10 съвета как да се храним по време на празници и почивни дни

10 съвета как да се храним по време на празници и почивни дни

В тази статия ще разгледаме няколко съвета, които ще ви помогнат да се храните правилно и да сте в кондиция през празниците и почивните дни. 

 

Ваканционният сезон е време да празнуваме със семейството и приятелите. За съжаление през този период сме доста податливи на покачване на тегло. Не трябва да свързваме празниците и почивните дни само с консумация на храна и алкохол.  Съсредоточете се върху здравословен начин на хранете, активност и забавление.

Храненето през ваканциите е едно от онези неща, които ако не се наблюдават може да ви изградят нездравословен модел на хранене, който може да продължи  дни и дори седмици напред.  В тази статия ще разгледаме няколко съвета, които ще ви помогнат да се храните правилно и да сте в кондиция през празниците и почивните дни. 

 

1. Бъди подготвен

Знаейки, че вие ще бъдете в среда с много изкушения, опитайте се да не се изкушавате прекалено много. Ако психически се настроите, че трябва да се храните правилно, вие по-вероятно ще се придържате към здравословен хранителен план.

2. В миналото

Ако преди сте имали успех със загубата на тегло, здравословно хранене и сте постигнали добри резултати в залата, използвайте това като причина да се придържате към здравословен хранителен план. Помислете за загубата на тегло, която сте постигнали, колко труд сте положили в фитнеса и колко сте се лишавали. Дали наистина си струва да развалите формата, която сте постигнали? Колкото повече се отпускате, толкова повече лошите резултати ще са на лице. 

3. Алкохол

Алкохолът е фактор, който може да навреди на вашите усилия да намалите телесната мазнина.  Едва ли искате да си набавяте калориите от алкохол, а не от храна по време на диетата. 

 

От друга страна алкохолът стимулира апетита, което ще ви изкуши да ядете още повече. Така че се опитайте, ако е възможно да не консумирате алкохол. 

 

 

4. Междинни хранения

 

Опитайте се да приемате малки количества храна между основните такива, за да избегнете прекаленото прегладняване, което да доведе до преяждане. Добър избор за междинни хранения са ядките, плодовете, протеиновите десерти и др. Големите паузи без прием на храна ще забави вашия метаболизъм.

 

5. Пийте много вода

Вие трябва да пиете много вода, дори и да не отслабвате. Човешкото тяло се състои от 70% вода. Така че за мен това е доста очевидно, че имаме нужда от висок дневен прием на вода, за да се запази тялото да работи ефективно. Водата спомага за транспортирането на хранителни вещества, които консумирате. Ако не получават достатъчно прием на вода всеки ден, не усвоявате на 100% хранителни вещества от храната.

 

От друга страна водата също помага за промиване на отпадъци и бактерии. Това е от съществено значение за премахване на токсините от тялото ви. Водата играе съществена роля във всички телесни функции, така че не я подценявайте.

 

6. Лошите навици

 

Знаем, че понякога ви се яде нещо сладичко или солено. Колко хора познавате, които гледат телевизия и ядат храни като чипс, пуканки, шоколади  и други такива. Може би и вие го правите!  Може да си позволите от време на време да ги консумирате, но в определени количество. Яжте ги бавно и им се наслаждавайте.

Ограничете сметаната и захарта с кафето. Едно кафе със сметана, захар и няколко бисквитки са 200 калории. Това се равнява на 30 минути правене на упражнения.

 

 

7. Планирайте време за физически упражнения

Упражненията помагат за облекчаване на стреса и предотвратяване на наддаване на тегло . Ежедневните упражнения ще ви помогнат да компенсирате до някъде приетите калории с храната.  Опитайте се да имате някакво физическо натоварване  и през почиваните дни. Добър избор са разходка, плуване, каране на ски и др. 

 

8. Празненствата

Не се лишавайте! Хората празнуват, естествено е и вие да искате да сте част от тържествата. Няма съвършени хора и никой не очаква да се храните правилно през цялото време. Може да си похапвате от време на време, но както споменахте, не прекалявайте. Няма да си развалите диета с едно „мръсно“ хранете. Колкото повече сте спортували по време на празниците, толкова повече такива хранения може да си позволите да направите. Идеята е да компенсирате приетите калории с някакво физическо натоварване.

9. Фокусирайте се

Намерете си добро занимание през почивните дни, за да не мислите само за ядене. Срещайте се с близки хора и приятели, свършете някаква полезна работа у дома. 

 

 

10. Дъвчете дъвки

 

Дъвченето на дъвки ще помогнат в глада със захарта и ще ви държи устата заета през това време.

 

Заключение:

И като заключение можем да кажем, че никой не очаква от нас да спазваме диета на 100% през празниците, но идеята е да се ограничаваме колкото е възможно повече. Да си хапваме забранени неща, но да е в границите на нормалното, а не да преяждаме, все едно ги ядем за последен път. 

 

Намирайте време за спорт! Не си казвайте „Празници са – няма да тренирам“. Помислете колко труд сте положили през останалото време. Не си струва за няколко дни да си похабим труда, който сме положили в продължение на месеци. 

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на хранене, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете от специално изработен за Вас хранителен режим съобразен с начина Ви на живот, вашите цели и индивидуалните Ви нужди. Здравословното хранене не е диета, а начин на живот. Повярвайте че можете и ще стигнете до половината път, а останалото ние ще Ви го дадем. Ние може да изготвим специално за Вас хранителен режим. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.