Мръсните хранения могат да подобрят вашето тяло.

Мръсните хранения могат да подобрят вашето тяло.

Не трябва да си мислите, че мръсните хранения са бедствие за вашата диета. В действителност добре структурирани мръсни хранения, могат да ви помогнат да се отървете по-бързо от излишните мазнини. По-долу ще видите пет съвета за мръсни хранения (cheat meals).

 

Когато става въпрос за изгаряне на мазнини, диетата е враг номер едно. Това е най-трудната част в бодибилдинга, особено в дългосрочен план. Използвайте правилото 90/10. Това означава, че 10% от храненията ви могат да бъдат мръсни, за да се запази здрав разум. Използвайте мръсните хранения като хранителен инструмент. Когато се правят правилно, мръсните хранения могат да бъдат един чудесен инструмент, който да ви  помогне при  обособяването на вашата физика.  Те, мръсните хранения могат да възстановят хормоните, отговорни за метаболизма и регулирането на инсулин,  да попълнят с  гликоген за по-голяма енергия и да спомогнат за изгарянето на калории и мазнини.

 

1. Разберете науката зад ограничителните диети

 

Независимо от това колко здрави ние се стремим да бъдем по време на диета, ограничаването на  калории има и цена. За да  изгорите излишните мазнини, много диети са направени така, че седмици наред да имате калориен дефицит с  по-ниски въглехидрати.  Промените, които настъпват в тялото  заради ограничение на храната и въглехидратите ще  ви помогне да разберете защо мръсните хранене могат в действително да бъдат от полза.

Лептин - протеин, произведен основно от мастна тъкан, регулира апетита и енергийния баланс в организма. Той действа на хипоталамуса на мозъка да потисне приемa на храна и стимулира използването на енергия или калории. Лептин играе ключова роля в регулирането на телесната маса и мастна тъкан чрез стимулиращ ефект върху мозъка. В действителност, проучвания са показали, че в рамките на 24 часа  нивата на лептин намаляват до 30 на 100 от тяхното нормално ниво.

Но това не свършва с лептин. Грелин, произведен главно от стомаха пептиден хормон, стимулира апетита, който сигнализира за освобождаването на растежен хормон. Нискокалорични диети  са показали, че  довеждат до повишени концентрации на грелин, които могат да доведат до увеличаване на хранителния прием и наддаване на телесното тегло.

При продължителни диети с калориен дефицит  тялото ви  се опитва да пести енергия чрез намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, които помагат за регулиране и поддържане на обмяната на веществата. Трайни нисковъглехидратни диети намаляват нивата  на гликогена и може да ви накарат да се почувствате муден и слаб, което може да се отрази негативно върху ефективността на вашата тренировка.

 

 

2. Използвайте науката в своя полза

 

Значителни промени в нивата на лептин и грелин са видими само след 72 часа при нискокалорична диета, седмичните мръсни хранения, които са с по-високо съдържание на калории и въглехидрати могат да ви помогнат да повиши нивата на лептин и намаляване нивата на грелин. Това е важно, защото връщането на нивото на хормоните ви към нормалното може да предотврати каквито и да било негативни ефекти върху обмяната на веществата и разхода на енергия. В допълнение, увеличаването на калориите също ще помогнат за увеличаване на функцията на щитовидната жлеза, по-нататъшно засилване на обмяната на веществата.

Това увеличение в обмяната на веществата може да продължи с дни, след като тялото ви усвои мръсните хранения, така да компенсира спада на хормони, когато нискокалорийната ви диета отново се възобновява. Планираните мръсни хранения  в действителност могат да помогнат за оптимизиране на  хормоните в тялото ни, за да се избегне загуба на тегло  и да се предпази от влизане в режим на глад.

 

3. Изградете правилните мръсни хранения

 

Ако вашата представа за мръсни хранения е като вид подарък за вас, премислете добре седмичната си награда. Когато става въпрос за мръсни хранения, бъдете реалисти. Въпреки, че можете да прекъснете диетата, не използвайте мръсните хранения като извинение, за да си угаждате прекалено. Въпреки че можете да хапнете нещо сладко от време на време, препоръчително е да избягвате бедни на хранителни вещества храни , храните богати на захар, които могат бързо да съсипят прогреса ви.  

Наблягайте на добре балансирани храни с високо съдържание на калории и въглехидрати. Примери за мръсни хранения са: бургери, пици, спагети, пържени картофи и други.

 

 

4. Направете си график на мръсните хранения

 

Най-добре е да си планирате в бъдещето кога ще са ви мръсните хранения. Не забравяйте, че докато мръсните ястия са заместители на нормалните хранения, те трябва да се вместят в сегашния ви режим на хранене. Мръсните хранения ви позволяват да задоволите апетита си и ви дават възможност да отпуснете малко юздите, но те не трябва да ви стават навик. Те също така не трябва да бъдат причина да ядете по-малко, отколкото при нормалната ви диета.

Целта на мръсните хранения е да добавите допълнителни калории в хранителния си план. Не пропускайте хранения преди и след мръсните такива. Внимавайте в крайна сметка да не останете гладен вместо да заредите. Изберете си ден за мръсни хранения, в който нямате много ангажименти и може да си планирате всичко без проблеми.

 

 

5. Не прекалявайте с мръсните хранения

 

Мръсните хранения имат положителните ефекти, върху вашия метаболизъм, енергия и дори вашата психика, но понякога мръсните хранения  водят до повече негативи, отколкото позитиви за някои хора. За съжаление, как те (мръсните хранения) ще повлияят на вас, може да се разбере в процес на проби и грешки. Ако установите, че имате затруднения с придържането към вашия план за хранене след мръсни хранения  или ви се увеличи апатита, тогава идва момента да прецените дали имате нужда от такъв вид хранения или не.

Понякога сменяйки  пилешките гърди и зеленчуци бедни на въглехидрати със стек и порция печени картофи вместо пица, може да задоволи глада ви.

Когато сте на стриктна диета е желателно да си приготвяте мръсните хранения у дома. Тогава винаги знаете какво точно консумирате . Ресторантите са известни с добавяне на захар, сол, масло и сметана в храната, въпреки че можете да предупредите да се приготви храната без тях, няма гаранция, че ще го направят. Гответе у дома, не оставяйте нищо на случайността.

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на хранене, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете от специално изработен за Вас хранителен режим съобразен с начина Ви на живот, вашите цели и индивидуалните Ви нужди. Здравословното хранене не е диета, а начин на живот. Повярвайте че можете и ще стигнете до половината път, а останалото ние ще Ви го дадем. Ние може да изготвим специално за Вас хранителен режим. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

 

 

Източници
 1. http://www.clinchem.org/content/50/9/1511.long
 2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2006.00270.x/full
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8866554
 4. http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jcem.82.2.3757
 5. http://www.bodybuilding.com

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.