Съвети

Трябва ли да ядем въглехидрати преди тренировка
0

Трябва ли да ядем въглехидрати преди тренировка

Има няколко мнения в света на фитнеса, които подбуждат повече аргументи и противоречия относно приема на въглехидрати. Ще ви направят ли въглехидратите дебел? Имате ли нужда от тях? Какъв вид трябва да ядем? По кое време е най-добре да ги приемаме? Въпросите са много. Има различни подходи, но ако искате да извлечете максимума от вашите тренировки и да тренирате на максимума от възможностите си, източника на „гориво“ е много важен.

Трябва ли да приемаме въглехидрати преди тренировка? Проучванията показват, че всичко зависи от вашите цели. Предтренировъчните   въглехидрати могат да подобрят ефективността ви във фитнес залата, но няма да ви помогнат да изгорите излишните мазнини.

Въглехидрати са предпочитаният източник на гориво на организма. Ние не казваме, че трябва да се тъпчете с  въглехидрати по цял ден, но трябва да подхраните тялото ви, така че да можете да тренирате добре.

Може би искате всеки грам консумирани  въглехидрати да бъде използван като източник на енергия  или да възстанови нивата ви на гликоген, но има вероятност те да бъдат складирани под формата на мазнини.  За тази цел трябва да не се прекалява с консумацията на  въглехидрати и да се приемат точно когато трябва.  

Ако целта ви е да подобрите представянето си като цяло в залата, вие се нуждаете от зареждане на  въглехидрати преди тренировка.  Изследване на учените в Loughborough University, направено на спринтьори подложени на високо въглехидратната диета (ВВД) в продължение на 7 дни при 30 км бягане показва, че  тези които са зареждали с  въглехидрати, са 10% по-бързи, отколкото тези, които не са.

 

Науката също така подкрепя приемането на  въглехидрати преди тренировка за тези, които искат да качат мускулна маса. Изследователи от Университета на Куинсланд (University of Queensland) подложели силови атлети на диета с ограничен прием на  въглехидрати, за да се анализира влиянието върху ефективността. След 2 дни на тази диета, атлетите направили 3 серии с 80% от техния максимум за едно повторение. Това което те установили чрез намаляване количеството  въглехидрати е, че атлетите изпълнявали по-малко повторения от обичайното. Това показва как  избягването на   въглехидратите преди тренировка може да намали потенциала ви за изграждане на мускулна маса във фитнес залата.

Също така, ако сте склонни към претрениране, приемането на предтренировъчни  въглехидрати може да са отговор за това. Учени от Лома Линда Медицински Център в Калифорнийския Университет, тествали как  въглехидратите влияят на имунната система и по-специално на концентрацията на цитокини. Цитокини са вещества, които пренасят сигнали между клетките на имунната система и са от решаващо значение за предотвратяване на тялото да се разболеете и да претренираме от твърде много упражнения. Това което открили е, че приемането на шест процентна въглехидратна  напитка преди тренировка повлияло положително на нивата на цитокини. Приемането на предтренировъчни  въглехидрати може да допринесе за подпомагането на имунната система на организма по време на интензивни упражнения.

 

 

Сега нека да погледнем от другата страна на нещата. Какви са плюсовете ако не ядем  въглехидрати преди тренировка.  Изследователи от Университета на Тексас, САЩ откриха, че консумацията на  въглехидрати преди тренировка, всъщност забавя изгарянето на мазнините по време на тренировка. Това е така, защото поглъщането на  въглехидрати води до покачване на хормона инсулин. Това повишение на инсулина по време на тренировка води до "ограничение в  окисляването на мазнините". Така че, ако не приемате  въглехидрати преди тренировка, можете ефективно да поставите тялото си в едно добро хормонално състояние, за да горите мазнини.

 

Заключение!

Ако искате да подобрите постиженията и да качите мускулна маса в залата приемайте  въглехидрати преди тренировка. Но ако целта ви е да изгорите подкожните мазнини и да имате „six pack“ не го правете.

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на хранене, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете от специално изработен за Вас хранителен режим съобразен с начина Ви на живот, вашите цели и индивидуалните Ви нужди. Здравословното хранене не е диета, а начин на живот. Повярвайте че можете и ще стигнете до половината път, а останалото ние ще Ви го дадем. Ние може да изготвим специално за Вас хранителен режим. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

 

 

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

Източници:

•    M K Ranchordas, P Pattison (2011) ‘Effects of carbohydrate and caffeine co-ingestion on a reliable simulated soccer-specific protocol.’ British Journal Of Sports Medicine, 2011, 45
•    M. Doherty and P. M. Smith (2005) ‘Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis.’ Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, Volume 15, Issue 2, pages 69–78, April 2005
•    D. Essig, D. L. Costill and P. J. Van Handel (1980) ‘Effects of Caffeine Ingestion on Utilization of Muscle Glycogen and Lipid During Leg Ergometer Cycling.’ International Journal Of Sports Medicine.
•    G.L. Khanna & I. Manna (2004) ‘Supplementary effect of carbohydrate-electrolyte drink on sports performance, lactate removal & cardiovascular response of athletes’ Indian J Med Res 121, May 2005, pp 665-669
•    Sanders B, Noakes TD, Dennis SC (2001) ‘Sodium replacement and fluid shifts during prolonged exercise in humans’. European Journal of Applied Physiology; 84 : 419-25.
•    Rehrer NJ (2001) ‘Fluid and electrolyte balance in ultra-endurance sport’ Sports Medical; 31 : 701-15.
•    Clapp AJ, Bishop PA, Smith JF, Mansfield ER (2000) ‘Effects of carbohydrate-electrolyte content of beverages on voluntary hydration in a simulated industrial environment.’ Am Indus Hyg Assoc J; 61 : 692-9.
•    Chryssanthopoulos C, Williams C, Nowitz A (2002) ‘Influence of a carbohydrate-electrolyte solution ingested during running on muscle glycogen utilisation in fed humans.’ Int J Sports Med; 23 : 279-84.

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.