, ксилитол, захар от цвекло, царевична захар, царевичен подсладител, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, инвертна захар, изомалт, малтодекстрини, кленова захар, сорго или турбинадо захар.

Също така избягвайте да купувате продукти със захарни алкохоли:

сукралоза, захарин, аспартам, ацесулфам.

Може да използвате по-малко преработените захари, които включват:

 • мед, който съдържа полезни антиоксиданти
 • меласа, която съдържа микроелементи като калций, калий, желязо и магнезий

 

Вредна съставка номер две - Рафинирани зърнени храни

Вероятно сте чували, че трябва да стоим далеч от рафинираните зърнени храни. Какво обаче ги прави толкова лоши?

По време на процеса на рафиниране се отстраняват значителна част от хранителните вещества (в черупката и зародиша), за сметка на химикалите, добавени по време на техники като избелване например. Този неестествен процес на рафиниране може да доведе до скокове на кръвната захар и липса на засищане при човека.

Тъй като тези изчистени, рафинирани зърна са лишени от фибри и други хранителни вещества, те също са лесни за смилане – дори твърде лесни. Те карат кръвната ви захар и инсулина да скочат рязко, което може да доведе до всякакви проблеми. Препоръчително е да избягвате храни със следните съставки, всички от които са видове рафинирани зърна - пшенично брашно, обогатено брашно, избелено бяло брашно, твърдо брашно или брашно от грис.

Купувайте само храни с думата „пълно“ пред зърното - например „пълнозърнест“ и „пълнозърнест“. Това означава, че зародишът и триците не са били отстранени от зърното - тези два елемента са мястото, където живеят всички фибри и хранителни вещества.

Най-добре заменете преработените зърнени храни с пълнозърнести, като кафяв или див ориз, пълнозърнест хляб и паста, ечемик и овесени ядки.

 

Вредна съставка номер три - Масла

Обичайно е маслото да се добавя към предварително опаковани храни. Въпреки това, не всички масла са създадени еднакви - техниката на обработка, както и молекулярният състав на мастните молекули, играят съществена роля при определянето на тяхната здравословност или липсата на такава.

Добре е по възможност да се избягват нездравословните масла с високо съдържание на омега-6 мастни киселини:

 • соево масло
 • рапично масло
 • царевично олио
 • масло от памучно семе
 • слънчогледово олио
 • фъстъчено масло
 • сусамово масло
 • масло от оризови трици

 

Препоръчително е да се използват:

 • зехтин – подходящ за готвене
 • масло от авокадо – подходящо за готвене
 • орехово масло – подходящо за печене
 • масло от гроздови семки

 

Вредна съставка номер четири - Оцветители - синьо, зелено, червено и жълто

Изкуственото оцветяване е точно това – изкуствено. Тези оцветители съдържат много малко до нулева хранителна стойност. Някои специфични оцветители са показали връзки с рака и дори са били ограничени в някои държави, а други държави са ги забранили изцяло.

Изкуствените оцветители синьо 1 и 2, зелено 3, червено 3 и жълто 6 са свързани с рак на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, пикочния мехур, бъбреците и мозъка. Винаги търсете храни с най-малко изкуствени химикали, особено когато пазарувате за децата си. Потърсете безцветни храни и естествени хранителни продукти, които не съдържат изкуствени оцветители като тези.

Вредна съставка номер пет - MSG - Мононатриевият глутамат

Мононатриевият глутамат е преработен "подобрител на вкуса". Докато глутаматите присъстват в някои естествени храни, като месо и сирене, тези, експлоатирани от промишлеността на преработените храни, се отделят от техните приемни протеини чрез хидролиза. Експертите все още не са наясно колко вреден може да бъде MSG, но е доказано, че високите нива на свободни глутамати сериозно нарушават мозъчната химия. Не ставайте жертва на химическото подобряване на вкуса. Просто играйте на сигурно и овкусете храната си естествено.

MSG може да бъде маскиран в следните съставки, така че се опитайте да ги запазите извън списъка на купуваните храни:

 • екстракт от мая
 • хидролизиран растителен протеин
 • глутаминова киселина
 • соев протеин изолат
 • изкуствени оцветители

Вредна съставка номер шест - Натриев бензоат и калиев бензоат

Тези консерванти понякога се добавят към содата, за да предотвратят развитието на мухъл, но бензолът е известен канцероген, който също е свързан със сериозни увреждания на щитовидната жлеза. Опасни нива на бензол могат да се натрупат, когато пластмасовите бутилки от сода се излагат на топлина или когато консервантите се комбинират с аскорбинова киселина (витамин С).

 

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.